Bahar aylarının gelmesi ile birlikte, alerjiler özellikle genetik eğilimi olan kişilerin yaşam kalitesini düşürerek günlük yaşamı olumsuz etkileyebiliyor. Ancak alerji karşıtı önlemler ile bu yakınmaları geciktirmek hatta engellemek mümkün olabiliyor.
Bahar alerjisine ilişkin uyarılarda bulunan Prof. Dr. İlknur Başyiğit, "Bahar alerjisi, polenlerden meydana gelen alerjik bir reaksiyondur. Bu reaksiyonun baharda ortaya çıkmasının nedeni ise mevsimsel özellik göstermesidir. Bahar alerjileri genellikle burnu ve gözü etkiler. Bu nedenle gözlerde kaşıntı, burunda akıntı ve kaşıntı, hapşırık gibi belirtileri mevcuttur." ifadelerini kullandı.
Bahar Alerjisinin Hedefinde Kimler Var? Genetik olarak alerjiye sahip olan insanların bahar alerjisine hedef olduğunu söyleyen Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlknur Başyiğit, "Anne veya babada bu tarz alerjik hastalıklar varsa kişide de ortaya çıkabilir. Çocukluk döneminde veya daha sonraki süreçlerde çevresel faktörler bu hastalığı tetikleyebilir. Bebeğin, bahar alerjisi olan annenin sütüyle beslenmesi de hastalığın oluşumuna etki edebiliyor." açıklamasında bulundu.
Bahar Alerjisiyle Soğuk Algınlığı Nasıl Ayırt Edilir? Bahar alerjisiyle soğuk algınlığının farklı hastalıklar olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Başyiğit, "Soğuk algınlığı ya da virüslere bağlı hastalıkları kış aylarında görüyoruz. Buna halsizlik, ateş gibi unsurlar da eşlik ediyor. Ateş ya da öksürme gibi belirtiler bahar alerjisinde bulunmaz. Ateş, öksürük gibi belirtileri olup olmadığı bu ayrımın yapılmasında oldukça önemlidir. Belli mevsimlerde ve belli zaman aralıklarında hapşırma, burun kaşıntısı gibi belirtiler yaşanıyorsa bu durum da bizim için önemlidir." diye konuştu.
Tedavi Edilmemesi Yaşam Kalitesini Bozabilir Bahar alerjisine karşı korunmanın önemine dikkat çeken Prof. Dr. İlknur Başyiğit, "Polenlerin yayıldığı dönemlerde dışarı çıkılmamalı, gerekirse maske kullanılmalıdır. Eğer hastaların şikâyetleri bu önlemlerle azalmazsa bir takım alerji hapları önerebiliyoruz. Hala kontrol altına alamadığımız hastalara, şikâyetleri ortadan kaldırmaya yönelik bir aşı uyguluyoruz. Gerekirse de ağır astımlı olabilen hastalarda alerjiyi tanımlamaya yönelik cilt testi yapıyoruz. Bu hastalığın tedavi edilmemesi durumunda hastanın yaşam kalitesi bozulur. Alerji hastaları tedavi edilmezse astım gibi ağır sonuçlara yol açabilir." dedi.