Kocaeli Üniversitesi Teknoloji Fakültesi hakkında bilgi veren Prof. Dr. Çanakcı "Mühendislik disiplininde, uygulama kabiliyeti yüksek, üretimde etkin ve güncel teknolojiye hâkim mühendisler yetiştirmeyi hedeflemekteyiz. Derslerimizin yanı sıra 60 günlük staj ile birlikte iş yeri eğitimi adı altında sektörde de eğitim verilmektedir. 2015 yılı itibariyle genel liselerden yüzde 70 kontenjan, mesleki ve teknik eğitim kurumlarından ise yüzde 30 kontenjan ile öğrenci almış durumdayız. Mesleki ve teknik eğitim kurumlarından mezun olan öğrenciler bir yıl bilimsel hazırlık programı almakta ve başarılı olanlar ise birinci sınıfa kayıt olmaktadırlar. Fakültemizde Bilişim Sistemleri Mühendisliği, Enerji Sistemleri Mühendisliği, Biyomedikal Mühendisliği ve Otomotiv Mühendisliği olmak üzere 4 bölüm var" ifadelerini kullandı.

Otomotiv mühendisinin, otomotiv alanında özellikle kara taşıtlarında uzmanlaşmış mühendis olduğunu belirten Prof. Dr. Mustafa Çanakcı, taşıtların tasarım sürecinden başlayıp araştırma ve geliştirmeye kadar tüm aşamalarında görev alan, Matematik ve Fen Bilimleri'nde yeterli düzeyde eğitim almış kişilerin de otomotiv mühendisi olduğunu kaydetti. Prof. Dr. Çanakcı, Otomotiv Mühendisliği'nin, Makine Mühendisliği'yle benzer noktaları olduğunu fakat öğrencilere verilen uygulamalı dersler noktasında Makine Mühendisliği'nden ayrıldığını söyledi.

Prof. Dr. Mustafa Çanakcı, Otomotiv Mühendisliği'nin çalışma alanları hakkında "Otomotiv Mühendisliği özellikle otomotiv alında 4 farklı alt grupta kendilerine iş bulabilirler. Bunlar Tasarım Mühendisliği, Ar-Ge Mühendisliği, Üretim Mühendisliği ve satış sonrası mühendisliktir. Ayrıcı birçok kamu kurum, kuruluşları ve özel sektörlerde de çalışabilirler. Otomotiv sanayisi Türkiye'de her geçen gün yatırımlarını artırmakta, bölgemizde faaliyet gösteren büyük otomotiv şirketleri Kocaeli bölgesinde ve yakınlarında yer almakta ve bu şirketlerin Marmara'da olmaları öğrencilerimiz için oldukça yararlı oluyor. Ayrıca Bursa Yenişehir'de taşıt test merkezinin oluşturulması ve TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi'nde Motor Mükemmeliyet Merkezi'nin kurulması gibi durumlar Otomotiv Mühendisliği'ni ön plana çıkarıyor" dedi.

Kocaeli Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Otomotiv Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Murat Hoşöz, bölümde verilen eğitim hakkında "Biz uygulamaya yönelik mühendis yetiştirmeye çalışıyoruz. Bölümümüzde teorik eğitimin yanında genellikle laboratuar eğitimi şeklinde olan uygulamalı eğitim de verilmektedir. Teknik Resim, İmalat İşlemleri, Temel Elektrik Ve Elektronik, Ölçme Tekniği, Bilgisayar Destekli Çizim, Taşıt Elektriği Ve Elektroniği, Güç Aktarma gibi dersler uygulamalı olarak verilmekte. Bu derslerde çeşitli laboratuarları kullanıyoruz. Bu laboratuarların bazıları Yüksek Öğretim Kurulu tarafından geçmiş yıllarda desteklenen mesleki eğitiminin modernizasyonu projesi kapsamında yenilendi bazıları ise üniversitemiz personelinin TÜBİTAK tarafından desteklenen projeleri sayesinde yenilendi. Bunların yanı sıra ikinci ve üçüncü sınıf öğrencilerinin yaz tatillerinde 30'ar günlük stajları da var" sözlerini kullandı.

İş yeri eğitimlerine de değinen Mustafa Çanakcı "Günümüzde sanayi kuruluşlarına baktığımız zaman teorik eğitimden ziyade uygulamaya yönelik eğitim almış mühendisleri tercih etmektedirler. Güncel teknolojinin kullanılması ve iş hayatındaki problemlerin çözümüne ağırlık veren bir eğitim ön plana çıkmaktadır ve bu eğitime iş yeri eğitimi adı verilmektedir. Öğrencilerimiz mezun olmadan 7. veya 8. yarıyılda iş yeri eğitimi almak zorundadırlar. Mezuniyet öncesi alınan bu iş yeri eğitimi öğrencilerin mesleki hayatlarına başlangıcını kolaylaştıracaktır. İş yeri eğitimi noktasında üniversitemizin çeşitli şirketlerle protokolü bulunmaktadır ve bu protokoller sayesinde öğrencilerimiz bir yarıyıl firmalarda iş yeri eğitimi almaktadır. Bu eğitimlerde 60 günlük stajdan farklı olarak öğrenciler eğitim sonrası not alıyorlar" ifadelerini kullandı.

Otomotiv mühendislerine tavsiyelerde bulunun Prof. Dr. Murat Hoşöz, Türkiye'nin gelecekte otomotiv üretim merkezi olarak görüldüğünü belirtti. Hoşöz, otomotiv üreticilerinin Türkiye'ye yatırım yaptıklarını söyleyerek, birçok otomotiv merkezinin Türkiye'ye Ar-Ge merkezleri kurduğunu kaydetti. Otomotiv sektöründe bilgi ve deneyime sahip mühendislere ihtiyaç duyulduğunu belirten Hoşöz, bu bölümün açılma sebebinin yetenekli öğrencileri sektöre kazandırmak olduğunu ifade etti.

Kocaeli Üniversitesi Teknoloji Fakültesi'nde yapılan projeler hakkında bilgiler veren Dekan Mustafa Çanakcı "Otomotiv Mühendisliği Bölümü'nde TÜBİTAK, Sanayi Bakanlığı ve Üniversitemizin Bilimsel Araştırma Birimi tarafından desteklenen projelerle birlikte İzmit Belediyesi tarafından desteklenen iki projeye imza atmış durumdayız. Otomotiv Mühendisliği'nin farklı konularında hem benim hem de Murat hocamızın yapmış olduğu projeler var" dedi.

Prof. Dr. Mustafa Çanakcı "Bir konuya dikkat çekmek istiyorum; Doç. Dr. Ahmet Necati Özsezen'in yürütmüş olduğu homojen dolgulu motorlar üzerine olan proje TÜBİTAK tarafından ödüllenmiştir. Projelerimiz genelde akademik ve bilimsel açıdan yürütülen projeler olduğu için lisans öğrencilerimiz bu projelere doğrudan katılmazken lisansüstü öğrencilerimizin tez konuları bu alanlarda yer almaktadır" ifadelerini kullandı.

Kocaeli Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Otomotiv Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Murat Hoşöz, bu alanı seçen kişilerin kendilerini faklı programlarla geliştirip yeni şeyler öğrenerek, öğrendiklerini kullanmaları gerektiğini belirtirken Kocaeli Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Çanakcı ise yabancı dilin önemine vurgu yaparak "Öğrenciler İngilizce başta olmak üzere en az bir veya iki tane yabancı dil bilmelidirler" diyerek sözlerini tamamladı.

Haber: Recep Balcı ( Radyo K.İ.)
Fotoğraf: Burak Öztürk (Radyo K.İ)

Radyo K.İ.'nin haber aktüel programı Güne Bakış'ta "Teknoloji Fakültesi ve Otomotiv Mühendisliği" hakkında konuşuldu. Helin Kaya ve İsa Güner'in sunduğu Güne Bakış programına Kocaeli Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Çanakcı ile Kocaeli Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Otomotiv Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Murat Hoşöz konuk oldu.

Sözlerine Kocaeli Üniversitesi Teknoloji Fakültesi hakkında bilgiler vererek başlayan Mustafa Çanakcı "Teknoloji Fakülteleri Kasım 2009'da Bakanlar Kurulu kararıyla kurulmuş fakültelerdir. Teknoloji fakültelerinin uyguladığı modelle Türkiye'de mühendislik eğitimine yeni bir boyut kazandırılması hedeflenmiştir "dedi.

Kocaeli Üniversitesi
basın ve halkla ilişkiler
iletişim
bilgi edinme birimi
fotoğraf
grafik/tasarım
halkla ilişkiler ve tanıtım
E-GAZETE
Haber Merkezi
"Otomotivin Kalbi Türkiye'de Atacak"