AFAD İl Müdürlüğü'nden Üniversitemize Afet Müdahale Konteynırı
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı, İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) ve Kocaeli Üniversitesi Sivil Savunma Amirliği tarafından üniversitemiz personeline yönelik Sivil Savunma ve Temel Afet Bilinci Eğitimi verildi. Ayrıca AFAD İl Müdürlüğü, üniversitemize afet müdahale konteynırı hibe etti.
1-7 Mart Deprem Haftası etkinlikleri kapsamında bir dizi etkinlikler düzenleyen AFAD ve İtfaiye Daire Başkanlığı, üniversitemizde de Kocaeli Üniversitesi personeline yönelik eğitim verdi ve yangın tatbikatı gerçekleştirdi. Umuttepe Yerleşkesi Cumhuriyet Meydanı'nda yapılan yangın tatbikatında, yangın sırasında nasıl müdahale edilmesi gerektiği, nelerin yanlış yapıldığı uygulamalı olarak anlatıldı. Prof. Dr. Baki Komsuoğlu Kültür ve Kongre Merkezi'nde verilen eğitimde ise AFAD ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı'ndan gelen uzman eğitimciler "Sivil Savunma ve Temel Afet Bilinci Eğitimi" verdi.
AFAD'ın üniversitemizin hizmetine sunduğu afet müdahale konteynırı, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bekir Çakır, AFAD İl Müdürü Salim Tekoğul, Genel Sekreter Yrd. Doç. Dr. Fatih Akbulut, Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Cengiz Kurtuluş, Rektör Başdanışmanı Burhan Eres ile akademik ve idari personelin katılımı ile gerçekleştirilen törende teslim edildi. Konu ile ilgili olarak Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bekir Çakır, "Kocaeli denilince akla deprem geliyor. Yaşadığımız 1999 depremi hafızalarımızdan hiç silinmedi. Kocaeli Üniversitesi ve AFAD birlikte deprem bilincini oluşturmak, farkındalığı arttırmak adına eğitimler, kurslar, tanıtım faaliyetleri gibi çeşitli etkinlikler düzenleyecek. Afet ile ilgili bilgilendirmede de AFAD tarafından üniversitemize teslim edilen bu konteynırın faydalı olacağını düşünüyor, kendilerine teşekkür ediyorum" dedi.
1-7 Mart Deprem Haftası olması nedeniyle bütün Türkiye'de olduğu gibi, Kocaeli'de de çeşitli etkinlikler yapıldığını belirten AFAD il Müdürü Tekoğul ise, "Bu etkinlikler kapsamında Kocaeli Üniversitesi'nde afet bilinci eğitimi ve sivil savunmaya yönelik çeşitli faaliyetler yürüttük. Bu vesileyle de AFAD Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve içerisinde 36 çeşit malzemenin bulunduğu afet müdahale konteynırını üniversitemizin hizmetine sunmak üzere bugün teslim ediyoruz" dedi. AFAD'ın kuruluş aşaması ve işleyişi hakkında da bilgi veren Tekoğul, "Toplumda AFAD'ın sadece afet anında müdahale eden bir kuruluş olduğu algısı bulunmakta. Aslında bu doğru bir algı değil. AFAD afet öncesinde eğitimler, seminerler, planlamalar yaptığı gibi, afet sonrasında da birçok çalışma yapmaktadır. Bu yapılan çalışmalar neticesinde bugün geçmişe kıyasla afetlere çok daha hazırlıklıyız, çok daha bilinçliyiz" ifadesinde bulundu.
Türkiye'nin %92'sinin, halkının %95'inin ve sanayinin de %98'inin deprem riski altında olduğunu vurgulayan Jeofizik Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Cengiz Kurtuluş, bugüne kadar yaşanan depremler sonucu yaklaşık 58bin vatandaşımızın hayatını kaybettiğini, 122 bin vatandaşımızın da yaralandığını açıkladı. Bu rakamların aslında ne kadar büyük bir deprem riski altında olduğumuzu ve alınacak önlemler için hiç vakit kaybetmememiz gerektiğini sözlerine ekleyen Prof. Dr. Kurtuluş, "1999 depremi bize 3 büyük ders vermiştir. Bunların ilki, insanların depreme dayanıklı yapılar konusunda duyarlılığı arttı. İkinci ders ise, inşaat şirketlerinin hiçbir ödün vermeden deprem yönetmeliğine uyma zorunluluğu getirilmesi oldu. Son olarak da afet anında yapılan kurtarma çalışmalarının sadece devlet eliyle değil halk kitlelerinin gücünü kullanarak sivil bir çalışma şekline dönüştürülmesi oldu" ifadesinde bulundu. Prof. Dr. Kurtuluş son olarak, AFAD'ın afetler konusunda yapmış olduğu kurslar, eğitimler, seminerler ile halkın bilinç seviyesinin daha da arttığını söyledi.