Kronik hepatit 6 aydan uzun süren karaciğer iltihabıdır. En büyük sebebi Hepatit B, Hepatit C ve Hepatit D'dir. Uzun süre sinsi ve bariz bir belirti vermeden seyredebilir. Karaciğer yetmezliğiyle, sirozla ve karaciğer kanseri ile sonuçlanabilir.
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sıla Akhan, Kronik Hepatitler ile ilgili açıklamalarda bulundu.
Kronik Hepatitler ile ilgili bilgiler veren Prof. Dr. Sıla Akhan, "Kronik Hepatitler toplumun çok önemli bir sorunudur. Beklediğimizden ya da bildiğimizden çok daha fazla kişi bu enfeksiyonu taşıyor ama haberleri yok. Karaciğerin inflamatuar hastalığını tetikleyen altı tane virüs bulunmakta bunlar A, B, C, D, E ve G virüsleridir. Bu virüsleri aldıktan sonra hastalığı akut enfeksiyonu olarak geçiriyoruz ve bu virüslerden sadece üç tanesi kronikleşiyor." dedi.
"Dikkat Edilmesi Gereken Bir Hastalık"
Kronik Hepatit teşhisi hakkında açıklamalarda bulunan Akhan, "Kronik Hepatit hastalığının kötü tarafı hastaların akut dönemini ayakta geçirmesidir. Hastalar genelde kronik dönemde hastalıklarının farkına varıyor. Kronik Hepatit hastalarında B, C ve D virüsünü tespit ettiğimizde bu virüsleri altı ay boyunca takip ediyoruz ve hastalık altı ay boyunca geçmezse kronikleşmiş oluyor. B, C ve D virüsleri kronikleşebildiği için daha fazla dikkat etmemiz gerekiyor. Kesin bir tanı koyabilmek için altı aydan daha fazla bir süre geçmesi gerekmektedir." ifadelerini kullandı.
"Kronik Hepatitin Takibi Yapılmalı"
Prof. Dr. Sıla Akhan Kronik Hepatit hastalığının tedavisinin mümkün olduğunu belirterek, sözlerini şöyle tamamladı:
"Hepatit C virüsleri için ilaçlar bulunmaktadır ve bu ilaçları üç ay en fazla altı ay boyunca kullandıktan sonra iyileşme görülmektedir. Hepatit B'de virüsü vücuttan dışarı atamıyoruz virüsü sadece tedaviyle baskı altına alabiliyoruz. Bu hastalık, hastaların hayatlarını kısıtlayan bir durum değil ve bu durumda önemli olan hastalığın takibinin yapılmasıdır. Kronik hepatit hastalarının en büyük şanssızlığı ise hastalıklarının farkında olmamalarıdır. Farkına varılmamasının en büyük nedeni ise hastalığın kendini belli etmemesidir. Hastalığın belirtisi gribal enfeksiyon gibi olduğundan dolayı farkına varılmıyor. Kronikleşmeyen hastalıklarda bir yıl içinde iyileşmek mümkündür."
Haber: Zilan KÖKERER (Radyo K.İ.)
Önemli Bir Sorun: Kronik Hepatitler
05 Mart 2019