Üniversite-kent kaynaşmasının en önemli ayaklarından birini oluşturan Kocaeli Üniversitesi Kültür Evi'nde alanında uzman öğretim üyeleri öğrencilerle buluşmaya devam ediyor. Gerek halkın gerekse öğrencilerin duyarlılıklarının arttırılması hedefiyle Kültür Evi'nde; tarih, edebiyat, arkeoloji, ilahiyat ve sanat gibi konularda konferans ve seminerler veriliyor.
Bu kapsamda dün (28.02.2018) Güzel Sanatlar Fakültesi Temel Sanat Eğitimi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Zehra Canan Bayer, "Akademizmden Modernizme Türk Resim Sanatında Dönüşümler" konulu konferans verdi.
Öğrencilerin yoğun ilgisinin olduğu konferansta Yrd. Doç. Dr. Bayer, akademik sanatın tanımını yaparak Türk ressamların akademik sanatla tanışma ve modern sanata geçiş dönemlerini anlattı. Akademik sanatın, 19. Yüzyılda Sultan Abdülaziz tarafından Avrupa'ya eğitim almaya gönderilen asker ressamların ülkeye döndükten sonra askeri okullarda yaptıkları resimlerle başladığını aktaran Yrd. Doç. Dr. Bayer; Ahmet Ali Paşa, Süleyman Seyyid ve Halil Paşa'nın bu alanda öncü olduklarını ve Osman Hamdi Bey'in de akademik sanat eğitimine önemli katkılar sunduğunu aktardı.
Akademik sanattan modern sanata geçişte Ali Avni Çelebi ve Ahmet Zeki gibi isimlerin öncü olduklarını dile getiren Zehra Canan Bayer, Türk ressamların, Avrupa'ya giderek modernizmin temsilcisi olan ünlü ressamlardan eğitim aldıklarını ve daha sonra yaptıkları eserlerde bu ressamlardan etkilendiklerini dile getirdi. Yrd. Doç. Dr. Bayer, akademik ve modern sanat temsilcileri tarafından yapılan manzara, natürmort ve figür resimlerinden örnekler göstererek konferansı tamamladı.
Konferans sonunda Kültür Evi Müdürü Öğr. Gör. Yıldırım Karadeniz, Yrd. Doç. Dr. Zehra Canan Bayer'e teşekkür belgesi verdi.