Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Deri ve Zührevi Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nilgün Sayman, sedef hastalarının sigara ve alkolden uzak durması gerektiğini belirterek hastalığın tedavisinde Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nin bölgedeki en iyi merkez olduğuna dikkat çekti.

Sesil Negiş ve Onur Güneş'in sunduğu Radyo K.İ.'nin haber aktüel programı Güne Bakış'a konuk olan, Prof. Dr. Nilgün Sayman, sedef hastalığının sivilceye benzeyen lezyonların bulundukları yerlere ve büyüklüklerine göre sınıflandırıldığını belirterek tüm vücudu kaplayan türleri olduğu gibi sadece dirsekler ve dizlerde görülen türlerinin de olduğunu söyledi.

"Korunmak Tam Olarak Mümkün Değil"
Prof. Dr. Nilgün Sayman, sedef hastalığının genetik olabildiğini belirterek, "Deriye yapılan darbeler, tahrişler, hastanın geçirdiği enfeksiyonlar veya ilaçlar bu hastalığı tetikleyebilir. Tam olarak korunmaktan söz edemeyiz ancak bu hastalığı tetikleyen faktörler yok edilebilir. Bu noktada enfeksiyon geçiren insanlarla temasın azaltılması ve gereksiz ilaç kullanımından kaçınılması önem teşkil ediyor" dedi.

Kocaeli Üniversitesi
basın ve halkla ilişkiler
iletişim
bilgi edinme birimi
fotoğraf
grafik/tasarım
halkla ilişkiler ve tanıtım
E-GAZETE
Haber Merkezi
KOÜ Sedef Tedavisinde Bölgenin En iyisi
KOÜ Sedef Hastalığında Bölgenin En İyi Tedavi Merkezi
Prof. Dr. Nilgün Sayman, Türkiye'de sedef hastalığı konusundaki tüm tedavi seçeneklerinin Tıp Fakültesi'nde rahatlıkla uygulandığını vurgularken, "Sedef hastaları randevu alarak haftada iki gün polikliniğimizde tedavi olabiliyorlar. Bölge için en iyi tedavi birimi olduğumuzu söyleyebilirim. Belli zamanlarda da hastalara bilgilendirme toplantıları yapıyoruz. İlaçların etkinliğini ve yan etki potansiyellerini değerlendirdiğimiz, ilaçları birbirleriyle kıyasladığımız araştırmalarımız da var" açıklamasını yaptı.

Hastalar Beslenmesine Dikkat Etmeli
Her hastalıkta olduğu gibi sedefte de hastaların yaşam tarzına ve beslenmesine dikkat etmeleri gerektiğinin altını çizen Sayman, "Sigara ve alkolden uzak durulması önerilebilir. Son yıllarda yapılan çalışmalarla sedef hastalarında hem kalp damar hastalıkları hem de şeker hastalığı ve şişmanlık problemi gözlemlendi. Dolayısıyla bu hastalar için kilo vermek önemli" ifadelerini kullandı.

Tedavi Yöntemlerinde Gelişme Var
Sedef hastalığının tekrarlayıcı ve kronik bir hastalık olduğuna değinen Prof. Dr. Sayman, sedef tedavisinin hastadan hastaya farklılık gösterdiğini söylerken ağızdan verilen ilaçlar, ultraviyole ışınlar gibi tedavi yöntemlerinin uygulandığını kaydetti.

Görünüşlerinden dolayı sedef hastalarının yargılanmaması gerektiğini de belirten Prof. Dr. Sayman sedef hastalarının ihtiyaç duyulması halinde bir psikologa başvurabileceklerini sözlerine ekledi.
Haber: Hüseyin Durna (Radyo K.İ.)