Olası bir depremde afet yardımları konusunda köprü görevi görecek olan Kocaeli, Marmara Bölgesi'nde en güvenilir yer olacak. Oluşturulan Türkiye'nin en büyük deprem ağı, sürdürülen projeler ve verilen eğitimlerle Kocaeli Üniversitesi de olası bir depreme karşı önlemlerini alıyor.

17 Ağustos 1999 Marmara Depremi'nin ardından depremin ne demek olduğunun bilinciyle hareket eden Kocaeli Üniversitesi, ARNET (Armutlu-Network) Projesi ile Marmara Bölgesi'nde meydana gelen depremleri araştırıyor ve projeler üzerinde çalışmalarına devam ediyor.

Kocaeli En Güvenilir Yer
Kocaeli Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Yer Fiziği Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Şerif Barış, açıklamalarda bulunarak muhtemel bir depremde Kocaeli'nin çevre illere lojistik destek sağlayacağını vurguladı. Prof. Dr. Barış, Kocaeli'nde 7 şiddetinden büyük bir deprem olması için en az 200-400 yılın geçmesi gerektiğini söyleyerek olası bir Marmara depreminde Kocaeli'nin en güvenilir bölge olacağını ve afet yardımları konusunda köprü görevi göreceğini söyledi.

Kocaeli Üniversitesi
basın ve halkla ilişkiler
iletişim
bilgi edinme birimi
fotoğraf
grafik/tasarım
halkla ilişkiler ve tanıtım
E-GAZETE
Haber Merkezi
"Kocaeli Olası Bir Depremde Marmara'nın Üssü Olacak"
Prof. Dr. Barış, "Olası bir Marmara depreminde Kocaeli mutlaka sarsılacak. Ama yıkım asla 17 Ağustos depreminde ki gibi olmayacak. Çünkü Kocaeli iki tane çok büyük depremi atlattı. 1999 depreminde hasar görüp üstü kapatılmış binalar da olası bir depremde zarar görecek" açıklamasını yaptı.

Eğitimlerle Toplum Bilinçlendiriliyor
Kocaeli Üniversitesi için 17 Ağustos'tan sonra Umuttepe'de depreme dayanıklı bir kampüs oluşturarak tüm binalar yenilenirken Kocaeli Üniversitesi deprem alanında uluslararası iş birlikleri yaparak bu konuda birçok farklı proje yürütüyor.

Prof. Dr. Barış da üzerlerine düşen görevi layığıyla yerine getirdiklerini belirterek, "Bizler de Kocaeli Üniversitesi öğretim üyeleri olarak öğrencilerimize afet zararlarının azaltılması ve afet yönetimi konusunda eğitimler veriyoruz. Afete hazırlık eğitimleriyle toplumu bilinçlendiriyoruz. Bunun yanı sıra hastanelerin ve sanayi kuruluşlarının afet planlarını yapmaktayız" ifadelerini kullandı.

ARNET Projesiyle Marmara'daki Depremler İzleniyor
Afete hazırlık ve afet yönetimi konusundaki eğitimleriyle sınırlı kalmayan Kocaeli Üniversitesi uluslararası işbirliği içerisinde yapılan ARNET Projesi'ni de başarıyla yürütüyor. ARNET projesinin Kocaeli Üniversitesi'nin desteği ile sürdürülen bir çalışma olduğunu ifade eden Barış, "Kocaeli Üniversitesi olarak İstanbul, Bursa, Yalova ve Armutlu da Türkiye'nin en büyük deprem ağını işletiyoruz. Bu bölgelerde 28 tane deprem istasyonumuz, 6 tane ivme ölçerimiz var. Ayrıca kaplıcaların ve ılıcaların depremle ilişkisini incelediğimiz ulusal ve uluslararası projelerimiz var" dedi.

Yakın Zamanda İstanbul'da Deprem Beklenmiyor
Çanakkale'nin Ayvacık İlçesi'nde de son haftalarla meydan gelen depremler bölge haklıda panik yaratırken bu sarsıntılar Türkiye'nin bir deprem ülkesi olduğunun göstergesi. Prof. Dr. Şerif Barış, Çanakkale'deki depremleri doğal bir durum olarak karşıladıklarını söylerken bu depremlere bağlı olarak yakın zamanda İstanbul'da 7 şiddetinden büyük bir depremi beklemediğini kaydetti.

Çalışmalar Devam Ediyor
Kocaeli Üniversitesi'nin depremi öncesinden saptamak için araştırmalarını sürdürdüğünü söyleyen Prof. Dr. Şerif Barış, birçok projede Alman ve Japon gruplarıyla yoğun bir işbirliği içerisinde olduklarını kaydederken araştırmalar sonucunda elde ettikleri bilgileri bilim dünyasına ve insanlığın hizmetine sunduklarını sözlerine ekledi.

Haber: Derya Özel (Radyo K.İ.)
Haberin videosu içintıklayınız.