Kocaeli Üniversitesi Kadın Sorunlarını Araştırma ve Uygulama Merkezi (KASAUM) tarafından düzenlenen 'Dünya Kadınlar Günü' etkinliği dün (10.03.2015) Tıp Fakültesi konferans salonunda gerçekleştirildi. Etkinliğe, Rektörümüz Prof. Dr. Sadettin Hülagü, dekanlar, müdürler, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
'Kız Çocukları Okumalı' Etkinlik açılış konuşmasında, Cumhuriyetimizin kurucusu Atatürk'ün kadınlara verdiği hakların büyük önem taşıdığını belirten Rektörümüz Prof. Dr. Hülagü, "Günümüzde çevre ülkelere baktığımızda, kadınların araba kullanmasının yasak olduğu ülkeleri bile görmekteyiz. Bu yönden baktığımızda Cumhuriyetimizin kurucularının yıllar önce ülkemize kazandırdığı kadın ve erkek eşitliğini koruma ve geliştirmede bizlere büyük sorumluluk düşüyor" dedi. Toplumun refahında kadınların önemli bir role sahip olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Hülagü, "Sağlıklı bir neslin yetişmesinde, vatanını, milletini seven, milli ve manevi değerlere sahip bireyler yetişmesinde kadın önemli bir role sahip. Bunun için de annelerin iyi bir eğitim almış olması, kız çocuklarının okuması gerekiyor" ifadesinde bulunarak, etkinliğin gerçekleşmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.
Erken Tanıda Meme Kanseri Tedavi Edilebilir Etkinlik kapsamında Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zafer Utkan 'Meme Kanseri ve Erken Tanının Önemi' hakkında bir konuşma gerçekleştirdi. Prof. Dr. Utkan, kanserin günümüz dünyasında ciddi bir sorun olduğunu ve her yıl dünyada 11 milyon insana kanser teşhisi konulduğunu belirtti. Meme kanserinin kadınlarda sık görülen kanserler arasında görüldüğünün altını çizen Prof. Dr. Utkan, "Kadınlar, 40 yaşından itibaren her yıl mamografi çektirmeli. Erken tanının en etkili araçlardan bir tanesini olduğunu düşünürsek, kadınların kendi kendini muayene etmesi öğretilmeli. Meme kanseri, erken tanıda en kolay iyileşen ve tedavi edilebilen bir kanser türü" dedi.
Kadına Yönelik Şiddetin Türleri Tıp Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları ABD Öğretim Üyesi Prof. Dr. A. Tamer Aker ise, 'Cinsel Şiddet ve Sorunları' üzerine yaptığı konuşmasında, kadınların uğradıkları şiddet çeşitlerini aktardı. Fiziksel, cinsel, psikolojik ve ekonomik şiddetlerin en yaygın şiddet türleri arasında olduğunu belirten Prof. Dr. Aker, "Her 3 kadından birisi fiziksel şiddete maruz kalıyor. Kocalarından ayrılan kadınların ise %78'i fiziksel şiddete maruz kalmış" dedi. Prof. Dr. Aker, "Kadınların yaşadığı sosyoekonomik durum ve toplumsal cinsiyet rolleri nedeniyle, kadınlarda ruhsal hastalık yaygınlığı her zaman yüksektir" açıklamasında bulundu.
'Kadına Yapılan Şiddet Toplumsal Bir Sorun' İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ayşegül Gökalp Kutlu da 'Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Kadınların İnsan Hakları' konusunda, geçmişte günümüze kadınların yaşadığı mücadeleleri ve kazandığı hakları aktardı. Toplumdan topluma kadın ve erkeğin rollerinin değişiklik gösterdiğini belirten Yrd. Doç. Dr. Kutlu, "Kadına yönelik şiddet toplumsal bir sorundur" dedi. Kadına uygulanan şiddetin azalmasına yönelik neler yapılabileceğini de aktaran Yrd. Doç. Dr. Kutlu, "Ayrıştırıcı politikalardan kaçınılmalı, kamu hizmetinden eşit şekilde faydalanılması sağlanmalı, kreş ve bakım evleri açılmalı, toplumsal cinsiyet eşitliğine yönelik kurumlarda birimler kurulup, okullarda toplumsal cinsiyet dersleri verilmeli, konu ile ilgili araştırmalar teşvik edilmeli" dedi.