Kocaeli Üniversitesi
basın ve halkla ilişkiler
iletişim
bilgi edinme birimi
fotoğraf
grafik/tasarım
halkla ilişkiler ve tanıtım
E-GAZETE
Haber Merkezi
Kepekli Besinler Çocuk Sağlığına Zararlı
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşe Sevim Gökalp, çocukların gelişimini olumsuz etkileyen besinler ve anne sütünün önemi hakkında Radyo K.İ. Muhabiri Esra Güngör'e açıklamalarda bulundu.

Prof. Dr. Ayşe Sevim Gökalp, demir eksikliğine neden olan gazlı içecekler ve çocukların tüketmesi gereken sıvılardan bahsetti. Gökalp, gazlı içeceklerin demiri bağırsakta bağladığını ayrıca kalsiyumun da bağırsaktaki emilimi engellediğini bu yüzden özellikle küçük yaşlardaki çocuklara gazlı içecek içirmenin zararlı olacağını ifade etti. Gazlı içeceklerin vücutta kalsiyum depolanmasını azalttığını belirten Gökalp, bu içeceklerin kansızlığa da neden olduğunu kaydetti.

Çocukların kepekli besin kullanmamasının önemine dikkat çeken Gökalp "Kepekli besinlerde lif oranının fazla olması bağırsaktaki yararlı maddelerin emilimini engelliyor. Çocuklara lifli besinleri 3 ya da 5 yaşından sonra vermek gerekiyor bunu da meyve ve sebzelerden alınan doğal liflerle karşılamak yeterlidir" dedi. Gökalp, ayrıca kepekli besinlerin ergenlik çağından sonra alınmaya başlamasını tavsiye etti.

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşe Sevim Gökalp, bebeklerin gelişimlerini tamamlayabilmelerinde anne sütünün çok önemli olduğunu ve bebeklere ilk 6 ayda su dahil süt dışında ek besin verilmemesi gerektiğini sözlerine ekledi.


Haber: Esra Güngör (Radyo K.İ.)