Kocaeli Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Üyesi Prof. Dr. Ayşe Tuba Ökse Gizem Uçar ve Dilan Kaya'nın sunumuyla Güne Bakış Programına konuk oldu.
"Bu Tip Yaklaşımlar Toplumun Ulusal Farkındalık Kazanmasını Da Sağlıyor"
2020 yılının Turizm 'Patara Yılı' olarak nitelendirilmesine ilişkin konuşan Ökse, "Bir antik kentin böyle bir nitelik kazanması turizmcileri çok sevindirmiş durumda. Geçen sene de benzer bir durum Şanlıurfa kentindeki Göbeklitepe için yapılmıştı, böylece Şanlıurfa'da turizm canlanmıştı. Bölgenin en eski yerleşim yerlerinden biri turizm değeri taşıyan bir yer haline gelmişti. Ayrıca bu tip yaklaşımlar toplumun ulusal farkındalık kazanmasını da sağlıyor. Bu nedenle bu yaklaşımların arttırılması gerekir." diye konuştu.
Dünyanın Bilinen Ayakta Kalmış En Eski Demokratik Meclisi
Patara Antik Kenti'nin tarihi oluşumuna değinen Prof. Dr. Ökse, "Patara Antik Kent'i bir Roma şehri olarak ün kazanmasıyla birlikte, Hitit metinlerinde de 'Patar' olarak bu şehrin isminin geçtiğini ve Likya Uygarlığı'nda kurulan bir şehir olduğunu görüyoruz. Yunan Mitolojisine göre şehri, su perisi Likya ile Tanrı Apollo'nun oğlu Paturus kurmuştur. Şehrin ismi de buradan geliyor. Aynı zamanda Patara şehri Büyük İskender'in kuşattığı şehirler arasında. Daha sonra M.Ö. 2. Yüzyılda bölgenin Seleukos Krallığı tarafından kontrol edilmeye başlanmasıyla Patara, Likya'nın başkenti olarak kabul görmüştür. Dünyanın bilinen ayakta kalmış en eski demokratik meclisi de bu şehirde yer almaktadır. Daha sonraki Roma İmparatorluğu'nun Anadolu'yu etkisi altına almaya başladığı dönemde, Roma eyaleti haline geliyor. İlerleyen zamanlarda da Likya ile Pamphylia eyaletlerinin başkenti olmuştur. Bu dönemde de Patara'nın limanları oldukça önem kazanıyor. M.S. 325 yılında Bizans İmparatoru Konstan'ın başkanlık ettiği İznik Konsülü oluşturuluyor. Burada da Likya'yı Pamphylia Psikoposu temsil ediyor. Bizans Dönemi'nde de önemini devam ettiren kent, Hristiyanlar için önemli bir merkez olmuştur. "Noel Baba" diye anılan Saint Nicholaos da Pataralı'dır." dedi.
"Yoğun Bir Ziyaretçi Beklentisi Korona Virüs Bağlamında Da Riskler Ortaya Çıkaracaktır"
Kocaeli Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Üyesi Prof. Dr. Ayşe Tuba Ökse, son dönemde artan Koronavirüsün turizmi etkileyeceğini söyleyerek, "Patara Antik Kenti Muğla'nın önde gelen turizm yerleşimlerinden biridir. Geçen yıl Antalya'da on altı milyon turist ağırlanmış, 2020 yılında da on yedi buçuk milyon yabancı turist Antalya için hedefleniyor. Türkiye genelinde de bu hedef, 58 milyon turist olarak ön görülmekte. Tabii bu kadar yoğun bir ziyaretçi beklentisi koronavirüs bağlamında da riskler ortaya çıkaracaktır. Bu durumda Türkiye'ye gelen turistlerinde sağlık kontrolünün yapılması zor olacaktır. Sağlık Bakanlığı'nın bu durum için turizm sezonu açılmadan önlem alması, çalışmaya başlaması gerekir." ifadelerini kullandı.
Haber: Ahmet Can METİN (Radyo K.İ.)
Patara Antik Kenti ve Turizm
2 Mart 2020