Kocaeli Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü'nde yürütülen araştırma ile yapılarda gözle görülemeyen deprem hasarlarının afetin üzerinden saatler geçmeden tespit edilmesi amaçlanıyor. 2006 yılından beri sürdürülen ve TÜBİTAK tarafından da desteklenen araştırma projesi kapsamında yapılan çalışmalarda olumlu gelişmeler sağlandı.
Riskli Yapılar Tespit Edilebiliyor Özellikle köprü, viyadük, liman ve yüksek katlı binalarda yükleri sağlam zeminlere aktararak yapının ayakta kalmasını sağlayan kazıkların, depremden hemen sonra hasar durumunun belirlenmesinin afet yönetimi açısından önemini vurgulayan proje çalışanları (Prof. Dr. Sami Arsoy, Arş. Gör. Mehmet Özgür ve Arş. Gör. Erdinç Keskin) Time Domain Reflectometry yöntemini geliştirerek ve uygulayarak üst yapısı sağlam görünen fakat son derece riskli yapıların tespit edilebildiğini belirttiler.
Patent Başvurusuna Hazırlanılıyor Geliştirilen yöntem ile deprem sonrası kritik yapıların güvenliğinin hızlıca belirlenmesine önemli katkılar bekleniyor. Yapılara yerleştirilmek üzere koaksiyel kablo tabanlı ve oldukça ekonomik olması için geliştirilen sensörün, deprem anında oluşan hasarları gerçek zamanlı olarak tespit edip, afet koordinasyon merkezlerini kritik yapılarla ilgili olarak uyarabilmesi amaçlanıyor. Küçük ölçekli laboratuvar çalışması tamamlanan sensör için büyük ölçekli deneylerin tamamlanmasının ardından patent başvurusunda bulunulması planlanıyor.