Kendisini vatanına ve milletine adayan vatan şairi Mehmet Akif Ersoy'un kaleme aldığı İstiklal Marşı'nın, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde kabulünün üzerinden bu zamana 98 yıl geçti. Savaş koşulları altında yazılan ve derin bir telkin gücü barındıran İstiklal Marşı'nın sözleri, her okunuşunda Türk milletinin, bağımsızlık sevdasını güçlü bir şekilde dile getirmesine vesile oluyor.
Kocaeli Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Esma Torun Çelik, 12 Mart İstiklal Marşı'nın Kabulü hakkında açıklamalarda bulundu.
Ekim 1920 yılında Albay İsmet'in Batı Cephesi komutanlığına getirilmesi ile birlikte bir ulusal marş ihtiyacı duyulduğunu kaydeden Doç. Dr. Torun Çelik, "Dönemin Milli Eğitim Bakanı bu kapsamda bir yarışma başlatmaya karar veriyor. Akabinde Aralık 1920'ye kadar 724 tane şiir başvurusu yapılıyor ancak okunan şiirlerin içinde yeterince ulusal marş niteliği taşıyacak bir şiir belirlenemiyor.Bunun üzerine ise Şubat 1921 yılında dönemin Milli Eğitim Bakanı Hamdullah Suphi'nin ricası karşılığında Şairimiz Mehmet Akif Ersoy şiir yazmaya karar veriyor.Bu kapsamda Mehmet Akif Ersoy Kahraman Ordumuza başlığıyla 10 kıtalı İstiklal Marşımızı yazıyor ve 12 Mart 1921 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından onaylanması ile birlikte Ulusal Marşımız ilan ediliyor." ifadelerini kullandı.
Mehmet Akif Ersoy'un ilk başta şiir yazmayı kabul etmemesinin sebebinin ödül verilmesi olduğunu belirten Doç. Dr. Esma Torun Çelik, "Mehmet Akif, bunu en başından beri para ile yapmayacağını söylemiştir. Tüm Türk halkının duygularını ifade eden bu şiiri Mehmet Akif Ersoy 'Ben yazdıktan sonra bu şiir benim değildir.Ben yazdıktan sonra bu şiir artık bütün Türk halkınındır' diyerek anlatmıştır. İstiklal Marşı normal bir zamanda oturup yazılan bir şiir değil savaşın tam orta yerinde olunan bir dönemde yazılmıştır." dedi.
12 Mart 1921'in son derece büyük bir savaşın aşamasını teşkil ettiğini ifade eden Kocaeli Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Esma Torun Çelik, "Bir daha o olumsuz süreçlerin bir daha yaşanmaması adına her birimiz üzerimizde taşıdığımız sorumluluğun bilincine vararak çok daha iyi işler yapmalıyız. Türkiyemiz için her zaman elimizden geleni yapmalıyız." diyerek sözlerini sonlandırdı.
Haber: Simge Karataş (Radyo K.İ.)
Türk Halkının Vazgeçilmez Şiiri: İstiklal Marşı
12 Mart 2019