Kocaeli Üniversitesi
basın ve halkla ilişkiler
iletişim
bilgi edinme birimi
fotoğraf
grafik/tasarım
halkla ilişkiler ve tanıtım
E-GAZETE
Haber Merkezi
Tıp Fakültesi'nde Konuk Konuşmacı Programları
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı tarafından düzenlenen "Konuk Konuşmacı Programı"nın bu ayki konukları "Çocuklarda Yoğun Bakım İhtiyacının Belirlenmesi ve Yoğun Bakıma Hasta Nakli" adlı konuşması ile İstanbul Tıp Fakültesi Çocuk Yoğun Bakım Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Agop Çıtak ve "Ergenliğin Pediatri Dışındaki Yüzleri" adlı konuşması ile İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı Enstitüsü Ergen Psikiyatrisi Doç. Dr. Talat Parman oldu. Her iki toplantı da Tıp Fakültesi akademisyenleri ve öğrencileri tarafından ilgi gördü.

Çocuklarda Yoğun Bakım İhtiyacının Belirlenmesi ve Yoğun Bakıma Hasta Nakli
Prof. Dr. Çıtak katıldığı konuk konuşmacı programında ülkemizde çocuk/bebek ölüm hızının binde 20'nin altına indiğini, bundan sonraki düzelmenin çocuk yoğun bakım ünitelerinin etkisine bağlı olduğunu, bu bakımdan bir taraftan çocuk yoğun bakım yatağı sayısını arttılırken, öte yandan yoğun bakıma gelmeden yapılacaklar konusunda eğitime ve programlara ihtiyaç olduğunu anlattı. Toplantının sonunda Kocaeli Sağlık Müdürlüğü 112 sorumlusu Dr. Ayfer Öz Kocaeli bölgesinde üniversite ile işbirliği yapılarak çocuk hastaların transportuna yönelik ayrı bir planlama yapılabileceğini belirtti. Toplantıda ayrıca tıp eğitiminde "Acil Yaşam Desteği" konusunun bir modül haline getirilmesi ve her öğrencinin bu konuda beceri kazanmasının önemi üzerinde duruldu.

Ergenliğin Pediatri Dışındaki Yüzleri

Bir diğer konuk konuşmacı programında ise sözü ilk olarak Doç. Dr. Parman'ın babası olan Uzm. Dr. Zeyyat Parman aldı. Dr. Parman Kocaeli'deki çocuk hekimliğinin geçmişi hakkında bir konuşma gerçekleştirdi. Geçmişteki olanaksızlıklardan, özellikle kundak ve beşik ile yapılan mücadeleden bahsetti. Çocuklarda sık karşılaşılan hastalıklar ve sebeplerini aktardı. "Sağlık organların sessizliğidir" diyerek konuşmasına başlayan Doç. Dr. Parman ise ergene nasıl yaklaşılması gerektiği hakkında bilgiler verdi. Her hekimi çevirmene benzeten Doç. Dr. Parman, "Hastanın söylediklerini tıbbi dile çevirmek bir hekimin ilk öğrenmesi gereken şeydir" dedi.

Hatun
Çıtak
Z.Parman
Parman
Talat Parman'ın sunusu için tıklayınız.