Kocaeli Üniversitesi Deneysel Tıp Araştırma ve Uygulama Birimi (DETAB), Temel ve Klinik Tıp Bilim dallarında araştırmacılara olanak sağlarken deneysel araştırmaların alt yapısını sağlamak amacıyla eğitim faaliyetleri de veriyor. Kocaeli Üniversitesi Deneysel Tıp Araştırma ve Uygulama Birimi Başkanı Prof. Dr. Tijen Utkan, gelişmiş bir teknolojiyle hizmet verildiğini ve çalışmaların devam ettiğini kaydetti.

Sesil Negiş ve Onur Güneş'in sunduğu Radyo K.İ.'nin haber aktüel programı Güne Bakış'a konuk olan Prof. Dr.Tijen Utkan, DETAB'ın 1999 yılında Rektörlüğe bağlı bir birim olarak hem klinik hem temel tıp bilimlerinin çalışmalarını yapabileceği ortam yaratmak amacıyla kurulduğunu aktardı.

Herkese Açık Bir Birim
Prof. Dr. Utkan, her anabilim dalının kendi araştırmalarını DETAB'da yapabildiğini söyleyerek, "Çok çeşitli uygulamalar yapılıyor. Kök hücre denemeleri, ameliyat teknikleri deneniyor. Başarılı olamadığımız hastalıkların tedavisinde yeni moleküllerin denenmesi gibi çalışmalar yapılıyor" dedi.

Kocaeli Üniversitesi
basın ve halkla ilişkiler
iletişim
bilgi edinme birimi
fotoğraf
grafik/tasarım
halkla ilişkiler ve tanıtım
E-GAZETE
Haber Merkezi
KOÜ DETAB Çalışmalarına Devam Ediyor
Ruhsat Almaya Hak Kazanan İlk Laboratuvar
Prof. Dr. Tijen Utkan, DETAB'ın Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından çıkartılmış Hayvanların Refah ve Korunması yönetmeliği gereğince ruhsatlı olduğunu belirterek, "Marmara bölgesinde ilk ruhsat almaya hak kazanan laboratuvarız." ifadelerini kullandı.

300'e Yakın Çalışma Tamamlandı
DETAB'ın 300'e yakın çalışmasının tamamlandığını ve çeşitli ödüller aldıklarını ifade eden Prof. Dr. Utkan, "Hem kongrelerde hem de bilimsel yayın olarak çok güzel çalışmalara imza attık. Şuanda psikofarmoloji, alzheimer, antidepresyon, diyabet vb. gibi yürüttüğümüz çalışmalarımız var" açıklamasını yaptı.

DETAB'da çalışabilecek öğrencilerin yüksek lisans, doktora ve uzmanlık öğrencileri olması gerektiğini kaydeden Utkan, "DETAB'da çalışabilmek için öncelikle hayvan koruma sertifikasına sahip olmak gerekiyor. Bunun için de Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından çıkarılan genelgeye uygun olarak 80 saatlik bir eğitim programına katılmış ve sertifika almaya hak kazanmış olunması gerekiyor. Bunu da ancak yüksek lisans, doktora ve uzmanlık öğrencileri edinebiliyor" dedi.

Yeni Bir Bina İnşa Edilecek
Çevre illerden ve diğer hastanelerden gelenlerin de DETAB'da çalışabildiğini ve bu kapsamda mevcut binanın yetersiz kaldığını söyleyen Prof. Dr. Utkan, "Yeni bir bina yapımına başladık. Çok yakın bir zamanda binanın ihalesi gerçekleşecek. Çok daha modern ve fiziksel şartlara sahip bir binaya sahip olmayı planlıyoruz" dedi.


Haber: Melis Nur Dalar (Radyo K.İ.)