Tarihi, kültürel ve sanatsal etkinliklere ev sahipliği yapan, yaşam boyu eğitim anlayışı ile her yaştan insanları kadim sanatlarla buluşturan Kocaeli Üniversitesi Kültür Evi'nde, çeşitli konularda seminerler, konferanslar ve söyleşiler gerçekleştiriliyor.

Kocaeli Üniversitesi Kültür Evi'nde; tarih, edebiyat, arkeoloji, ilahiyat, sanat, kültür, sosyal gibi konularda gerçekleştirilen etkinlikler yediden yetmişe her kesime hitap ediyor.

Kültürel Mirası Koruma ve Araştırma Derneği Başkanı Serkan Gedük tarafından Kocaeli Üniversitesi Kültür Evi'nde verilen "Osmanlı Saray Mutfağı" konulu seminer yoğun ilgi gördü. Seminere Kocaeli Müze Müdürü Rıdvan Gölcük, Kocaeli Üniversitesi öğrencileri, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Konservatuvar bünyesinde Çini dersi veren Doç. Dr. Sultan Karaoğlu ve öğrencileri katıldı.

Konferansta; sarayın en görkemli yapılarından birisinin 'Matbah-ı Amire' olarak bilinen saray mutfakları olduğunu söyleyen Serkan Gedük, "Fatih devrinden itibaren yemekler Matbah-ı Amire adı altında verilen mutfaklarda pişirilmekteydi, ilk başlarda dört kubbeli bir mekan olarak yapıldığı, zamanla ihtiyaçları karışılamaması nedeniyle Kanuni Sultan Süleyman döneminde altı kubbeli Has Mutfaklar ile Helvahane bölümleri eklenmiştir. 1574 yılında çıkan büyük yangında tahrip olan mutfaklar, Baş Mimar Sinan tarafından eski planına sadık kalınarak genişletilip onarılmıştır." dedi.

Mutfakların en önemli birimlerinden birinin Halvahene olduğunu sözlerine ekleyen Gedük, "Helvahenede her çeşit tatlı, şerbet, reçel, şurup, macun, sabun, mum ve ilaçlar yapılmaktaydı. Sarayın en görkemli töreni olan ulufe dağıtım günlerinde ise devletin gücünü, kudretini ve zenginliğini göstermek için yabancı elçiler Saray'a davet edilir ve Kubbealtında yemek verilirdi. Bu ziyafetlerde kullanılan eşyalar ve sayıları yüzü bulan yemek çeşitleri Osmanlı Devleti'nin ve doğal olarak padişahın gücünün ve iktidarının göstergesiydi." açıklamasında bulundu.

Osmanlı Mutfağı'na sonradan giren Amerikan, Hindistan, Afrika kökenli sebze ve meyveler ile ilgili de bilgiler veren Gedük, "19. yüzyıl saray mutfağında Avrupa tarzı yeniliklerin başladığı dönemdir. Osmanlı Saray'ında ilk defa çatalı kullanan padişah, Sultan II. Mahmut olmuştur. Yemekler masada ve sandalyelere oturularak yenilmeye başlandığı için yemek masası, masa örtüsü, sandalye, masa şamdanı, masa çiçekliği, masa aynası, masa faraşı, masa fırçası, kristal masa sürahisi sofra düzeninde yerini almıştır." dedi.

Konferans sonunda katılımcıların sorularını da cevaplayan Serkan Gedük'e Kocaeli Üniversitesi Kültür Evi Müdürü Öğr. Gör. Yıldırım Karadeniz teşekkür belgesi takdim etti.

Kocaeli Üniversitesi
basın ve halkla ilişkiler
iletişim
bilgi edinme birimi
fotoğraf
grafik/tasarım
halkla ilişkiler ve tanıtım
E-GAZETE
Haber Merkezi
KOÜ Kültür Evi'nde "Osmanlı Saray Mutfağı" Ele Alındı
11 Mart 2019