İnsülin direnci, insülinin vücutta depolanmasına neden olduğu için kilo alımına, karaciğer yağlanmasına, kalp ve damar hastalıklarına neden olabilir. İnsülin direncinin genetik veya yaşlanmanın bir sonucu olarak karşımıza çıktığını aktaran Prof. Dr. Zeynep Cantürk, "Ayrıca 'santral obezite' olarak adlandırılan karın bölgesinin yağlanması, hareketsiz yaşam, aşırı karbonhidratlı ve yağlı gıda tüketimi, kullanılan bazı ilaçlar insülin direncine neden olabilmektedir." dedi.

Tüm dünyada ve ülkemizde giderek artan obezite ve diyabet görülme sıklığı, "insülin direnci" olarak adlandırılan metabolik sorunu da beraberinde getiriyor. İnsülin direncinin kas- yağ dokusu, karaciğer gibi organların insülinin etkilerine cevap verememesi olduğunu aktaran Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Uzmanı Prof. Dr. Zeynep Cantürk, "Hücreler, glikozu alıp enerji ve metabolizma için kullanamamaktadır." açıklamasını yaptı.

Kocaeli Üniversitesi
basın ve halkla ilişkiler
iletişim
bilgi edinme birimi
fotoğraf
grafik/tasarım
halkla ilişkiler ve tanıtım
E-GAZETE
Haber Merkezi
Sağlıklı Yaşam Düşmanı: İnsülin Direnci
İnsülin Direnci, Çeşitli Kanserlere Yol Açabilir
İnsülin direncinin tedavi edilmediği takdirde kan-damar hastalıkları ve diyabete neden olabileceğini aktaran Prof. Dr. Cantürk, "Bunların yanı sıra hipertansiyon, kan yağlarında yükselme (kolesterol yüksekliği), uyku hastalığı ve karaciğer yağlanmasına da neden olup bireyde çeşitli kanserlere yatkınlık yaratır." dedi.

Ön planda karın ve vücudun üst bölümünde yağlanma artışı olanlarda insülin direncinin olabileceğini vurgulayan Cantürk, "Hipertansiyonu, kolesterol yüksekliği, kalp hastalığı olanlarda, ailesinde diyabet hastalığı olanlarda ve fazla kilolu olanlarda da görülebilen bir durumdur." dedi.

Yaşam Tarzınızda Değişiklikler Yapın
İnsülin direnci tedavisinde öncelikli adımın bireydeki yaşam tarzında yapması gereken değişiklikler olduğunu aktaran Endokrinoloji ve Metabolizma Uzmanı Prof. Dr. Zeynep Cantürk, hastalara tavsiyelerde bulundu. Cantürk şöyle konuştu: "İnsülin direncine yaklaşımda en önemli unsur, kilo kaybının sağlanmasıdır. İlk etapta 6 ay-1 yıl içinde %5-10 kilo hedeflenmektedir. Günde en az 30 dakika olacak şekilde tempolu yürüyüşler yapılabilir.

Beslenmede işlenmiş, dışarıdan yenen gıdalar yerine tam tahıl ürünleri, baklagiller, meyve ve sebzeler gibi liften zengin besinler tercih edilmelidir. Sigaradan uzak durulmalıdır. Sigara, hem insülin direncine olumsuz etki eder hem de birlikte bulunabilen kalp damar hastalıklarını kötüleştirebilir. Stres de vücutta kortizon salınımını aştırarak insüline karşıt etki yaratabilir. Bu nedenle hastaların stres yönetimini de büyük önem taşımaktadır."

Haber: Merve Özboyacı (BHİ)