Kocaeli Tarihi araştırmalarına ve kültürüne katkı sağlamak, Kocaeli'nin Milli Mücadele dönemindeki kahramanlarını anmak ve milli-manevi değerlere dayalı tarih şuuru oluşturmak ana teması ile gerçekleştirilen "Kocaeli Tarihi ve Araştırmaları Sempozyumları"nın altıncısı 8-10 Mart tarihleri arasında düzenlendi.

Kocaeli Üniversitesi ile Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ortaklığında düzenlenen "Uluslararası Milli Mücadelede Servetiye Cephesi ve Kocaeli Tarihi - Kültürü Sempozyumu"nun açılışı 8 Mart 2019'da Başiskele The Ness Otel'de yapıldı. Açılışa, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Rektörümüz Prof. Dr. Sadettin Hülagü, Tarihçi, Akademisyen, Yazar Prof. Dr. İlber Ortaylı, il protokolü, akademisyenler, tarihçiler, davetliler ve öğrenciler katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başlayan sempozyumun açılış konuşmalarında Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, "Dünümüzü bilmezsek, geçmişten ders çıkarmazsak, yarınımızı planlayamayız. Tarihi bunun için öğreniyoruz. Dünü bir hikaye gibi değil, gerçekçi bir açıdan inceleyerek yapılan yanlışlardan ders çıkarmak gerekmektedir. Tarih, her insanımıza ilaç gibi lazım olan bir derstir. Çanakkale'yi, İstiklal Savaşı'nı, iyi bilmeliyiz. Cumhuriyetimiz zor şartlarda kuruldu. Kuranları başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere unutmadık, unutmayacağız. Hep rahmetle yad edeceğiz. Geleceğimizi iyi dizayn etmek, bu topraklarda ebediyen yaşamak için bu tür sempozyumlara ihtiyacımız vardır. Bugün altıncısını gerçekleştirdiğimiz sempozyumun gerçekleşmesinde emeği geçen arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Kocaeli Üniversitesi'ne, Rektörümüze, Yürütme Kurulu Başkanı ve üyelerine, tebliğ sunan hocalarıma şükranlarımı sunuyorum." dedi.

"Kentimizin ve ülkemizin tarihine ışık tutmak adına önemli bir hizmet sunan, altıncı uluslararası Kocaeli Tarihi ve Kültürü Sempozyumu'nun açılışında sizlerle bir arada bulunmaktan büyük mutluluk duyuyor, en kalbi duygularla selamlıyorum." diyerek sözlerine başlayan Rektörümüz Prof. Dr. Hülagü, "Dünyada her milletin, bağımsızlık mücadelesi şüphesiz ki kendine kıymetlidir ancak, Türk Milleti'nin şanlı mücadelesinin tarihte nitelik açısından ne eşi ne de benzeri görülmemiştir. Bu mücadelenin içerisinde Servetiye Cephesi de Kurtuluş Savaşımızın, bağımsızlık mücadelemizin ruhunu tüm nitelikleriyle sergileyip ortaya koymaktadır. Bir profesyonel ordu olmadan işgalci kuvvetlere bir buçuk yıla yakın bir süre direnen, koca bir tümeni köylerine sokmayan, "vatan toprağı kutsaldır çiğnetilemez" ilkesini yürekten benimsemiş kahraman köylüler bir asırdan fazla bir süre sonra bilimsel bir toplantının teması olmuşlardır." açıklamasında bulundu.


Kentimizin tarihini, kültürel mirasını oluşturan kişi, olay ve oluşumları merkeze alan Kocaeli Tarih Sempozyumlarının başarılı bir biçimde devam ettiğini belirten Rektörümüz Prof. Dr. Hülagü, "Bu sempozyumlar kapsamında, ülkemizin; sanayi, ekonomi ve politikasına yön vermede oldukça etkili olan şehrimizin antik çağlardan bugüne değin ne kadar büyük bir önem taşıdığı değerli katılımcıların çalışmaları ile gün yüzüne çıkartılmıştır. Paydaşlığı yürüterek başarılı bir sempozyumun hayata geçirilmesinde katkılarını sunan tüm kurum, kuruluş ve kişiler, kentimiz ve ülkemiz adına önemli bir işe imza atmışlardır her birini yürekten tebrik ediyor, sempozyumun hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum." şeklinde konuştu.

Sempozyum Düzenleme Kurulu adına konuşan Prof. Dr. Haluk Selvi ise bugüne kadar yapılan sempozyumlar ile ilgili bilgiler verdi. Milli Mücadele'de Servetiye Cephesi'nin çok bilinmediğini belirten Prof. Dr. Selvi, "Milli mücadelenin 100. yılında burada şehit olan 25 vatan evladını anmak bizim boynumuzun borcuydu." dedi.

Açılış konuşmalarının ardından Kocaeli Tarihi Onur Ödülü Prof. Dr. Sabahattin Özel'e verildi. Sempozyum Onur Konuğu olan Prof. Dr. İlber Ortaylı ise sempozyum açılışında bir söyleşi gerçekleştirdi. Kocaeli'nin tarihin her döneminde büyük önemi olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Ortaylı, "Burası Osmanlı İmparatorluğu'nun askeri bölgesidir. Ne zaman Osmanlı Anadolu'ya sefere çıksa ordu buradan hareket ederdi. İdari bakımdan Kocaeli bir eyalet değildir. Cumhuriyete kadar bir sancak merkeziydi. Doğrudan merkezi yönetime bağlıydı. Stratejik ve ticari bakımdan son derece önemlidir. Bu sebeple bu kentin tarihi yapısı ve dokusunu korumak oldukça önemlidir." dedi.

'Milli Mücadelede Kocaeli ve Atatürk" adlı serginin de yer aldığı ve üç gün boyunca çok sayıda oturumun gerçekleştiği sempozyumda 205 akademisyen tarafından 156 bildiri sunuldu.


Kocaeli Üniversitesi
basın ve halkla ilişkiler
iletişim
bilgi edinme birimi
fotoğraf
grafik/tasarım
halkla ilişkiler ve tanıtım
E-GAZETE
Haber Merkezi
Uluslararası Milli Mücadelede Servetiye Cephesi ve
Kocaeli Tarihi – Kültürü Sempozyumu

8 Mart 2019