Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Cerrahi Tıp Bilimleri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nurşen Yüksel 11-17 Mart Dünya Glokom Haftası olması nedeniyle Glokom'un risk faktörleri, sınıflandırılması, tanı ve tedavisi ile ilgili yazılı bir açıklama yaptı. Halk arasında karasu hastalığı olarak da bilinen Glokom, göziçi sıvısının göz dışına atılmaması nedeniyle, göz tansiyonunun artması ve görme sinirinin harabiyetine yol açmasıyla karakterize ilerleyici bir hastalıktır. Dünyada körlük sebebi olarak kataraktan hemen sonra gelen Glokom için uzmanlar, 2020 yılında 80 milyon kişinin bu hastalığa yakalanacağını tahmin ediyorlar. Glokom hastalığının büyük bir kesmi herhangi bir belirti vermeden sinsice ilerlediğinden, erken teşhisi ancak dikkatli göz muayenesi ile ortaya çıkabiliyor. Belirtiler görülmeye başlandığında ise hastalık ilerlemiş ve oluşan görme kaybı kalıcı olmuştur.
Risk Faktörleri Ailesinde glokom hastalığı öyküsü olanlar, 40 yaş ve üzerindeki kişiler, miyop veya hipermetrop olanlar, korneası (gözün saydam tabakası) ince olanlar, sistematik sağlık sorunu olanlar (diabet hastalığı ve hipertansiyonu olanlar), kortizon ilacı kullananlar risk grubunu oluşturmaktadır.
Glokom Çeşitleri Doğumdan hemen sonra veya takip eden aylarda bebeklerde ortaya çıkan, iri ve büyük göz konjenital bulgusu olan Doğumsal Glokom bulgusu. Çocukluk çağında özellikle katarakt ameliyatından sonra ortaya çıkabilen Çocukluk Çağı Glokomları. 40 yaşın üzerinde göziçi basıncının yüksekliği sonucu ortaya çıkan Açık Açılı Glokom. Diyabet hastalarında retinada oluşan değişikliklerin yol açtığı Nevasküler Glokom. Açık açılı glokomların tersinbe şiddetli ağrı, kızarıklık ve görme azalması yapan, göziçi basıncının çok yükseldiği Açı Kapanması Glokomları.
Tanı ve Tedavi Glokom tanısı dikkatli bir göz muayenesi sonucu konur. Glokom göz sinirinde yaptığı harabiyet nedeniyle görme alanında değişikliklere yol açar ve hastalık ilerlediğinde bu değişiklikler artar. Görme alanında daralma ve görülmeyen alanlar ortaya çıkar. Glokom tedavisi ömür boyu sürer. Göz doktorunun önerdiği aralıklarla mutlaka muayeneler tekrarlanmalı ve takip edilmelidir. Bir veya iki damla birlikte kullanılabilir. İlaçların düzenli kullanılması gereklidir. Hastalık ilerlemişse veya dalmalar yeterli değilse ameliyat gereklidir. Glokom hastalığı sinsi seyirli olduğundan halen hasta olduğu halde, tanı konulmamış hastalar olabilir. Özellikle risk taşıyanların ve 40 yaşın üzerindeki kişilerin muayene olması gerekmektedir.
Glokom hastalarında oluşan ağrısız ilerleyici görme kaybı