Kocaeli Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü tarafından bugün (07.03.2019) "Türkiye'de Tarih Yazımı" adlı panel düzenlendi. Panele, Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Elşen Veli, akademisyenler ve öğrenciler ilgi gösterdi.

Moderatörlüğünü Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Başkanı Prof. Dr. İbrahim Şirin'in yaptığı panele konuşmacı olarak İstanbul Üniversitesi'nden Prof. Dr. Ahmet Şimşek, Akdeniz Üniversitesi'nden Prof. Dr. Ekrem Kalan ve Medeniyet Üniversitesi'nden Prof. Dr. Selim Karahasanoğlu katıldı. Panelde Türkiye'de Tarih yazımı konusu ile ilgili kendi alanlarındaki son gelişmeler üzerine değerlendirmelerde bulundular.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan panelde, Moderatör Prof. Dr. İbrahim Şirin, "Tarih öğretiminin sadece dersliklerde olmadığının fakrındayız. Bu kapsamda her dönem mesleğimizden önemli çalışmalar yapmış hocalarımızı davet ediyoruz, burada tecrübelerini aktarıyorlar." dedi. Tarih yazımı ile ilgili son 7-8 yıldır ciddi bir ivme olduğunu söyleyen Prof. Dr. Şirin, sözü konuşmacılara bıraktı.

Panelde ilk olarak konuşan Akdeniz Üniversitesi'nden Prof. Dr. Ekrem Kalan, Genel Türk Tarihi alanında Tarih Yazımı'nın durumu ile ilgili bilgiler verdi. Genel Türk Tarihi'nin en önemli meselesinin adından başladığını aktaran Prof. Dr. Kalan, " Genel Türk Tarihi çok geniş bir coğrafyayı, çok geniş bir kronolojiyi kapsıyor. Çok fazla dil bilinmesi gerekiyor. Bununla birlikte bu alanda çalışma yapan çok az araştırmacı var. Bu da bu alanda Tarih Yazımı'nı güçleştiriyor." dedi.

Medeniyet Üniversitesi'nden Prof. Dr. Selim Karahasanoğlu ise, Yeniçağ Tarihi alanı ile ilgili bilgiler verdi. Ülkemizde Yeniçağ Tarihi denilince akla Osmanlı Tarihi geldiğini bunun da genel anlamda 1500 ile 1800'lü yılları kapsadığını söyleyen Prof. Dr. Karahasanoğlu, önceki dönemlerde araştırmaların daha çok 'Muhteşem Yüzyıl' tabir edilen Fatih-Yavuz-Kanuni dönemi üzerine odaklandığını fakat günümüzde 17. - 18. YY ile ilgili çalışmaların arttığını söyledi.

Panelde son olarak konuşan İstanbul Üniversitesi'nden Prof. Dr. Ahmet Şimşek de, tarih yazımı çalışmaları ile ilgili bilgiler verdi. 2013 de başlayan Tarih Yazımı Çalıştay'larının bu yıl yedincisini yapacaklarını belirten Prof. Dr. Şimşek konuşmasında Tarih-Geçmiş ilişkisi ve farkı, Tarih-Bellek ilişkisi ve Tarih-Edebi Kurgu ilişki üzerine görüşlerini aktardı. Prof. Dr. Şimşek, tarihçinin yaşadığı zorluklara değindi.

Panel, soru cevap bölümü ardından, katılımcılara teşekkür belgesi verilmesi ile son buldu.


Kocaeli Üniversitesi
basın ve halkla ilişkiler
iletişim
bilgi edinme birimi
fotoğraf
grafik/tasarım
halkla ilişkiler ve tanıtım
E-GAZETE
Haber Merkezi
Türkiye'de Tarih Yazımı Paneli
7 Mart 2019