Kocaeli Üniversitesi
basın ve halkla ilişkiler
iletişim
bilgi edinme birimi
fotoğraf
grafik/tasarım
halkla ilişkiler ve tanıtım
E-GAZETE
Haber Merkezi
Türkiye'de Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesi
Kocaeli Üniversitesi Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi tarafından 8 Mart Dünya Kadınlar Günü sebebiyle düzenlenen "Türkiye'de Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesi" konulu panel dün (07.03.2012) Hukuk Fakültesi'nde gerçekleştirildi. Panele konuşmacı olarak Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. İnci User, Avukat Serpil Özok ve Avukat Eray Karınca katıldı. Günümüz kadın sorunlarının ele alındığı panelde şiddetin önlenmesi için nelerin yapılması gerektiği tartışıldı. Panel akademisyenler ve öğrenciler tarafından ilgi gördü.

"Şiddeti Uygulayanlar Hasta Değildir"
Başkanlığını, Kocaeli Üniversitesi Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Münevver Tekcan'ın yaptığı panelde, şiddeti genel olarak ele alan ve yapısal şiddet üzerinde duran Doç. Dr. User, "Kadının siyasete alınmaması, çocukların çalıştırılması, bebeklerin aşılanmaması da bir şiddettir. Şiddet, güçlüden güçsüze doğrudur. Maalesef şiddeti topyekün ortadan kaldırmanın bir yolunu bulamadık" dedi. Yapılan tüm açıklamaların şiddeti normalleştirdiğini vurgulayan Doç. Dr. User, "Şiddeti uygulayanlar hasta değildir" diyerek konunun ciddiyetini belirtti. Avukat Serpil Özok ise, yürürlükte olan ve birkaç gün sonra yeni yürürlüğe girecek olan kanun ile ilgili olarak, "Kanunu yazarken ne kadar, uygularken ne kadar samimiyiz" sorusunu yöneltti. Kadına şiddetin sosyolojik bir olay olduğunun altını çizen Özok, "Biz hukukçular yeni yasalar yapmakla, ağır cezalar vermekle şiddetin önüne geçemedik. Erkek kadını öldürmeyi bazen bir hak, bazen de bir görev olarak görüyor. Azraili erkek olmayan kadınların şanslı olduğunu düşünüyorum" dedi.

Kadın Bir Bireydir
Hangi mesleğe mensup olunduğundan çok, bu meslekte nasıl olunduğunun önemli olduğunu söyleyerek sözlerine başlayan Avukat Eray Karaca, "Kadını ailenin içinde sayarsanız, onu ayrı bir birey olarak görmezseniz. Bunun sonucu çok vahim olabiliyor" dedi. Tarihsel süreçte kadına şiddeti ele alan ve günümüze kadarki eşitlik savaşından bahseden Karaca, "Kadın birey olarak görülmeli" diyerek sözlerini noktaladı. Panel sonunda Rektörümüz Prof. Dr. Sezer Ş. Komsuoğlu, panelistlere teşekkür belgesi verdi. Panelde ayrıca "Dünya Kadınlar Günü" dolayısıyla düzenlenen yarışmada dereceye giren öğrencilere ödülleri panelistler tarafından verildi.

Yarışmada Dereceye Girenler

Birinci: Erdem Kısmet (afiş)
İkinci: Ekrem Toy (kompozisyon)
Üçüncü: Hasibe Merve Çelik (afiş)

User
Özok
Karınca