Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi Uygulama Radyosu RadyoKİ'de yayınlanan Masterpiece programına KOÜ Teknoparkı Genel Müdürü Sadık Semizoğlu konuk oldu.
Kocaeli Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Emel Taban'ın sunduğu "Masterpiece" programına Sadık Semizoğlu konuk oldu. Çarşamba günleri 94.8 Frekansında Radyo K.İ.'de teknolojiden eğitime, mimariden bilime, alanının en iyi isimlerini konuk eden Doç. Dr. Emel Taban'ın bu hafta ki konuğu Kocaeli Üniversitesi Teknoparkı Genel Müdürü Sadık Semizoğlu oldu.
Sözlerine özgeçmişinden bahsederek başlayan Semizoğlu , "Sakarya Akyazı doğumluyum. Lise eğitimimi Akyazı'da tamamladım ve eğitimimi bitirdikten sonra Hacettepe Üniversitesi Elektrik Mühendisliğini kazandım ve eğitimimi 1981 yılında tamamladım. Üniversiteden mezun olduğum zaman askerlik görevimi yaptım ve iş hayatına atılarak İstanbul'da bir holdingde işe başladım. Holding sayesinde Türkiye'nin çeşitli illerini gezme ve farklı insanlarla tanışma fırsatı yakaladım, bu benim için çok önemli bir tecrübeydi. '' dedi.
Sözlerinin devamında Teknopark'ın tanımını yapan Sadık Semizoğlu, Teknopark'ların temel hedefinin 4691 sayılı yasadaki genel çerçeve ile birlikte akademisyenlere çalışma ortamı sağlamak olduğunu belirterek, Teknopark'larda akademisyenlerle birlikte genç girişimcilere de bölgede kendi imkanları ile çalışmalarını yapmalarını sağlamanın, bakanlıklarında vermiş olduğu teşviklerle inovatif çalışmalarını bölgede konumlandırmanın ve maddi imkanlardan yararlandırmanın amaç olduğunu ve Teknopark'ların kanunlar çerçevesinde oluşturulmuş bölgeler olarak nitelendiğini kaydetti. Teknopark'ların kuruluş tarihinden bahseden Semizoğlu, Türkiye'de ilk olarak teknolojik çalışmaları yapan kurumun TÜBİTAK olduğunu belirterek, 1990'lı yılların sonunda devlet politikasının temel amacının teknolojik çalışmaları arttırmaya ve teknolojik ürünler konusunda daha aktif çalışmalar yapılmasına yönelik olduğunu ve bu doğrultuda kanunlar çerçevesi içerisinde 2000 yılında 4691 sayılı yasa olarak bilinen kanun gereğince teknoparkların gündeme getirildiğini ve teknopark çalışmaların ise 2002 yılında başladığını, ilk teknopark'ın ise TÜBİTAK'ın Marmara Araştırma Merkezi'ndeki teknopark olduğunu, daha sonrasında ise, Orta Doğu Teknik Üniversite'sinin kurmuş olduğu teknopark, İstanbul Teknik Üniversitesi'nin kurmuş olduğu teknoparkların olduğunu, Kocaeli Üniversitesi'nde ise teknopark çalışmasının 2004 yılında Bakanlar Kurulu'nun kararı ile kurulmuş olup Yıldız Teknopark'la birlikte yapılandığını ifade etti.
Teknopark Genel Müdürü Sadık Semizoğlu Kocaeli Üniversitesi'ndeki teknoparkta lisans mezunu olan kişilerin firma kurabileceğine değinerek, kanun çerçevesinde genel amacın akademisyenlerin firma kurması ve Kocaeli Üniversitesi Teknoparkta 90 tane firmanın 25 tanesinin akademisyenler tarafından kurulduğunu ifade ederek, bu oranın diğer teknoparklardan daha yüksek olduğunu belirtti.
Kocaeli Üniversitesi Teknoparkı Genel Müdürü Sadık Semizoğlu teknoparkta yapılan projelere değinerek yazılı alanda yapılan projelerde Türkiye'nin ilk Uluslararası Standartlar Organizasyonu tarafından verilen belgeli yazılımlarının olduğunu ve bu yazılımın çoğu teknoparkta kullanıldığını sözlerine ekledi.