Kocaeli Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Ayşegül Gökalp Kutlu, Buse Karakulak ve Gizem Uçar'ın sunduğu Güne Bakış programına konuk olarak "8 Mart Dünya Kadınlar Günü" konusu hakkında konuştu.

"Kadınların Tek İsteği İnsanca Yaşamak"


Son yıllarda Dünya Kadınlar Günü'nün bir tüketim günü gibi kutlandığını ancak bu gününün amacının aslında bir tüketim günü değil, bir mücadele günü olduğuna dikkat çeken Dr. Öğr. Üyesi Gökalp Kutlu, "Dünya Kadınlar Günü, emekçi kadınların insanca yaşayabilmek için verdikleri mücadelenin günüdür. Bizim düşünmemiz ve dikkat çekmemiz gereken şey ise; kadınların erkeklerle eşit şekillerde insanca yaşayabilmesidir. Ama günümüzde kadınlar sadece kadın oldukları için öldürülmekte, şiddete uğramaktalar. Bunun yanı sıra kadınlar çalışma hayatlarında da değişik engellerle karşı karşıya gelmekteler. Bu saydıklarımın hepsini Dünya Kadınlar Günü'nün vesilesiyle düşünmemiz çok önemli. Kadınların aslında tek bir talebi var; o da insanca yaşamak." diye konuştu.

"1. Dünya Savaşında Kadın Hareketlerinde Artış"

Dünya Kadınlar Günü'nün tarihine ve önemine değinen Gökalp Kutlu, "Dünya Kadınlar Günü'nün tarihi, 8 Mart 1857 yılında bir tekstil fabrikasında çalışan kadın dokuma işçilerinin,daha iyi çalışma koşulları istemiyle greve başlaması ve bu grevde fabrikada yangın çıkmasıyla, fabrikadan çıkamamaları sonucu hayatlarını kaybetmesine dayanır. 1910 yılında ise Kophenag'da toplanan Sosyalist Enternasyonal, uluslararası nitelikte olan bir kadınlar günü olmasını talep etti, ama kadınlar günü için bir gün belirlenmemişti. Daha sonra 1. Dünya Savaşında da kadın hareketlerinin arttığını görüyoruz. Mesela 1914'te Rus kadınlar Saint Petersburg'da savaşı protesto etmek için toplandı. Bundan 3 yıl sonra yine Rusya'da 1917 yılında kadınlar "Biz Ekmek ve Barış İstiyoruz" adı altında çok önemli bir gösteri düzenledi. Daha sonra Birleşmiş Milletler 1970'li yıllarda 8 Mart'ı Kadınlar Günü olarak ilan etti." dedi.

"Kadınlar Günü Bir Hak Arayışıdır"

Kocaeli Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Ayşegül Gökalp Kutlu, Dünya Kadınlar Günü'nün bir hak arayışı olduğunu söyleyerek, "Kadınların bu hak arayışı hala devam etmektedir. Kadın cinayetlerinin hala devam etmesi, cinsel saldırıların devam etmesi, çalışma haklarından mahrum kalması... Bu saydıklarımı aklımızdan çıkarmamamız gerekir. Bu yüzden kadınlar günü bir hak arayışıdır." İfadelerini kullandı.

Haber: Ahmet Can Metin (Radyo K.İ.)
8 Mart Dünya Kadınlar Günü
6 Mart 2020
Kocaeli Üniversitesi
basın ve halkla ilişkiler
iletişim
bilgi edinme birimi
fotoğraf
grafik/tasarım
halkla ilişkiler ve tanıtım
E-GAZETE
Haber Merkezi