Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl 2.'si düzenlenen "Deprem Gerçeği ve Kentleşme Çalıştayı" bugün (12.11.2015) Kocaeli Ticaret Odası'nda gerçekleştirildi. Çalıştaya, Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Kocaeli Milletvekili İlyas Şeker, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Rektörümüz Prof. Dr. Sadettin Hülagü, İzmit Kaymakamı Ersin Emiroğlu, akademisyenler ile çok sayıda davetli katıldı. Alanında uzman konukların yer aldığı çalıştayda deprem gerçeği bütün yönleriyle ele alındı.
Depremi Felaket Yapan İnsandır Çalıştay açılış konuşmasında, depremin dünyamızın, ülkemizin ve şehrimizin bir gerçeği olduğunu belirterek sözlerine başlayan Rektörümüz Prof. Dr. Hülagü, 1999 Marmara depreminde yaşadıklarını anlattı. Marmara depreminde toplum olarak ırk, din, dil, cinsiyet gözetmeksizin büyük bir dayanışma içerisine girdiğimizi söyleyen Prof. Dr. Hülagü, "Deprem öldürmez, bina öldürür düşüncesinden hareketle, kentleşme deprem gerçeği dikkate alınarak yapılmalı. Vatandaşlarımız da bu bilinç ve anlayışla sorumluluklarını yerine getirmeliler" dedi. Depremi felakete dönüştüren insanın kendisi olduğunu vurgulayan Büyükşehir Belediyesi Başkanı Karaosmanoğlu ise, "Deprem, doğal afetlerin en hafiflerinden birisi olmasına rağmen, deprem gerçeğine göre binalarımızı yapmadığımız için, bizim açımızdan deprem bir felakete dönüştü" ifadesinde bulundu.
Zihinsel Dönüşüm Gerekli Deprem gerçeğini sadece yıl dönümlerinde değil 365 gün 24 saat gündemde tutmak gerektiğini, aksi takdirde benzer felaketleri tekrar yaşayabileceğimizi söyleyen Milletvekili Şeker, "Geçmişte hatalar yaptık, bunların tekrarlanmaması için sağlıklı çalışmalar yapmalıyız. Geçmiş döneme göre bugün çok daha iyi bir durumdayız ama daha da iyi duruma gelmek zorundayız. Depremde can kaybına neden olan sebepleri ortadan tamamen kaldırabilmek adına neler yapabileceğimizi tartışmalıyız" dedi. Açılış konuşmalarında son olarak ise Kocaeli Valisi Güzeloğlu, toplumda zihinsel bir dönüşüme gereksinim olduğuna dikkat çekti. Toplumun depreme olan bakışı ve anlayışının değişmesi gerektiğini, bunun da eğitimden geçtiğini sözlerine ekleyen Vali Güzeloğlu, "Eğitime dayalı uygulamalar ile çocuklarımızdan başlayarak depremde bir bireyin nasıl davranması, neler yapması gerektiğini anlatmalıyız. Bunu sürekli hale getirmeli ve denetime tabi tutmalıyız" şeklinde konuştu.
Deprem Gerçeği Teknik ve Sosyal Alanda Ele Alındı İki ayrı oturumda yapılan çalıştayın "Teknik" oturumunda İstanbul Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Okan Tüysüz, Kocaeli Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şerif Barış ve Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi'nden Prof. Dr. Mustafa Erdik depremin oluşum sürecini, geçmişten günümüze ülkemizde ve Marmara bölgesinde gerçekleşen depremleri, deprem ile ilgili yapılan bilimsel çalışmaları aktardılar. Depremin, toplumu etkileyişi açısından ele alınan "Sosyal" oturumda ise Kocaeli Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Z. Gönül Balkır, Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. A. Tamer Aker ve Büyükşehir Genel Sekreter Yardımcısı Gökmen Mengüç konuşmacı olarak yer aldı.