Özak
Üniversitemiz Güzel Sanatlar Fakültesi ve Fransa Strasbourg Üniversitesi tarafından düzenlenen "Avrupa Birliği (AB) ve Türkiye'deki Üniversite Müzeleri İçin Yeni Perspektifler Uluslararası Konferansı" bugün (07.11.2012) başladı. Türk ve yabancı, konusunda uzman bilim insanlarının yer aldığı konferansa Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zekeriya Özak, Rektörümüz Prof. Dr. Sezer Ş. Komsuoğlu, Kültür Bakanlığı Temsilcisi Fahri Atasoy, Universium Başkanı ve İtalya Padua Üniversitesi Öğretim Üyesi Sofia Talas, Dekan Prof. Dr. Reşat Başar, Proje Koordinatörleri Strasbourg Üniversitesi Öğretim Üyesi Sebastien Soubiran, üniversitemiz Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özcan Gündoğdu ile Prof. Dr. Baki Komsuoğlu Müzesi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Sultan Karaoğlu, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

"Anıtpark Sanat ve Kültür Merkezi Oldu"
Konferans açılışında konuşan ve Avrupa'daki üniversite müzeleri göz önünde bulundurulduğunda ülkemizdeki üniversite müzelerinin sayısal olarak iyi durumda olduğunu belirten Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Zekeriya Özak, "Prof. Dr. Baki Komsuoğlu Müzesi, zaman içerisinde üniversitenin gelişimini göstermesi ve bunu genç kuşaklara aktarması konusunda önemli bir yere sahip" dedi. AB projeleri alan üniversiteler arasında iyi bir konumda olduğumuzu söyleyen Rektörümüz Prof. Dr. Sezer Ş. Komsuoğlu ise, "Bu müze gittikçe büyüyecek ancak kuruluş müzesi olma özelliğini kaybetmeyecek. 50 yıl sonra Kocaeli Üniversitesi'nin nasıl kurulduğunu öğrencilerimiz görebilecek" diyerek yapılan çalışmalar neticesinde Anıtpark'ın sanat ve eğitim merkezi konumuna geldiğini vurguladı.

Avrupa Birliği Ülkeleri İçinde Önemli
Kültür Bakanlığı tarafından 11 müze projesi yapıldığını aktaran ve bu projelerin kültürlerarası diyaloğun gelişmesi açısından önemine değinen Kültür Bakanlığı temsilcisi Fahri Atasoy, "Bu projeler diyalogları geliştirmek ve yayabilmek adına sadece ülkemiz için değil, Avrupa Birliği ülkeleri için de önemli" dedi. Universium Başkanı Sofia Talas, "Bu proje ve bunun neticesinde yapılan konferans ile birlikte bilgi ve tecrübe paylaşımı yapılacak. Üniversite müzelerinin gelişimi konularına değinilecektir" diyerek Universium'un temel faaliyetlerini ve yapılan çalışmaları anlattı. Museuni'nin gelişim sürecine değinen Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Reşat Başar ise, "Henüz genç bir müzeye sahip olmamızdan dolayı proje öncesi bizlere karşı bazı kuşkular mevcuttu, ancak projede yer alan ekibin özverili çalışmalar yapmasıyla projemizi kabul ettirdik" dedi ve projede emeği geçen herkese teşekkür etti. Konferans, proje koordinatörleri olan Doç. Dr. Özcan Gündoğdu ve Sebastien Soubiran'ın Museuni projesinin tanıtımını yaptığı oturum ile devam etti.



Konferansın Amacı

Türkiye ve Avrupa Birliği (AB) "Sivil Toplum Hizmeti: AB-Türkiye Kültürlerarası Diyalog: Müzeler Hibe Programı" dahilinde geliştirilen "Avrupa Birliği Ülkelerinde ve Türkiye'de Üniversite Müzeleri" projesi kapsamında düzenlenen ve 3 gün sürecek konferans, ulusal, uluslararası ve Avrupa Birliği müze uzmanları ortaklığında "Üniversite Müzeleri" ile ilgili genel yaklaşımları, anlayışları ve uygulamaları geliştirmeyi, ülkemizde ve Avrupa Birliği ülkelerinde bulunan üniversite müzelerinin rolü ve önemi hakkında farkındalık yaratmayı amaçlıyor. Konferansta, "Erişebilirlik, Görünürlük, Dijitalizasyon ve Sergileme", "Yönetim, Dokümantasyon, Koruma/Depolama", "Eğitim, Araştırma ve Öğretim" ve "Üniversite Müzeleri ve Koleksiyonlarının Sürdürülebilirliği" konuları işlenecek.

AB ve Türkiye'deki Üniversite Müzeleri İçin Yeni Perspektifler Uluslararası Konferansı
Kocaeli Üniversitesi
basın ve halkla ilişkiler
iletişim
bilgi edinme birimi
fotoğraf
grafik/tasarım
halkla ilişkiler ve tanıtım
E-GAZETE
Haber Merkezi
Talas
Atasoy
Başar