Güne Bakış'ta "Gölcük Vizyon 2023 'Gölcük Öğrencileri Yaşam Becerilerini Geliştiriyor 2' Projesi" hakkında konuşuldu. Helin Kaya ve Çağdaş Dandan'ın sunduğu Güne Bakış programına bugün Kocaeli Üniversitesi Eğitim Fakültesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Osman Nejat Akfırat konuk oldu.
Yrd. Doç. Dr. Akfırat, konuşmasına proje hakkında bilgiler vererek başladı. Akfırat, "Projemiz Gölcük Vizyon 2023 projesi çağrısı içerisinde gerçekleşen bir proje. Gölcük Vizyon 2023 bilindiği gibi Gölcük Belediyesi ve Kocaeli Üniversitesi'nin işbirliğinde yürütülen bir projedir. Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümü öğrencilerinin gelişimlerini esas alarak ve aynı zamanda üniversite toplum işbirliğini sağlamak adına böyle bir proje yapılandırdık" dedi.
"Gönüllülük Esasına Dayalı Bir Çalışma Yapılandırdık"
Konuşmasının devamında projenin gelişim aşaması hakkında bilgi veren Yrd. Doç. Dr. Nejat Akfırat "Eğitim Fakültesi bünyesinde olan Rehberlik ve Psikolojik Danışman programımız daha çok milli eğitimde istihdam edilmek üzere psikolojik danışmanlar yetiştirmeyi hedefliyor. Psikolojik danışmanlar çeşitli okul kademelerinde görev alabiliyorlar. Burada yapmaları gereken çalışmalar var. Grup rehberliği çalışmaları, grupla psikolojik danışma çalışmaları gibi. Biz olabildiğince fakültenin programı içerisinde uygulama yaptırmaya çalışıyoruz ama maalesef zaman ve koşullar, sınıfların kalabalığı nedeniyle uygulamaları ihmal edebiliyoruz. Bu projenin çıkış noktası kendi öğrencilerimizin gereksinimlerinden hareketleydi ve bu projeyle sahada uygulama fırsatı bulmalarını sağlamak. Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümü dördüncü sınıftaki gönüllü arkadaşlarla birlikte programın içeriğini ve başlıklarını belirledik" ifadelerini kullandı.
Yrd. Doç. Dr. Akfırat, Gölcük Öğrencileri Yaşam Becerilerini Geliştiriyor 2 Projesi kapsamında projede yer alacak kişilerin nasıl belirlendiğinden bahsetti. Nejat Akfırat, "Birincisi katılımcılar bu etkinliği kime yapacağımızdı. Bu noktada Gölcükteki Barbaros İlkokulu gönüllü oldu. Barbaros İlkokulu yöneticilerine, öğretmenlerine ve ailelere teşekkür ediyorum bütün kapıları bize açarak işbirliğinde bulundular. Uygulayıcılar bağlamında da üniversitemiz Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümü dördüncü sınıf öğrencilerine projeyi anlattık onlardan gönüllü olanları belirledik. Tamamen gönüllülük esasına dayalı bir çalışma yapılandırdık" dedi.
Nejat Akfırat, Gölcük Öğrencileri Yaşam Becerilerini Geliştiriyor 2 Projesi'nin Kocaeli Üniversitesi'ne ve Kocaeli iline ne gibi katkıları olacağından bahsetti. Yrd. Doç. Dr. Akfırat, "Bu pilot bir proje, aslında daha fazla insan kaynağına ihtiyaç var, daha fazla insana ulaşmamız lazım. Sözünü ettiğimiz beceriler toplumsal bir mesele. Üniversitemiz bağlamında yetiştirdiğimiz öğrencilerin daha nitelikli eğitim alıp uygulamaya dökme şansları açısından bir katkı. Ebeveynlerine ve öğretmenlerine ulaştığımız için Gölcük'te sözünü ettiğim okulun öğrencilerine de bir farkındalık kazandıracağız ve proje kapsamındaki becerileri kazandırmak için çaba sarf edeceğiz" dedi.
Eğitim Fakültesi'nin Gölcük Vizyon 2023 kapsamında gelecekte yapacağı projelerden bahseden Yrd. Doç. Dr. Nejat Akfırat "Aslında bu yaptığımız ve yapmaya devam ettiğimiz projeyi gelenekselleştirmeyi hedefliyoruz. Keşke daha fazla imkan olsa da Gölcük'te bulunan psikolojik danışmanları da harekete geçiren, bu etkinliklere destek verecek şekilde yapılandırabileceğimiz bir program haline getirebilsek. Ama biz burada üzerimize düşen sorumluluğu alıyoruz ve bundan sonra da elimizden gelen desteği vereceğiz" ifadelerini kullandı.
Kocaeli Üniversitesi Eğitim Fakültesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Osman Nejat Akfırat, insanların toplumda iletişim sorunları yaşadığını, kendilerini ifade etmekte zorlandıklarını belirtirken, bütün bu sorunların çözümü için üstüne toplum olarak hep birlikte gidilmesinin gerektiğini sözlerine ekledi.
Haber: Tunahan ORAKÇI (Radyo K.İ.), Fotoğraf: İsa GÜNER(Radyo K.İ.)