Kocaeli Üniversitesi ile Türkiye Biyomalzeme ve Doku Mühendisliği Derneği (BDMD)'nin düzenlediği Doku Mühendisliğinde Biyobasım: Polimerik Malzemeler, Biyoseramik Kompozitler ve Doku Özdeşleri" adlı çalıştay bugün (02.11.2016) Araştırma ve Uygulama Hastanesi konferans salonunda gerçekleştirildi.
3B polimerik kemik implantı in-vivo uygulaması, tıbbi görüntüleme teknikleri, biyomimetik doku/organ tasarımı ve 3b biyo yazıcı ile üretimi, biyo-basım için biyouyumlu malzeme seçimi, Türkiye'de biyo yazıcı tasarımları, polimer ve biyoseramik kompozit basımı, canlı doku basımı, biyo-basım sonrası doku kültürü, biyo-basım sonrası implant ve doku görüntülenmesi konularında alanında ilk defa düzenlenen çalıştayın açılışına Rektörümüz Prof. Dr. Sadettin Hülagü, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bekir Çakır, Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü İlhan Aydın, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zafer Utkan, Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Engin Özdemir, Teknik Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yasin Kişioğlu, Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Özcan Gündoğdu, MARKA Genel Sekreteri Mustafa Ayhan ile farklı üniversitelerden alanında uzman çok sayıda akademisyen katıldı.
Çalıştay açılış konuşmalarında çok disiplinli çalışmaların günümüzde bir arada yer aldığını ve bunun en güzel örneğinin Tıp ve Mühendislik arasındaki ilişkide görüldüğünü belirten Rektörümüz Prof. Dr. Sadettin Hülagü, "Doku Mühendisliği ve 3B Biyo Basım son dönemlerde oldukça popüler bir çalışma haline gelmiştir. İnsan yaşamının yitiminde başta gelen nedenlerden olan doku ve organların işlevini yitirmesinin önüne geçme, insan yaşamını sağlıklı şekilde uzatma yolunda büyük bir aşama niteliği taşıyan bu çalışma alanındaki bilimsel faaliyetleri oldukça önemlidir" dedi.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü İlhan Aydın ise "1980'lerde başlayan 3B teknoloji serüveni son yıllarda birçok girişimci firmanın yatırım yapmasıyla hayatımızda daha fazla yer almaya başladı. İlk zamanlar daha küçük projeler gerçekleştirilmiş olsa da günümüzde hem yeni sektörler oluşturmakta hem de var olan sektörleri geliştirmektedir. Bakanlığımız tarafından da bu alanda pek çok destek sağlanmaktadır" ifadesinde bulundu.
İnsan vücudunda çalışmayan veya kısmen işlevini yerine getiremeyen doku veya organların daha iyi duruma gelebilmeleri için hazırlanan malzemelere biyomalzeme adı verildiğini aktaran Türkiye Biyomalzeme ve Doku Mühendisliği Derneği Başkanı ve ODTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Vasıf Hasırcı, günümüzde teknoloji ve bilimin gelişmesiyle geldiğimiz noktanın 3 boyutlu yazıcılar olduğunu vurguladı.
Açılış konuşmalarında ayrıca Doç. Dr. Halime Kenar ve Yrd. Doç. Dr. Nermin Demirkol, çalıştayın içeriğine ve düzenlenme amacına yönelik bir konuşma da gerçekleştirdiler. Açılış konuşmalarının ardından plaket töreni yapıldı. Çalıştayın açılış oturumunu ise, ODTÜ'den Prof. Dr. Nesrin Hasırcı 'Doku Mühendisliği Yöntemiyle 3B Polimerik Kemik İmplantı In Vivo Uygulaması' başlıklı konu ile gerçekleştirdi.
Çalıştayda konuşmacı olarak, Kocaeli Üniversitesi'nden Prof. Dr. Özcan Gündoğdu, Doç. Dr. Serdar Küçük, Doç. Dr. Halime Kenar, Yrd. Doç. Dr. Nermin Demirkol ve Levent Aydın, ODTÜ'den Prof. Dr. Vasıf Hasırcı, Prof. Dr. Nesrin Hasırcı, Dr. Arda Büyüksungur ve Dr. Menekşe Ermiş, Karabük Üniversitesi'nden Prof. Dr. Kerim Çetinkaya, Sabancı Üniversitesi'nden Doç. Dr. Bahattin Koç, Sağlık Bilimleri Üniversitesi'nden Doç. Dr. Türker Baran yer aldı.