İnsanların ihtiyaçlarının karşılanmasında ve gelişiminin sağlıklı olarak sürdürülmesinde gerekli olan enerji; özellikle sanayi, konut ve ulaştırma gibi sektörlerde kullanılmaktadır. Nüfus artışına ve sanayinin gelişmesine paralel olarak kurulan büyük ölçekli enerji üretim ve çevrim sistemleri ekolojik dengeyi de önemli ölçüde etkiliyor.
Kocaeli Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özcan Atlam, 31 Ekim Dünya Tasarruf Günü'ne ilişkin açıklamalarda bulundu. Enerji ve tasarruf kavramının tanımını yaparak konuşmasına başlayan Atlam, "Tasarruf, cimrilik demek değildir. Tasarruf, mevcut kaynaklarını en etkili ve verimli şekilde kullanmaktır. Kaynaklarımızı savurganlıktan ve gereksiz kullanımlardan uzak tutarak planlı kullanmaktır. Kaynak bazında tasarruf önem gösterilmesi gereken noktalardan biridir." dedi.
Türkiye'de Enerji Tasarrufu
Enerji kavramını tüketim ve üretim olarak ikiye ayıran Atlam, "Üretim konusu mühendisliğin alanına girer. Mühendisler, verimli santraller kurma konusunda daha az enerji tüketen aygıtlarla bu projeleri yaptıkları zaman Türkiye için bir artı olur. Burada yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanmak lazım. Bir santralden yüzde 20 tasarruf yaparsanız o santral değerli olur. Yüzde 20 tasarruf demek, kapasitenizi yüzde 20 arttırmak demektir. Bu da santralin maliyet oranını büyük bir oranda dengeler" ifadelerini kullandı.
"Elektronik Eşyalarınızı Geri Dönüşüme Kazandırın"
Geri dönüşüm konusunda yapılması gerekenleri anlatan Atlam, "Geri dönüşüme giden maddeler ithal ettiğiniz maddeler ise bunlardan çok değerli hammadde kazanımı sağlayabilir ve katma değeri yüksek ürünleri elde edebilirsiniz. Bu noktada kurumlara çeşitli alanlarda geri dönüşüm kasaları konulabilir. Gelişen teknolojiyle birlikte eskiyen elektronik eşyalarınızı geri dönüşüme kazandırabilirsiniz. Bu sayede inanılmaz düzeyde hammaddeler elde edebiliriz." diye konuştu.
Haber: Arslan TEPEBAŞI (Radyo K.İ)
Tasarruf, Cimrilik Demek Değildir
2 Kasım 2018