Kocaeli Üniversitesi Dil Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdür Vekili Prof. Dr. Gencay Zavotçu, KOÜ DİL-MER'in yapısından ve çalışmalarından bahsetti. Prof. Dr. Zavotçu, KOÜ'nün her geçen gün büyüyen uluslararası bir aile olduğunun altını çizdi.

Radyo K.İ.'nin haber aktüel programı Güne Bakış'a katılan Prof. Dr. Gencay Zavotçu, ilk olarak KOÜ DİL-MER'in yapısından bahsetti. Kocaeli Üniversitesi'nde uluslararası öğrenci sayısını arttırmak, üniversitemizi uluslararası bir kimliğe kavuşturmak ve böylelikle üniversitemizin yurt dışına açılımına katkıda bulunmak amacıyla KOÜ DİL-MER'in kurulduğunu belirten Prof. Dr. Zavotçu, KOÜ DİL-MER'in yönetmeliği oluşturulurken, Türkçe Öğretim Merkezi ya da Türkçe Öğretimi ve Uygulama merkezlerinin yönetmeliklerinin esas alındığını söyledi.

Kocaeli Üniversitesi
basın ve halkla ilişkiler
iletişim
bilgi edinme birimi
fotoğraf
grafik/tasarım
halkla ilişkiler ve tanıtım
E-GAZETE
Haber Merkezi
KOÜ'de Uluslararası Öğrencilere Türkçe Öğretiliyor
Geçmiş dönemlerde bir uluslararası öğrencinin lisans eğitimine başlaması için Türkçe Öğretim Merkezi'nde A1 kurunu veya A2 kurunu tamamlamasının yettiğini aktaran Prof. Dr. Zavotçu, "Biz geçen yıl yönetim kurulumuzda lisans için en az 4 kur B2, lisansüstünde de en az C1 kur alınması şeklinde bir karar aldık. Çünkü B2 kurunu tamamlayan bir öğrenci Türkçe'yi rahatlıkla konuşup anlayabiliyor. Bu da hem eğitimlerinde hem de kültürümüzü tanımada onlara daha büyük fayda sağlıyor" ifadelerini kullandı.

Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı'nın her yıl yurtdışında eğitim bursları açtığını ve dünyanın her yerinden bu burslara katılım sağlandığını kaydeden Zavotçu, "Sınav değerlendirmesi sonucunda 4 ya da 5 bin kişi Türkiye'de tam burslu olarak çeşitli üniversitelerde lisans ve lisansüstü eğitim görmeye hak kazanıyor. Bizim üniversitemize bu yıl 200 uluslararası öğrenci geldi. Uluslararası öğrencilere, 5 kur üzerinden Türkçe eğitimi verdik" diye konuştu.

Yunus Emre Enstitüsü ile Yurt Dışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı arasındaki protokolden de bahseden Prof. Dr. Zavotçu, "Protokole göre tam burslu olarak eğitim gören öğrencilerin bulundukları ülkede Yunus Emre Kültür Merkezleri'nde A1 kur eğitimini alıyorlar. A1 aşamasında bize gelen öğrenciye Türkçe eğitimi verilirken zorluk yaşanmıyor. Fakat hiç Türkçe bilmeden gelen öğrencilerde sorunlar yaşayabiliyoruz" dedi. KOÜ DİL-MER'de bulundukları süre içerisinde amaçlarının uluslararası öğrenci akışını hızlı ve işlevsel bir hale getirmek olduklarını vurgulayan Prof. Dr. Gencay Zavotçu, "Kocaeli Üniversitesi, her geçen yıl artan uluslararası öğrenci sayısıyla birlikte büyük bir uluslararası aile olma yolunda ilerliyor" sözleriyle konuşmasını tamamladı.

Muhabir: Helin Kaya ve İsa Güner (Radyo K.İ.), Fotoğraf: Mehmet Budak (Radyo K.İ.), Editör: Tolga Nehbit (BHİ)