Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü Öğretim Görevlisi İren Dicle Deveci, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında kadınlara uygulanan şiddet çeşitlerini ve önlenmesi adına izlenebilecek yollar hakkında bilgiler verdi.

Fiziksel şiddetin çok önemli ve dikkat çekilmesi gereken bir olgu olduğunu fakat kadına yönelik şiddetin sadece fiziki şiddet ile sınırlı kalmadığını söyleyen Öğr. Gör. Deveci, "Kişinin sadece fiziki bütünlüğüne değil dünya algısına, yaşayış biçimine, psikolojisine ve duygu durumuna etki eden her türlü saldırı psikolojik ve duygusal şiddet başlığı altında değerlendirilebilir. Korkutma, sindirme, tehdit etme, küfür veya aşağılama bir psikolojik şiddettir. Bunun dışında ekonomik veya cinsel anlamda da kadınlar şiddete uğramaktadır" şeklinde konuştu.

Kocaeli Üniversitesi
basın ve halkla ilişkiler
iletişim
bilgi edinme birimi
fotoğraf
grafik/tasarım
halkla ilişkiler ve tanıtım
E-GAZETE
Haber Merkezi
"Kadına Yönelik Şiddet Hep Birlikte Önlenebilir"
Türkiye'de, kadınların yarıya yakınının hayatının belli bir döneminde şiddete maruz kaldığını dile getiren İren Dicle Deveci, "Erkekler, kadına şiddet göstermeye meyilli bir doğaya sahip olduklarından değil, toplum onları bir iktidar ilişkileri içerisinde şekillendirdiğinden, erkeklerde kadın cinayetlerinden tutun tacizlere kadar şiddet türlerini uygulamayı kendilerine hak görüyorlar" ifadelerini kullandı. Kadının kendisini nesne gören konumdan çıkartarak "hayır ben özneyim" demesi, erkeğin de kadının özneliğini kabul gerektiğini belirten Deveci, "Eşitlik hep beraber oluyor. Birileri için eşit, diğerleri için eşit olmayan bir şey bize dengeli bir terazi sunamıyor" dedi.

Kadına yönelik şiddette farkındalık yaratabilmek adına görüşlerini de aktaran Deveci, "Medyanın kadına yönelik şiddeti meşrulaştırılmaması, normalleştirmemesi gerekiyor. Her türlü dil, din, etnik köken ve cinsiyet çeşitliliğini kabullenen hatta çeşitliliğin güzelliğini vurgulayan bir eğitim sistemi kurmamız gerekiyor. Bununla birlikte ailelere de çocuklarına cinsiyetçiliği değil eşitliği öğretmeleri gerektiğini aşılamalıyız. Özellikle hukukçulardan destek alarak kadınlara destek veren kurum ve kuruluşları da arttırmamız gerekiyor" ifadelerini kullandı.


Muhabir: Miray Gülova (Radyo K.İ.), Editör: Tolga Nehbit (BHİ)