Kızarıklık, kabarıklık ve kaşıntı gibi belirtilerle kendini gösteren ürtikerle ilgili doğru bilinen yanlışları Prof. Dr. Rebiay Kıran açıkladı. Kıran, "Bilinenin aksine mevsim geçişleri hastalığı tetiklemiyor" dedi.

Halk arasında kurdeşen diye bilinen ürtikerin, bahar aylarında ve mevsim geçişlerinde kendini daha sık gösterdiği düşünülüyor. Fakat uzmanlar bunun tam aksini söylüyor. Ürtikerin kızarıklık ve kabarıklıklarla ortaya çıkan bir deri hastalığı olduğunu belirten Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Deri ve Zührevi Hastalıklar Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Rebiay Kıran, hastalığın iyi bir hasta-hekim ilişkisiyle tedavi edilebileceğinin altını çiziyor.

"Ürtiker görünüm itibariyle hastaları tedirgin ediyor"
Ürtikerin görünüm itibariyle hastaları tedirgin eden bir hastalık olduğunu kaydeden Kıran, "Ürtiker ani başlayan kızarıklık, kabarıklık, kaşıntı, sızlama ve yanmayla bir döküntü şeklinde kendini gösteriyor. Etkilediği bölgeye göre şekilleri değişen bu kabarıklıklar bazen bir haritayı andırdığı ve şiddetli kaşıntıya yol açtığı için hastanın paniklemesine ve acile gitmesine sebep oluyor" dedi.

Kocaeli Üniversitesi
basın ve halkla ilişkiler
iletişim
bilgi edinme birimi
fotoğraf
grafik/tasarım
halkla ilişkiler ve tanıtım
E-GAZETE
Haber Merkezi
Prof. Dr. Kıran: "Mevsim Geçişine Değil Günlük Yaşama Dikkat"
Bu hastalığın solunum yollarında da oluşabileceğine dikkat çeken Prof. Dr. Kıran, "Ürtiker, bazı hastalarda özellikle göz kapakları ve dudaklar gibi yumuşak dokuların şişmesiyle kendini gösteriyor. Solunum yollarında oluşan ürtiker, hastanın nefes almasında güçlüğe neden oluyor. Bu hastalığa bağlı lezyonlar 24 saat içinde kaybolur ancak bu sırada başka bir bölgede yeni lezyonlar kendini gösterebilir. Altı haftadan kısa süren klinik tablolar akut ürtiker, altı hafta ya da daha uzun süren klinik tablolar ise 'kronik ürtiker' olarak adlandırılıyor" ifadelerini kullandı.

"Mevsim geçişi ürtikeri tetiklemiyor"
Günlük yaşamda kullanılan ürünlerin ürtikeri tetikleyeceğini söyleyen Kıran, "Akut ürtikerde besinler, ilaçlar ve enfeksiyonlar tetikleyici unsur olarak görülüyor. Kronik ürtiker ise açıklanabilir bir neden olmadan da karşımıza çıkabiliyor. Mevsim değişikliklerinin bu hastalığı tetiklediği düşünülüyor fakat bu algı yanlış. Mevsim değişiklikleri halk arasında kurdeşen olarak bilinen ürtikerin tetikleyicileri arasında bulunmuyor. Günlük yaşamda aldığımız besinler bu türün tetikleyicileri arasında yer aldığı için gün içinde tükettiğimiz özellikle fabrika üretimi gıdalara, kullanılan ilaç ve kozmetik ürünlere dikkat etmemiz gerekiyor" diye konuştu.

"Ağır vakalarda ilaç enjeksiyonu uygulayabiliyoruz"
Hastalığı teşhis etmede hasta öyküsünün ve muayene bulgularının yeterli olduğunu söyleyerek konuşmasını sürdüren Prof. Dr. Kıran, "Ürtiker tedavisinde öncelikle kaşıntıda rol alan unsurları baskılamak amacıyla ilaçlar veriyoruz. Hastayı bir süre takip ediyor ve hastalığı kontrol altına alabiliyorsak bu ilaçlarla tedaviye devam ediyoruz. Ama bazı hastalarda ürtiker çok şiddetli seyrediyor ve tam olarak kontrol altına alınamıyor. Uzun süre kullandığımız ilaçlardan sonuç alamazsak bağışıklığın çalışmasını değiştiren veya baskılayan ilaçlar kullanıyoruz."

Stresten Uzak Durulmalı
"Stres, ürtikeri tetikleyen önemli unsurlardan biri. Kimi zaman ürtikerin görüntü açısından verdiği sıkıntılar da strese sebep olabiliyor. Stres, ürtikeri arttırabileceği gibi ürtikeri başlatan sebep olarak da karşımıza çıkabiliyor. Bize başvuran herkese stresten uzak durmalarını ve ilaçlarını düzenli kullanmalarını öneriyoruz" ifadelerini kullandı.

Haber: Helin Kaya (BHİ)