Güne Bakış'ta "İnme Hastalığı" hakkında konuşuldu. Helin Kaya ve Çağdaş Dandan'ın sunduğu Güne Bakış programına Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Faik Budak konuk oldu.
Prof. Dr. Budak, konuşmasına inme hastalığının tanımını yaparak başladı. Budak, "İnmeye, beyin damar hastalığı olarak bakmak lazım. Beyin damarlarında ortaya çıkan sorunlarda inme dediğimiz bir klinik ortaya çıkıyor. Beyin damar hastalıklarında beyin damarları tıkanabilir bir de beyin damarları kanayabilir. Beyin damarlarında tıkanma ya da kanamaya bağlı ortaya çıkan kliniğe inme veya halk tarafından bilinen adıyla felç diyoruz" dedi.
Prof. Dr. Faik Budak, konuşmasının devamında inmenin önemini anlattı. Budak, "Birçok hastalığın sonuçlarıyla kıyasladığımız zaman inme ağır bir klinik oluyor. İnmeli ya da felçli bir hasta bir başka insana, bir kuruma veya yatağa bağımlı kalabiliyor. Bağımsız yürüyemiyor ya da bazı hobilerini ve mesleğini hayata geçiremiyor. Görüldüğü gibi bir öldürücü özelliği var ki dünyada ölüm nedenleri arasında üçüncü sırada. Ama inme sadece ölümle sonuçlanmıyor ölüm dışında da bağımlı kılıyor. Hem ailenin hem de bireyin birçok şeyden yoksun kalmasından dolayı sosyo-ekonomik olarak da yıkıma yol açabiliyor. Bu bakımdan inme iyi değerlendirilmeli ve önlenmeli" ifadelerini kullandı.
İnmenin belirtileri ve öncü belirtilerde neler yapılması gerektiğini, erken tanının önemini anlatan Faik Budak, "Bazen bazı hastalarda inmenin öncü belirtileri oluyor ama her inmelide öncü belirti olmuyor. Öncü belirtilerde hastalar sağ taraflarının ya da son taraflarının tutmadığını söylüyor. Yüzü, kolu ve bacaklarında güç kaybı oluyor. Hastaların konuşmaları veya anlamaları bozuluyor ya da görme alan bozuklukları yaşayabiliyorlar. Bazen de beynin hangi bölgesinde bir hasar yapıyorsa beyin damarlarının tıkanmasına ya da kanamasına sebep olurken bazen de sadece baş dönmesine neden olabiliyor. Sadece baş dönmesi oluşturmasına Vertigo diyoruz" dedi.
İnmenin risk faktörleri ve hangi durumların inmeyi tetiklediğiyle ilgili konuşan Prof. Dr. Budak, "İnmenin olmaması için çalışmamız lazım. Vücudunun sağ ve sol tarafı kuvvetsiz şekilde yıllarca yaşayacak bireyleri önce eğitmemiz daha sonra da bu bireylere inme hastalığını medya veya başka mesleki kuruluşlar aracılığı ile tanımlamamız lazım. Risk faktörlerine baktığımız zaman birinci sırada hipertansiyon yer alıyor ki hipertansiyon inmeyi dört kat arttırıyor. Bir birey eğer şeker hastası veya tütün mamulleri kullanıyorsa inme hastalığı geçirme olasılığı altı kat artıyor. Gördüğünüz gibi çeşitli risk faktörleri inmeye neden olabiliyor. Bunun için de bu konularda duyarlı olmak gerekiyor" dedi.
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Faik Budak, inme hastalığının tedavisinde Türkiye ve dünyada "Trombolitik" isimli yeni bir tedavi yönteminin kullanıldığını belirterek bu yöntemle tıkanmış damarın açıldığını kaydetti. Faik Budak, bu tedavi yönteminin ülkemizde yaygınlaşmasını ve inme geçiren hastanın ilk üç saat içerisinde bir hastaneye başvurması gerektiğini de sözlerine ekledi.
Haber: Yağmur KARA (Radyo K.İ.), Fotoğraf: İsa GÜNER (Radyo K.İ.)