Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi D7 dersliğinde bugün(30.10.2019) İletişim Fakültesi tarafından "Usta Söyleşi" adlı bir söyleşi düzenlendi. Söyleşide konuşmacı olarak Türkiye Foto Muhabirleri Derneği mensupları Tolga Adanalı, Ercan Aslan ve Ergün Ayaz yer alırken çok sayıda öğrenci de katılım gösterdi.

"Yanlışın Muhalifleri"

Ercan Aslan, bu işi tutku derecesinde yaptığını söyleyerek, "Basın fotoğraflarının kıymetini anlatmak istiyorum. Fotoğrafın bu kadar kullanıldığı bir dünyada neden fotoğraf çekildiğini sorsak, yaşanılan bir anı paylaşmak, bir duyguyu anlatmak, bir fikri anlatmak için diyebiliriz. Almanya'da bununla ilgili bir araştırma yapılmış. "İnsanlar gazeteyi eline aldığında ne yapıyor?" İnsanların %60'ı manşet okurken, %100'ü sadece fotoğrafa bakarak haberi okuyor. Unutmayın fotoğraf haberdir, fotoğraf muhabiri ise gazetecidir. Fotoğraf muhabirlerinin iki önemli özelliği vardır ve bunlar ayrıcalık ve sorumluluktur. Vatandaşlar için bilgi alma hakkını kullanıyoruz. Bu yüzden objektif olmalıyız." dedi.

Aslan, "Bir fotoğrafla bir takım şeyleri değiştirmek bizim elimizdedir. Gazeteciler olarak bir taraf tutmamız gerekmiyor. Biz objektifiz ve yanlışın muhalifiyiz. Ülkemizde foto muhabirlerinin en büyük başarısı doğru zamanda doğru yerde olmaktır. Anı yakalamak ve hissetmektir. Kendinizi geliştirerek bu işi öğrenebilirsiniz. Çektiğim fotoğrafların 50 sene sonrada bir şeyler ifade etmesini istiyorum. Fotoğraf muhabiri emekli olmaz, deklanşör sesiyle yaşar." sözlerini kullandı.

"Gazeteci Üçüncü Gözle Bakmalı"

Ergün Ayaz, dünya üzerinde gazetecilik kadar deneyim kazandıran bir meslek olmadığını söyleyerek, "Bir yere ait değiliz ama oradayız. Ben bir ajans muhabiriyim. Kocaeli geniş bir yelpazeye sahip, kendi açımdan haberin membası diyebilirim. Ben foto muhabirliği yapıyorum gerektiğinde kameramanlık da yapıyorum. Bizim için fotoğraf çok önemli. Tek kareyle her şeyi anlatmaya çalışıyoruz. Bazen haber yazmaya gerek kalmıyor. Biz foto muhabirler, birçok haberciye göre daha çok yıpranıyoruz. İyi bir iş yapıp gündemi oluşturursanız tartışılır. Haber yaparken nerede yaptığınız önemli değil, nasıl yaptığınız önemli." dedi. Haberi yakalamak için bakmak değil görmek gerek diyen Ayaz "Ben İzmitliyim, burada yaşıyorum ama dünyanın her yerinden haber yapabilirim. Her şey yakalamakla alakalı. Gazeteciysen herkes gibi bakmayacaksın." sözlerini kaydetti.

Tolga Adanalı ise foto muhabirlerin işe alım sayısının çok az olduğunu dile getirerek "Anadolu Ajansında 70, yabancı ajanslarda 12, gazetelerde 50 foto muhabiri var." dedi. Son olarak sayısal verileri gösteren Adanalı, "Haber yapmak için üçüncü bir göze sahip olmak gerekiyor, diğerlerinin göremediği şeyleri görmek gerekiyor. İşe alım sayılarının bu kadar az olmasından dolayı kendinizi öne çıkarmanız ve farklı bir bakış açısıyla bakmanız gerekiyor." dedi.

Etkinlik soru cevap şeklinde son buldu.

Kocaeli Üniversitesi
basın ve halkla ilişkiler
iletişim
bilgi edinme birimi
fotoğraf
grafik/tasarım
halkla ilişkiler ve tanıtım
E-GAZETE
Haber Merkezi
FOTOĞRAF HABERDİR
4 Kasım 2019