Dijital Bağımlılık, Farklı Hastalıklara Kapı Açabilir
"Çocuklarımızı ekranlarla ne kadar geç tanıştırırsak sonuç o kadar iyi olur." diyen Prof. Dr. Nursu Çakın Memik, "Çocuklar renk kavramını ekranlara bakarak değil eğitim öğretim hayatına başladığı zaman öğrenebilir. Ancak aileler bunun tam tersi olduğunu düşünüyor. Bu yanlış bir düşüncedir. Bu düşünce yapısıyla hareket eden aileler çocuklarını ekranlarla oldukça erken bir yaşta tanıştırır. Bağımlılık da bu şekilde ortaya çıkar. Çocuk televizyon veya bilgisayar ekranına ne kadar bakarsa o kadar bağımlı olur. Bu durumda kendini sosyal hayattan ve aile-arkadaş ortamından soyutlayan çocuk, dışarıya karşı farklı kimlik sergiler ve obezite, kalp damar rahatsızlıklarının yanı sıra kişisel problemlerle de karşılaşabilir." dedi.

Oyun Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?
Ebeveynlerin, oyun satın alırken bazı önemli hususlara dikkat etmesi gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Memik, "Çocuklara oyun alırken bu oyunların içerisinde şiddet ve zorbalık olmamasına dikkat edilmeli. Aileler çocuklarına oyun alırken o oyunun kaç yaş grubuna hitap ettiğine dikkat etmeli. Oyunlar üzerinde yapılan denetimler artmalı ve her çocuk her oyunu internet cafede veya başka yerlerde oynamamalı. Burada anne ve babaya çok büyük bir görev düşüyor. Çocukların önünden bilgisayar ve tabletler alınmalı, bunun yerine çocuklar daha yararlı aktivitelere yönlendirilmelidir. Özellikle yaz aylarında evde tek başına bırakılan çocukların ilk başvurduğu uğraş tablet değil, sokak oyunları ve eğitici kurslar olmalıdır." ifadelerini kullandı.

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nursu Çakın Memik, son olarak tablet veya bilgisayarı çocukların elinden bir anda almaktan ziyade aile ortamında yapılan aktivitelerin arttırılması yoluna gidilmesi gerektiğini söyledi.

Haber: Reşat Özkan (Radyo K.İ.)
Gençleri sanal dünyaya hapseden bilgisayar oyunları, ergenlik dönemindeki çocuklarda ruhsal bozuklukları tetikliyor. Bilgisayar oyunlarına olan bağımlılık bu süreçte hem aileleri hem de çocukları olumsuz yönde etkiliyor. Gençliği bekleyen büyük tehlikeye dikkat çeken Prof. Dr. üyesi Nursu Çakın Memik, ailelere tavsiyelerde bulundu.

Dijital oyunların renkli, aşamalı ve yarış dolu bir mecra olduğunu belirten Prof. Dr. Memik, bu renkli dünyanın olumsuz yönlerine karşı ailelerin önlem alması gerektiğini söyledi. Dijital oyunların çocuğu soyutlaştırarak gerçek hayattan kopardığının önemine vurgu yapan Prof. Dr. Nursu Çakın Memik, çocukların televizyon ve bilgisayar ekranlarıyla geç tanışması gerektiğini ifade etti.

Kocaeli Üniversitesi
basın ve halkla ilişkiler
iletişim
bilgi edinme birimi
fotoğraf
grafik/tasarım
halkla ilişkiler ve tanıtım
E-GAZETE
Haber Merkezi
Çağın Hastalığı: Bilgisayar Bağımlılığı
14 Kasım 2018