Kocaeli Üniversitesi ve Sosyal Psikiyatri Derneği ortaklığında gerçekleştirilen 23. Ulusal Sosyal Psikiyatri Kongresi ve 1. Ruhsal İyileştirim Kongresi yapılan açılış töreni ile bugün (17.11.2017) Prof. Dr. Baki Komsuoğlu Kültür ve Kongre Merkezi'nde başladı.
Kongrenin açılışına Rektörümüz Prof. Dr. Sadettin Hülagü, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ercüment Çiftçi, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zafer Utkan, Araştırma ve Uygulama Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Zafer Cantürk, Sosyal Psikiyatri Derneği Başkanı Prof. Dr. Vesile Şentürk Cankorur, Tıp Fakültesi Ruh Sağlığı Hastalıkları ve Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Yıldız, akademisyenler, hasta ve yakınları ile öğrenciler katıldı.
Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başlayan kongrede şizofren hastaları tarafından müzik ve şiir dinletisi sunuldu.
'Ruh Sağlığı Bozuk Bireyler Topluma Adapte Ederek Tedavi Edilmeli' Kongrenin açılış konuşmasında ruh sağlığı bozuk bireylerin de topluma adapte edilmesi gerektiğine dikkat çeken Rektörümüz Prof. Dr. Hülagü, "İnsan sağlığını ele aldığımızda, ruh sağlığını dikkate almamız Tıp camiasında önemli bir mihenk taşı ve adımdır. Ancak her bilim alanında olduğu gibi psikiyatri alanının da gelişme süreci içerisinde, bireyi sadece tekil bir kişi olarak değil toplumun bir parçası olarak değerlendirme noktasına gelmemiz, önemli bir gelişmedir.
Bu minvalde ruh sağlığı bozuk bireyleri toplumdan tecrit eden bir anlayış yerine, toplumla ve ona adapte ederek tedavi etmek hem insani hem de tıbbi açıdan anlamlı bir noktaya işaret etmektedir. Ruh sağlığını sadece bir tıp uygulaması olmaktan çıkartarak, insanı merkeze alan böyle uygulamaların da verimli olduğu açıkça gözlemlenmektedir.
Üniversitemiz Bünyesinde AMATEM ve ÇAMATEM Kurulacak Kocaeli Üniversitesi olarak psikiyatri kliniğimize yapmış olduğumuz desteklerin yanı sıra, Sağlık Bakanlığımızın da oluru ve destekleriyle en yakın zamanda AMATEM ve ÇAMATEM'i üniversitemiz bünyesinde işler hale getirmek istiyoruz. Üniversiteler olarak toplum sağlığını ve huzurunu olumsuz olarak etkileyebilecek her türlü unsura karşı önlem almada ön sıralarda yer almamız gerektiğine inanıyorum" dedi.
Prof. Dr. Sadettin Hülagü konuşmasını "Bir kongrenin 23.sünü gerçekleştirmek yani bu derece gelenekselleştirmek son derece zor bir iştir. Bu kongreyi gerçekleştiren ve kapsamını bu derece geniş tutarak içerisine eğitim, tiyatro, bilimsel faaliyetler gibi çoklu etkinlikler dâhil eden ekibi tebrik ediyor, başarılı bir kongre olmasını temenni ediyorum" diyerek bitirdi.
KOÜ'den Bir İlk Kongre başkanlarından Tıp Fakültesi Ruh Sağlığı Hastalıkları ve Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Yıldız, "Türkiye de ilk kez Kocaeli Üniversitesi bünyesinde Ruhsal İyileştirim Yüksek lisans programını açtık. Bu konuda Türkiye'de öncü bir üniversite olduk. Ağır ruhsal hastalığı olan hastaların topluma kazandırılması için Ruhsal İyileştirim çok önemlidir." açıklamasında bulundu.
Kongre onursal başkanlarından Prof. Dr. Coşkun Şarman, "Kongrede sözlü bildirilerde dereceye girenlere, Başbakan eski yardımcılarından Prof. Dr. Ekrem Pakdemirli anısına dağıtılan ödülleri vereceğiz." dedi. Kongre başkanlarından Prof. Dr. Vesile Şentürk Cankorur ise sosyal psikiyatriye önem verilmesi gerektiğini belirterek "Toplumumuzun ve bireylerin ruh sağlığını doğrudan veya dolaylı olarak etkileyen birçok faktör var. Dolayısıyla sosyal psikiyatrinin bilim dünyasında daha fazla yer alması gerekmektedir. Bizler bu kongre vasıtasıyla bu alanda katkı sağlamaya çalışacağız. Kongrenin herkese hayırlı olmasını dilerim." şeklinde konuştu.
Kongre İçeriği Kongre başlığı olarak seçilen "Yetiyitiminden İyileşmeye" ana izleği ruhsal hastalıkların bireyde ve toplum yapısında oluşturduğu kayıpların yerine konmasına vurgu yapmaktadır. Ruh sağlığının toplum sağlığıyla ne denli ilişkili olduğunu en iyi bilen meslek grubu olarak ruhsal yeti yitiminin önlenmesinde ya da oluştuysa giderilmesinde yapılması gerekenlerin neler olduğu üzerine tartışılacaktır. Sorunların, yaraların, bozuklukların, tedavilerin, iyileştirimin, önlemlerin sürekli olarak ele alınması, yeni yöntem, anlayış ve çözümlerin geliştirilmesi Sosyal Psikiyatri ve Ruhsal İyileştirimin ana etkinlik alanlarıdır. Toplumsal dinamiklerin bu hedefler doğrultusunda harekete geçirilebilmesi için neler yapılabilir sorusuna yanıt aramak toplantının temel konusu olacaktır. Ayrıca hekimler, hemşireler, psikologlar, psikolojik danışmanlar ve sosyal çalışmacılar olarak tüm ruh sağlığı çalışanlarının mesleklerini güvenli ortamda uygulayabilmeleri için yapılabilecekler de bu kongrede ele alınacaktır.
Kongrede işlenecek temel konular arasında; Ruhsal hastalıklarda tedaviye uyum, Kadın ruh sağlığı, Medya ve ruh sağlığı, Yetiyitimi ve ruhsal iyileştirim, Damgalama, Ruhsal örselenmeler, Bağımlılık, Göç, mülteciler ve toplum ruh sağlığı, Suç, şiddet, terör ve toplum ruh sağlığı, Çocukluktan erişkinliğe ruhsal yansımalar, Asker muayeneleri, Klinik uygulamalarda can güvenliği, TRSM uygulamaları yer alıyor.
Kongre esnasında bilimsel programın yanı sıra tiyatro gösterisi, müzik dinletisi, resim sergisi, hasta derneklerinin kermesi, Türkiye Ruh Sağlığı ve Tedavisi Vakfı ödülü, yazarlar ve kitaplarıyla buluşma gibi zengin etkinlikler de yapılacaktır.