Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşe Sevim Gökalp, 17 Kasım Dünya Prematüre Günü kapsamında bugün Radyo K.İ. Muhabiri Merve Özboyacı'ya açıklamalarda bulundu.

Prematüre'nin tanımını yapan Prof. Dr. Gökalp, "Normal gebelik haftası 40 hafta, eğer bebek 37 haftayı tamamlamadan doğmuşsa, biz buna prematüre bebek diyoruz" dedi. Erken doğan bebeklerin beyin, akciğer gibi birçok organının ve kalp ile akciğer arasındaki damarlarının olgunlaşmadan dünyaya geldiğini kaydetti.

Ayşe Sevim Gökalp, konuşmasının devamında prematüre bebeklerin hayata tutunmalarının zorluklarından bahsetti. Prof. Dr. Gökalp, "Anne karnındaki olgunlaşmayla doğduktan sonraki oksijenli ortamda olgunlaşma farklı oluyor. Bu nedenle, bu bebeklerin hayata tutunmaları hiç kolay olmuyor" dedi.

Kocaeli Üniversitesi
basın ve halkla ilişkiler
iletişim
bilgi edinme birimi
fotoğraf
grafik/tasarım
halkla ilişkiler ve tanıtım
E-GAZETE
Haber Merkezi
"Prematüre Bebeklerimiz Kendi Hekimlerinin Eline Doğsun"
Prof. Dr. Ayşe Sevim Gökalp, prematüre bebeklerin bakım sürecine değinerek yeni doğan bebeklere bu konuda özel olarak yetişmiş hekimlerin bakması gerektiğini dile getirirdi. "Bu yılki Dünya Prematüre Günü'nün sloganı, geçen sene olduğu gibi "Prematüre Bebeklerimiz Kendi Hekimlerinin Eline Doğsun" diyen Ayşe Sevim Gökalp, yeni doğan hekimliğinin kolay bir dal olmadığına vurgu yaptı. Bakımları çok zor olan prematüre bebeklerinin donanımlı yeni doğan yoğun bakım ünitelerinde tedavi edilmesi gerektiğini söyleyen Ayşe Sevim Gökalp, bu ünitelerin Türkiye'de 20 yıldan beri mevcut olduğunu fakat sayılarının yeterli olmadığını ifade etti.

Prof. Dr. Ayşe Sevim Gökalp, erken doğumu tetikleyen nedenlerini anlatarak, "Bebeklerin prematüre doğmasının pek çok nedeni var. Bunların başında, günümüzde çoğul gebelikler geliyor. Tüp bebek diye bilinen, yardımcı üreme teknikleriyle meydana gelen gebeliklerde bebeklerin anne karnına yumurta olarak iki, üç tane koyulması da prematüre doğuma büyük oranla etki ediyor. Anne karnına tek bebek koyulduğu taktirde prematüre bebek olma riskinin azalıyor" ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Ayşe Sevim Gökalp, "Prematüre bebekler başlarının çevrilmesi halinde bile beyin kanaması geçirebilirler. Bu nedenle çok uzun zaman makinede kalmaları gerekiyor" diyerek prematüre bebeklerinin en iyi beslenme yönteminin anne sütü olduğunu kaydetti.

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ayşe Sevim Gökalp, Dünya Prematüre Günü renginin mor olduğunu, bu günde bütün hekimler ile sağlık çalışanlarının mor renk giymeyi tercih ettiklerini ve hastanelerin mor renkle ışıklandırıldığını sözlerine ekledi.

Haber: Merve ÖZBOYACI (Radyo K.İ.), Fotoğraf: Simge KARATAŞ (Radyo K.İ.)