Kocaeli Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Emre Özel bugün, (29.11.2019) Gizem Uçar ve Buse Karakulak'ın sunduğu Güne Bakış programına konuk oldu.

22 Kasım Dünya Diş Hekimleri Günü ve Ağız ve Diş Sağlığı Haftası ile ilgili konuşan Prof. Dr. Emre Özel, "Türkiye'de bilimsel diş hekimliğinin temeli 1908 senesine dayanır. O tarihten sonra daha modern eğitime ve bilime dayalı diş hekimliğine yönelik işlemlerle bugüne kadar gelinmiş durumdadır. Her sene bu hafta çeşitli etkinliklerle kutlanmaktadır ve farkındalıklar yaratılmaktadır. 1908 senesinde ilk olarak İstanbul Üniversitesinde Diş Hekimliği Fakültesi kurulmuştur. Bugün günümüzde 90'a yakın hem devlet hem de özel vakıf üniversitesi olmak üzere diş hekimliği fakültesi bulunmaktadır. Bunların büyük çoğunluğu aktif eğitim vermektedir." dedi.

"Sağlık Ağızda Başlar"


AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞININ ÖNEMİ
29 Kasım 2019
Ağız sağlığı dikkate alınırken genel vücut sağlığının da bununla ilişkili olduğunu belirten Prof. Dr. Emre Özel, konuyla ilgili şunları kaydetti:

"Sağlık bir bütün olarak düşünülmeli. Sadece ağız sağlığı değil, bütün vücudun genel sağlığının da dikkate alınması lazım. Biz diş hekimi olmakla beraber sağlıklı diş tedavisi yapabilmek için, klinik çalışmalarımızda hastalarımıza bazı sorular sorarak vücudun genel sağlık durumunu da öğreniyoruz. Dolayısıyla ağız sağlığıyla vücut sağlığını birbirinden ayıramayız. Diş hekimleri olarak "Sağlık Ağızda Başlar" diye bir sloganımız var. Çünkü beslenmeyle birlikte olumlu ya da olumsuz birtakım hadiseler başlayabilir. Ağız ortamında birçok bakteri bulunması ilerisi için risk teşkil edebilmektedir. Ağız sağlığı çok önemlidir. Fonksiyon, fonasyon ve estetik dediğimiz bu üç öge açısından da ağız sağlığı çok önemlidir. Fonksiyonu çiğneme hareketleri ve besinleri öğütme olarak, fonasyonu da konuşma olarak tanımlayabiliriz."

"Beslenme ağız sağlığıyla, diş çürümesiyle direk ilişkili"

Prof. Dr. Emre Özel, "Beslenme ağız sağlığıyla, diş çürümesiyle direkt ilişkilidir. Mesela şekerden zengin beslenme diş çürükleri açısından özellikle de çocuklar için tehlikelidir. Asitten zengin beslenme, kola, meşrubat, taze sıkılmış meyve suları, enerji içecekleri gibi içecekler pH değerleri düşük olduğundan asidiktir. Dolasıyla diş minesi için zararlıdır. Asidik beslenmeden sonra ilk bir saat içinde diş fırçalanmasını tavsiye etmiyoruz. Su düşmüş pH'ı biraz daha nötralize edeceği için, asidik beslenmeden sonra ağzınızı çalkalayabilir veya su içebilirsiniz. Dişimiz çürüdükten veya kırıldıktan sonra vücudumuz onu onarmıyor. Bu yüzden diş minesini çok iyi korumak lazım. Minenin aşınması telafi edilemeyeceği için çok kötü bir durumdur. Bu durum 15 yaşındaki genç bireyde de gözükebilir 70 yaşındaki bir bireyde de olabilir. Diş ağrısı başka bir şeydir, diş hassasiyeti başka bir kavramdır. Diş hassasiyeti de çok zor bir durumdur. Çünkü görünürde bir şey yoktur. Dolayısıyla günlük hayatımızı da aksatmaması için dişlerimize ve ağız sağlığı rutinimize dikkat etmeliyiz." şeklinde konuştu.

Haber: Ceren Altınbaş (Radyo K.İ.)

Kocaeli Üniversitesi
basın ve halkla ilişkiler
iletişim
bilgi edinme birimi
fotoğraf
grafik/tasarım
halkla ilişkiler ve tanıtım
E-GAZETE
Haber Merkezi