Kocaeli Üniversitesi ev sahipliğinde İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV) ve Friedrich Naumann Vakfı'nın katkıları ile düzenlenen "Yeni Perspektifler: Türkiye AB İlişkilerinde Gündem" paneli bugün (14.11.2016) düzenlendi.

Kocaeli Üniversitesi Prof. Dr. Baki Komsuoğlu Kültür ve Kongre Merkezi'nde yapılan panele Rektörümüz Prof. Dr. Sadettin Hülagü, Kocaeli Sanayi Odası ve iktisadi Kalkınma Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, KOÜ Genel Sekreteri Yrd. Doç. Dr. Fatih Akbulut, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Doç. Dr. İrfan Kaya Ülger ile akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Türkiye ile Avrupa Birliği'nin bugünkü durumu ve Türkiye ile Avrupa Birliği'nin arasında son dönem ilişkileri ve Türkiye'nin Avrupa Birliği müzakereleri üzerine görüşlerin aktarıldığı panel Rektörümüz Prof. Dr. Sadettin Hülagü ile Kocaeli Sanayi Odası ve iktisadi Kalkınma Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu'nun yaptığı açılış konuşmaları ile başladı.

Açılış konuşmalarında Rektörümüz Prof. Dr. Sadettin Hülagü, Türkiye-AB ilişkilerinin tartışıldığı toplantıya ev sahipliği yapmaktan son derece mutlu olduklarını belirterek sözlerine başladı. Türkiye'nin dış politikasında batı ile olan ilişkilerinin her zaman öncelikli bir konu olduğunu aktaran Rektörümüz Prof. Dr. Hülagü, "Türkiye'nin Batı ile olan ilişkileri dış politikasında her zaman öncelikli bir konu olmuştur ve görünen o ki olmaya devam edecektir. Bu nedenle Türkiye'nin Batı ile olan ilişkilerini, özelde ise AB ile olan ilişkilerini iyi etüt etmek ve anlamak ülkemiz adına son derece önemli bir husustur" dedi.

Rektörümüz Prof. Dr. Hülagü, konuşmasının devamında, "Sayın Cumhurbaşkanımızın ifade etmiş olduğu üzere Avrupa Birliği müzakereleri sürecinde gerçekleştirilen reformlar "AB'ye üye olma çabasından çok Türk insanının yaşam koşullarını yükseltmeye yöneliktir" ve üye olunsa da, olunmasa da demokratik değerlere sahip çıkan, güçlü ekonomiye sahip bir Türkiye hedefi önem taşımaktadır. Türkiye ile birlikte tam üyelik müzakerelerine başlayan, ancak ne ekonomisi, ne demokrasisi ne de bilimsel faaliyetleri ile ülkemizin yanına dahi yaklaşamayacak ülkelerin üyeliklerinin kabul edilmesine karşın, Türkiye'nin hala bekletilmesinin nedenleri sadece demografik tartışmalarla yapılamayacak kadar derindir. Tüm bu veriler ışığında ülkemizin gelişmiş ülkeler seviyesine çıkma konusundaki kararlılığının devam etmesi gerektiğini ancak bu konuda eksiklerimiz olduğunu düşünmekteyim. Bununla beraber Avrupa'nın öncü ülkelerinden İngiltere'nin "Brexit" oylaması ile Avrupa Birliği'nden ayrılmaya karar vermesi başta olmak üzere birçok gelişme de AB'nin kendi politikalarını değerlendirmesi için yeterli argümandır inancındayım. Ülkemiz AB ülkelerinden çok konuda hiç de geri değildir. Hatta son yaşanan mülteci krizi ile birlikte Avrupa Birliği'ne, uluslararası organizasyonların en önemli niteliklerinden olan dünya sorunlarına çözüm üretme konusunda örnek niteliği taşıdığı görüşündeyim. Tüm politik sorunların çözümünün ise bu tür toplantılarla gerçekleştirilebileceği ve sağlıklı sonuçların "fikirlerin tartışmasından doğacağı" ise şüphesiz hakikattir. Bu sebeple İktisadi Kalkınma Vakfı öncülüğünde üniversitemizde düzenlenen bu toplantının ufuk açıcı olmasını arzu ediyor, panelistlere başarılar diliyorum" diyerek sözlerini noktaladı.

Kocaeli Sanayi Odası ve İKV Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu ise, son dönemde AB ile ilişkiler konusunun oldukça gergin olduğunu söyledi. Zeytinoğlu, "Avrupa Birliği müzakerelerinin durağanlaşma noktasına gelmesi ve açıklanan ilerleme raporları Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne yakınlaşması konusunda sıkıntılar oluşturuyor" dedi. Türkiye'deki ihracatın % 46'sının Avrupa'ya yapıldığını ve Türkiye'nin Avrupa'nın en büyük beşinci ticaret ortağı olduğunu sözlerine ekleyen Zeytinoğlu, "Son dönemlerde bazı birlik üyelerinin Türkiye ile müzakerelerin askıya alınması çağrıları yapılıyor. Aslında içinde bulunduğumuz dönemde daha çok yakınlaşmaya ihtiyacımız var. Türkiye, AB'nin güvenliği için kritik bir rolü de bulunuyor" dedi. Geçtiğimiz günlerde açıklanan 19. İlerleme raporu ile ilgili bilgiler de veren Zeytinoğlu, müzakereler neticesinde yapılan reformların Avrupa Birliği istediği için değil Türk halkının yaşam refahını yükseltmek için yapıldığını ve yapılmaya da devam edeceğini vurguladı. Zeytinoğlu, yakın zamanda görüşmelere başlanılması planlanan gümrük birliğinin güncellenmesi konusu üzerine de fikirlerini aktardı. Gümrük birliğinin güncellenmesi ile ülke ekonomisinde önemli gelişmelerin yaşanacağını belirten Zeytinoğlu, "Yapılan araştırmalar sonucunda gümrük birliğinin güncellenmesi ile birlikte Türkiye'nin reel GSMH'sına önemli oranda katkı sağlayacağını görmekteyiz" dedi.

Açılış konuşmalarının ardından panele geçildi. Moderatörlüğünü İKV Araştırma Müdürü Çisel İleri'nin yaptığı panelde, Avrupa Birliği konusunda ülkemizde önemli araştırmaları bulunan akademisyenlerden Kocaeli Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Doç. Dr. İrfan Kaya Ülger, İKV Genel Sekreteri Doç. Dr. Çiğdem Nas, Bahçeşehir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Selcen Öner ve Marmara Üniversitesi AB Enstitüsü AB Siyaset ve Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Doç. Dr. Yonca Özer tartışmacı olarak yer aldı. Panelde, Türkiye-AB ilişkilerinin son durumu ve geleceği üzerine çeşitli konular ve görüşler paylaşıldı.

Kocaeli Üniversitesi
basın ve halkla ilişkiler
iletişim
bilgi edinme birimi
fotoğraf
grafik/tasarım
halkla ilişkiler ve tanıtım
E-GAZETE
Haber Merkezi
Yeni Perspektifler: Türkiye AB İlişkilerinde Gündem