Normal gebelik süresi 38 hafta ile 42 hafta arasında sürer. Gebelik 37 haftadan önce sonlanırsa doğan bebeğe prematüre denir. Prematüre bebeğin yaşı 40 haftalık olana kadar postkonsepsiyonel yaş olarak ifade edilir. Örneğin 28 haftalık dendiğinde konsepsiyondan bu yana 28 hafta geçtiği ve gerçek miadına daha 12 hafta olduğu anlaşılır.

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayla Günlemez bugün(25.11.2019) Gizem Uçar'ın sunduğu Güne Bakış programına konuk oldu. Prematüre bebekler hakkında bilgilendirmelerde bulundu

"Sıkıntıların Ardından Yeni Bir Umut"


Prof. Dr. Günlemez 17 Kasım Dünya Prematüre Bebekler Gününün anlam ve önemine ilişkin açıklamalarda bulunarak, "Bu günün anlamı prematüre bebeklerin yaşadığı sorunlar ve onların çözümü için çıkmıştır. Tarihçesinden bahsedecek olursak, 1997 yılında 25 haftalık bir prematüre bebek annesi çok zorlu bir süreç yaşamaktadır. Bebeğinin yaşadığı sıkıntılar sonrasında hem bebeklere hem de ailelere destek olmak için Almanya'da bir farkındalık derneği oluşturmaktadır. 2008 yılında Avrupa'da 30 ülkeye yayılıyor ve Avrupa, prematüre

Kocaeli Üniversitesi
basın ve halkla ilişkiler
iletişim
bilgi edinme birimi
fotoğraf
grafik/tasarım
halkla ilişkiler ve tanıtım
E-GAZETE
Haber Merkezi
Prematüre Bebekler ve Prematüre Doğumlarda KOÜ Başarısı
26 Kasım 2019
bebeklerin bakımı ile ilgili EFC adında bir dernek oluşturuyor. Bu derneğin amacı hem uzmanları hem de prematüre bebek ailelerin bir araya gelmesi ve prematüre bebeklerin sorunlarına çözüm bulmasından ortaya çıkmıştır. 2011 yılında önce uluslararası prematüre haftası olarak kutlanırken daha sonra ise 17 Kasım günü Dünya Prematüre Bebekler günü olarak kutlanıyor. Böyle olmasının hüzünlü bir nedeni var. Dernek üyelerinden birinin üçüz doğan prematüre bebeklerinden bir tanesinin hayatını kaybetmesidir. Daha sonraki yıllardaysa 17 Kasım günü sağlıklı bir bebeği doğuyor. Bu günün seçilmesinin sebebi, sıkıntıların ardından bir umut olması ve umuda tekrar ışık yakılmasıdır." diye konuştu.

"Basit Bir Enfeksiyon Erken Doğuma Sebep Olabilir"

Prematüre doğumların nedenlerinden bahseden Prof. Dr. Günlemez, "Anneye ait her türlü hastalık prematüre doğuma neden olabilmektedir. Genetik nedenler, erken doğumlar, rahimle ilgili sorunlar, annenin rahmindeki problemler nedeniyle erken doğum olabilir. Servikal yetmezlik dediğimiz bir tablo var, bununda en büyük nedeni ya genetiktir ya da enfeksiyonlardır. Yani annenin basit bir idrar yolu enfeksiyonu, zarların erken açılmasına ve erken doğuma neden olabilmektedir. Bilinen nedenler bunlar ve çoğu zamanda sürpriz olarak gelişiyor ve her zaman bilmiyoruz. Eğer prematüre doğum riski biliniyorsa bu bebeklerin anne karnında tutulması gerekiyor. Annenin karnında bebeğin taşınması ve bebeğin yatacağı hastanede doğumunun olmasını tavsiye ediyoruz." ifadelerini kullandı.

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayla Günlemez prematüre bebeklerde oluşabilecek komplikasyonlara değinerek konuşmasını şöyle sonlandırdı:

Bizim asıl amacımız bebeğe sağlıklı bir şekilde yaşam sunmaktır. Prematüre bebeklerde gözle ilgili sorunlar olabiliyor. Bu bebeklerin gözleri henüz gelişmeden doğduğu için bir takım tedaviler uygulanıyor. Bu bebeklerde bazı komplikasyonlar oluyor. Bunlardan bir tanesi de Prematüre Retinopatisidir. Bütün 34 haftanın altında doğan bebekler hiç bir sorun yokken bile 28 günlük olduğunda göz tedavisi uygulamaktayız. Gözdeki damarların tam oluştuğunu görene kadar haftalık veya iki haftalık göz muayenesi uyguluyoruz. Bu uygulamayı hiçbir sorun oluşmadan yapıyoruz çünkü sorun oluştuysa iş işten geçmiş demektir ve bu sorun beyin körlüğüne neden olabilir. Bu nedenle biz bebekte daha sorun gelişmeden rutin taramalarını yapıyoruz. İkincisi ise beyinde kanamalar olabilir. Bebek ne kadar küçükse damarlarda o kadar ince olur, çok hafif bir şeyde bile damarın kanadığını görebiliriz. Bu kanamalar bizi çok üzen bir süreç çünkü havalelere neden olabiliyor veya gelişimle ilgili sorunlar olabilmektedir."

Haber: Gözde Serdaroğlu (Radyo K.İ.)