Üniversitemiz Cumhuriyet Meydanı'nda gerçekleştirilen tören Rektörümüz Prof. Dr. Sadettin Hülagü'nün Atatürk Anıtı'na çelenk sunması ile başladı. Saatler 9.05'i gösterdiğinde, 2 dakikalık saygı duruşu ile Türkiye Cumhuriyeti'nin Kurucusu Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk, ebediyete intikal edişinin 78. yılında tüm ülkemizde olduğu gibi üniversitemizde de anıldı. Saygı duruşunun ardından, İstiklal Marşı okundu. Rektörümüz Prof. Dr. Sadettin Hülagü, rektör yardımcıları, dekanlar, akademik ve idari personel ile öğrencilerin katıldığı törende bir konuşma da gerçekleştirdi.
Rektörümüz Prof. Dr. Sadettin Hülagü konuşmasında, "Bugün Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin kurucusu büyük önder Mustafa Kemal Atatürk'ün aramızdan ayrılışının 78. yıldönümünde kendisini anmak ve onun mirasına olan minnettarlığımızı ifade etmek için burada toplanmış bulunmaktayız. Doğadaki tüm canlılar gibi insanoğlunun da yaşamının bir sınırı vardır. Ancak bazı insanlar vardır ki yaşamları boyunca yaptıkları eserlerle, insanlığa yapmış oldukları hizmetlerle yaşamlarından sonra da varlıklarını sürdürürler.
Yaşamını milletine adayan, bir imparatorluğun küllerinden yepyeni ve güçlü bir devlet yaratan eşsiz bir lider, mümtaz bir devlet adamı, büyük bir komutan ve dahi olan Atatürk bu ender insanlardan biri belki de en büyüğüdür. Atatürk, hem milli mücadele, hem de Cumhuriyeti inşa sürecinde daima ileriye bakmış, ileriye yürümüştür. Bugün, Büyük Atatürk'ün yolundan giden bizlere düşen görev de yüzümüzü geleceğe dönmek, ufkumuzu geniş, hedeflerimizi büyük tutmaktır. Bunun için, 10 Kasım'ları aydınlık geleceğimize yönelik atılımlarımızın esin kaynağı haline getirmeliyiz. Atatürk'e saygının gereğinin bu olduğuna, O'nun manevi huzuruna ancak bu şeklide başımız dik alnımız açık olarak çıkabileceğimiz inancında olmalıyız.
Atamızın en büyük emaneti olan Türkiye Cumhuriyeti'ne her yönü ile sahip çıkacağımıza söz vererek onu bu ölüm yıldönümünde bir kez daha rahmet ve minnetle anıyor, sözlerime Atatürk'ün şu sözleriyle son veriyorum. "İki Mustafa Kemal vardır. Biri ben, et ve kemik, geçici Mustafa Kemal. İkinci Mustafa Kemal, onu, "ben" kelimesiyle ifade edemem; o, ben değil, bizdir. O memleketin her köşesinde yeni fikir, yeni hayat ve büyük ülkü aydın ve savaşçı bir topluluktur. Ben, onların rüyasını temsil ediyorum. Benim teşebbüslerim, onların özlemini çektikleri şeyleri tatmin içindir. O Mustafa Kemal sizsiniz, hepinizsiniz. Geçici olmayan, yaşaması ve başarılı olması gereken Mustafa Kemal o dur" dedi. Rektörümüzün yaptığı konuşma ardından tören sona erdi.
Gençler Ata'sını Anıyor
10 Kasım kapsamında Fen Edebiyat Fakültesi'nde ise "Gençler Ata'sını Anıyor" adlı etkinlik düzenlendi. Etkinliğe Rektörümüz Prof. Dr. Sadettin Hülagü, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ercüment Çiftçi, Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Halis Aygün ile çok sayıda akademisyen ve öğrenci katıldı. Şiir dinletisi ve panelden oluşan etkinliğin açılış konuşmasını Dekan Prof. Dr. Halis Aygün yaptı. İki bölümden oluşan etkinlikte, ilk olarak Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü öğrencisi Oğuzhan Saydam, Atamızın halkına yakınlığını, insancıl yönünü ve vefa duygusunu yansıtan bir olayı anlattı. Aşık Veysel Şatıroğlu'nun Atamızın kaybı üzerine kendi tarzında dillendirdiği 'Ağıt' adlı şiiri ise Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü öğrencileri Fatma Ulaş ve Hamide Vural birlikte okudu. Peyami Safa'nın Atatürk'ü anlattığı yazısını ise, etkinliğin de sunuculuğunu yapan aynı bölüm öğrencilerinden Yeşim Kayabaşı seslendirdi. Atatürk'ün naaşının Ankara'ya naklini konu alan slayt gösterisinin yapıldığı etkinliğin ikinci bölümünde moderatörlüğünü Tarih Bölümü Başkanı Doç. Dr. İbrahim Şirin'in yaptığı, yüksek lisans öğrencileri Burak Dilgen ve Mesut Davulcu tarafından 'Atatürk'ün Fikirleri' üzerine bir panel gerçekleştirildi. Etkinliğin sonunda, etkinliğe emek veren öğrencilere teşekkür belgesi verildi.