Türkiye ilaç sanayisinde son yıllarda yakalamış olduğu büyümenin etkisi ile Avrupa'nın 6., dünyanın ise 16. büyük ilaç sanayi konumuna gelmiş durumda. Türk ilaç sektörünün orta vadeli büyüme beklentisi, dünya ilaç sektörünün orta vadeli büyüme beklentisi ile paralellik gösteriyor. Bu kapsamda Kocaeli Üniversitesi Deneysel ve Klinik Araştırmalar Merkezi'nde yürütülmekte olan ilaç çalışmaları Marmara Bölgesi'ne ışık tutuyor.
Marmara Bölgesi'nin parlayan yıldızı olan Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi, bünyesinde gerçekleştirdiği ilaç çalışmalarıyla ilaç sanayisine önemli katkılar sunuyor. 70'den fazla ilaç çalışmalarının yapıldığı KOÜ Tıp Fakültesi'nde, verilen eğitimlerin kalitesi de zirveye taşınıyor.
İlaç Sanayine KOÜ Damgası
8 Kasım 2018
70'den Fazla İlaç Çalışması Yapılıyor
Kocaeli Üniversitesi bünyesinde ilaç çalışmalarının yürütüldüğü Deneysel Klinik Araştırmalar Birimi (DEKART) adlı bir merkezin olduğunu aktaran Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Hüsnü Efendi, "Bu birimde 70'i aşkın ilaç çalışmaları gerçekleştiriyoruz. İlaç sektörü günümüzde hayati sektörlerden biri konumunda. Bu nedenle bütün ülkeler ilaç sektörlerinin güçlü olmasını ve kendi ilaçlarını üretmek isterler. Biz de bu düşünceyle hareket ederek merkezimizde modern teknikler kullanarak ilaç çalışmaları gerçekleştiriyoruz." dedi.
"KOÜ, Türkiye'nin İyi ve Güçlü Merkezlerinden Biri"
İlaç çalışmalarının işleyişine değinen Prof. Dr. Hüsnü Efendi, Deneysel Klinik Araştırmalar Birimi'nde binlerce ilaç molekülünün denendiğini söyledi. Prof. Dr. Efendi, ilaç çalışmalarının geçtiği aşamaları ise şöyle sıraladı:
"İlk olarak dokularda, hücrelerde ve hayvan organlarında denemeler gerçekleştiriliyor. Bunların ancak birkaç tanesi insanlar üzerinde kullanılıyor. Farklı aşamaları olan ilaç işlemleri 4 Faz'a ayrılıyor. Faz-1'de moleküller öncelikle hayvan deneklerde, bu deneklerde etkili ve güvenilir olduğu kanıtlanan moleküller ise gönüllü insanlarda deneniyor. Denenen moleküller, bir sıkıntı çıkarmazsa Faz-2 dediğimiz belli bir hastalığı taşıyan daha az sayıda hastalarda deneniyor. Faz-3 dediğimiz dönemde ise daha büyük grupta, binlerce insanda ilaç denemeleri yapılıyor. Faz-3'te sonuçlar başarılı olursa ilaçlarımız ilgili kurumlar tarafından onay alınarak piyasaya sürülüyor. Faz-4 dediğimiz aşamadaysa ilaçların büyük gruplar üzerindeki etkileri güvenlik açısından takip ediliyor. Tüm bu işlemler uzun yıllar sürdürülüyor."
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Hüsnü Efendi, "Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde farklı alanlarda çok sayıda ilaç çalışmaları devam ediyor. Onay alan ilaçlar piyasaya sürülecek. Türkiye'nin iyi ve güçlü merkezlerinden biri olan Kocaeli, DEKART gibi bu araştırmalar için ayrı bir birimin kurulduğu nadir yerlerden bir tanesidir." diyerek sözlerini sonlandırdı.
Haber: Arslan Tepebaşı (Radyo K.İ.)