Organ yetmezliğinin en etkili tedavisi organ naklidir. Organ naklinin önündeki en büyük engellerden birisi ise halk arasındaki yanlış inanışlar.
Kocaeli Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Zafer Cantürk, organ bağışı ile ilgili açıklamalarda bulunarak, ülkemizde daha fazla farkındalık oluşturulması gerektiğinin altını çizdi.
Organ nakli için her organın kendine has kriterlerinin bulunduğunu belirten Prof. Dr. Zafer Cantürk , "İlaç ve diğer tıbbi yöntemlerin yetersiz kaldığı durumlarda organ nakli önemlidir. Güncel konulardan örnek verirsek geçtiğimiz günlerde ünlü halterci Naim Süleymanoğlu'nun karaciğer fonksiyonları yetersiz kaldı. Karaciğer protein ve enerji üretme işlevlerini yerine getiremedi. Bu gibi durumlarda organ nakli ihtiyaç haline gelebilir" dedi.
Kimler Organ Bağışı Yapabilir? Yasalarda belirlenen nitelikleri taşıyan herkesin organ bağışı yapabileceğini dile getiren Prof. Dr. Cantürk, "4. dereceden akrabaya kadar organ nakli yapılabilir. Gerekli şartları sağlamayanlar organ bağışı yapamaz. Bu kısıtlamalar organ nakli ticaretinin önüne geçmek için getirilmiştir. Yani yasalara göre gönüllü de olsa kimse kimseye organını akrabalık olmadan bağışlayamaz. Kadavradan yani beyin ölümü gerçekleşen kişiden ise ailesinin onayıyla organ alınabilir" ifadesinde bulundu. Batı ülkelerinde daha çok kadavradan organ nakli yapıldığını aktaran Prof. Dr. Cantürk, batı ülkelerinde 100 nakilden 80'inin kadavradan yapıldığını belirtirken bu oranın Türkiye'de ise %25 civarında olduğunu söyledi.
"Beyin Ölümü Gerçekleşmeden Organ Bağışı Olmaz" Cantürk "Organ bağışı konusunda ülkemizde bazı endişeler de var. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın da açıkladığı gibi organ bağışının dini açıdan hiçbir sakıncası yoktur. Bizler de hekimler olarak insanlara zarar vermemek, onlara fayda sağlamak üzere eğitim alırız. Hiçbir hekim arkadaşımız canlı bir kişinin organını alıp bir başkasına nakletme hakkına sahip değildir. Ne hukuken ne de vicdanen böyle bir durumun içerisinde olamayız. Yasalarla belirlenen doktorların oluşturduğu komisyon beyin ölümünün gerçekleştiğine karar verirse bağış ve nakil yapılabilir. Bu da ancak kişinin 1. derece yakınlarının onayıyla gerçekleşebilir. Kişinin beyin ölümü gerçekleşmeden organlarının alınması asla söz konusu değildir" açıklamasında bulundu.
Organ Bağışı Farkındalığı Arttırılmalı Organ nakli konusunda ülke genelinde yeterli bilinç bulunmadığını vurgulayan Prof. Dr. Zafer Cantürk, "Farkındalığı arttırmak için bakanlık gayret gösteriyor. Ancak bu konuda ülke olarak istenen seviyede değiliz. Araştırma ve uygulama hastanemizde organ nakil koordinatörü arkadaşlarımız toplumu uyarmak için çalışmalar yapıyorlar. Bizim öğrencilerimiz de sosyal sorumluluk projeleri ile toplumu bilinçlendirmeye çalışıyor. Marmara bölgesi insanımız bu konuda Türkiye'ye nazaran biraz daha iyi bir konumda ancak yeterli değil. Organ bağışı konusunda gerek medya gerekse farklı mecralar kullanılarak farkındalık oluşturulmalı" şeklinde konuştu.