Kocaeli Üniversitesi Kocaeli Sağlık Yüksekokulu Sosyal Hizmet Bölümü tarafından Dünya Cerebral Palsy günü sebebiyle düzenlenen "Kabullenilmiş Sosyal Dışlanma" adlı panel dün (03.11.2016) gerçekleştirildi.
Kocaeli Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi konferans salonunda düzenlenen panelde Gazeteci, Cerebral Palsy İnisiyatifi Türkiye Temsilcisi Umut Koşan ve Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı Genel Direktörü Nigar Evin konuşmacı olarak yer aldı. Panele, Sosyal Hizmet Bölümü Başkanı Prof. Dr. Hakan Acar, akademisyenler STK temsilcileri, Sosyal Hizmet uzmanları ile öğrenciler ilgi gösterdi.
Panelde ilk olarak Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı Genel Direktörü Nigar Evin 'Cerebral Palsy ve Türkiye'de Sivil Toplum Kuruluşları' adlı konuşmasında, Cerebral Palsy'nin ne olduğunu ve Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı'nın çalışmalarından bahsetti. Cerebral Palsy'nin tanımını yaparak sunumuna başlayan Evin, "Cerebral Palsy, hareketi programlayan, hareketi başlatan, hareketin düzenli olmasını sağlayan beyin ve beyincikteki bozuklukların neticesinde oluşan durumdur" dedi. Cerebral Palsy'nin ilerleyici olmadığını, hasarın baştan oluştuğunu söyleyen Nevin, Cerebral Palsyli bireyler için hayat boyu rehabilitasyon gerektiğini belirtti. Dünya'da 17 milyon Cerebral Palsy birey olduğunu, bu bireylerin en büyük sorunları arasında hareket, konuşma, davranış ile ilgii olduğunu aktaran Nevin, ülkemizde her 8 saatte bir cerebral palsy hastası bebeğin dünyaya geldiğinin altını çizdi. Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı ile ilgili bilgiler vererek, vakfın çalışmalarına da değinen Nevin son olarak. Dünya Cerebral Palsy gününden bahsetti.
Gazeteci, Cerebral Palsy İnisiyatifi Türkiye Temsilcisi Umut Koşan ise, 'Kabullenilmiş Sosyal Dışlanma' adlı konuşmasında, üniversite yıllarındaki anılarından bahsederek başladı. Pozitif ayrımcılığın bazı durumlarda pozitif değil negatif ayrımcılığa dönüştüğünü aktaran Koşan, umumi tuvaletlerden örnek verdi. "Bir alışveriş merkezinde kadımlar ve erkekler için ayrı tuvaletler varken, engelli bireyler için tek tuvalet bulunuyor" diyerek Koşan, "Pozitif bir yaklaşım gibi görünen durumlar, aslında günü kurtarmak için negatif söylemi sürükleyen bir yaklaşımdır" ifadesinde bulundu. Koşan, "Her insanın temel hak ve özgürlükleri vardır, bu zihinsel engelli olsa bile. Bedensel, fiziksel, ruhsal durumu ne olursa olsun hiçbir bireyin tercih hakkını engellemeyin. Hiçbir bireyi başka bireyden dinlemeyin. Çok teşekkürler" diyerek sözlerini noktaladı. Panelin soru cevap bölümü ile son buldu.