Yrd. Doç. Dr. Mutlu Çelik, "Evde hazırlanan konservelere karşı dondurulmuş gıdaları öneriyoruz. Çünkü dondurarak muhafaza etme yöntemi tazesine en yakın muhafaza yöntemidir" dedi.
Mevsimlik meyve ve sebzelerini, koruyucu madde içermeden mevsim dışında da tüketmek isteyen vatandaşlar, kış aylarının gelmesiyle beraber geleneksel yöntemlerle hazırladıkları konserveleri tüketmeye başladı. Sofraların vazgeçilmezi haline gelen bu konserveler yanlış yöntemlerle hazırlandığı zaman gıda zehirlenmelerine davetiye çıkarıyor.

"Evlerde Uygun Koşullar Sağlanamıyor"
Konserve yapımında gerekli koşulların evlerde sağlanamadığını belirten Kocaeli Üniversitesi Gıda ve Tarım MYO Gıda Teknolojisi Programı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mutlu Çelik, "Evde yapılan konservelerin ham maddesini kendimiz aldığımız için daha sağlıklı olduğunu düşünüyoruz. Ama konserveler hazırlanırken evlerde uygun koşulları sağlayamayabiliyoruz. Örneğin "hermetik" dediğimiz herhangi bir sızıntıya veya hava geçişine izin vermeyen kapama yöntemini ve uygun ısıl işlem koşullarını evlerde gerçekleştiremiyoruz" dedi.

Kocaeli Üniversitesi
basın ve halkla ilişkiler
iletişim
bilgi edinme birimi
fotoğraf
grafik/tasarım
halkla ilişkiler ve tanıtım
E-GAZETE
Haber Merkezi
Yrd. Doç. Dr. Mutlu Çelik "Dondurarak Muhafaza Etme En İyi Yöntem"
"Konservelerdeki Sızıntıları Görmezden Gelmeyin"
Evde yapılan konservelerde dikkat edilmesi gereken unsurları sıralayan Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü: "Kavanozda göz kararı bir tepe boşluğu bırakılıyor ama bu boşluk miktarı doğru ayarlanamıyor. Konserve içerisinde fazla oksijen kalınca oksijen gereksinimi duyan bakteriler gelişiyor ve bu durum ekşime ile köpürme yaratıyor. Konserve içinde tamamen oksijensiz bir ortam oluşunca ise ölümlere sebep olan bakterilerin gelişmesi söz konusu olabiliyor. Ufak bir sızıntıya aldırış etmeden bu konserveler tüketiliyorsa bakteri kaynaklı gıda zehirlenmeleriyle karşı karşıya kalabiliyoruz"

"Konserve yapmak istediğimizde gıdaya 120 derece civarında 15 dakika süreyle ısıl işlem uygulamak gerekiyor. Ama evlerimizde bu ısıl işlemi uygulayamadığımız için bakteri kaynaklı gıda zehirlenmeleri yaşanabiliyor. Konservelerde kapakta şişme, açıldığı an hafif bir gaz çıkışı ve sızıntı hissediliyorsa bu konserverlerin tüketilmemesi gerekir" diye konuştu.

"Dondurarak Muhafaza Etmek En İyi Yöntem"
Dondurulmuş gıdaların konservelere kıyasla daha sağlıklı olduğunu vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü: "Evde yapılan konservelerde sıcaklık ve süre kontrolünü doğru ayarlamak mümkün değil. Çünkü ısıl işlem ya aşırı ya da eksik uygulanır. Isıl işlem yetersiz uygulanırsa bakteri oluşumuna, aşırı uygulanırsa besin değerlerinin kaybolmasına neden oluyor. Ama dondurucularda saklanan gıdalarda durum böyle değil. Çünkü dondurarak muhafaza etme yöntemi tazesine en yakın muhafaza yöntemidir" dedi.

Mutlu Çelik, "Meyve-sebzeler mevsiminde toplanıp direkt dondurulduğu için vitamin kaybı olmuyor, besin değerleri de azalmıyor. Gıdalar, dondurma işlemi uygulanarak konservelere göre çok daha kontrollü ve bakteri oluşumuna ortam hazırlamadan muhafaza ediliyor. Bu anlamda konservelere karşı dondurulmuş gıdaları öneriyoruz" ifadeleriyle sözlerini tamamladı.

Haber: Helin Kaya (BHİ)