Güne Bakış'ta "Kocaeli'de Turizm" hakkında konuşuldu. Helin Kaya ve Çağdaş Dandan'ın sunduğu Güne Bakış programına bugün Kocaeli Üniversitesi Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu Konaklama İşletmeciliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Emrah Özkul konuk oldu.

Emrah Özkul, konuşmasına turizmin tanımını yaparak başladı. Özkul, "Öncelikle bir turizm tanımı yapmak gerekirse sürekli kalışa dönüşmemek ve gelir getirici hiçbir uğraşıda bulunmamak şartıyla bireylerin geçici süre konaklamalarından doğan olay ve ilişkilerin tümü olarak tanımlayabiliyoruz turizmi. Buradaki tanıma baktığımızda bir geçicilik söz konusu bizimde vurguladığımız bir kelime "Tornus" dediğimiz kelimenin içinde aslında bulunan yere bir daha geri dönme kısmı var bunun dışında geçici olarak gittiği yerde buralarda kazanmadığı parayı harcayan kimseler diyoruz turiste bu anlamda düşündüğümüzde bir şehrin turizmine bu tanımdan yola çıkarak açıklayabiliriz" dedi.

Kocaeli Üniversitesi
basın ve halkla ilişkiler
iletişim
bilgi edinme birimi
fotoğraf
grafik/tasarım
halkla ilişkiler ve tanıtım
E-GAZETE
Haber Merkezi
"Sanayi Kenti Kocaeli Turizm Açısından Önemli Bir Yer"
Özkul, konuşmasının devamında şehir turizminde bahsetti. Emrah Özkul, "Şehir turizmi son yıllarda hızlı gelişen bir turizm çeşidi. Özellikle kitle turizmi deniz, güneş, kum turizmine bağlı olarak da hızlı bir şekilde gelişim göstermiştir. Bu alternatif açısından 2- 4 gün arasında varış süresinin fazla olmadığı ve turistik tüketici uzun tatillerinin haricinde gerçekleştirdikleri seyahatleri içermektedir. Bu arada sanal ortamın şuanda kolaylıkları internet üzerinde uçak ve otel satışlarının yapılabilmesi yani kişilerin münferit olarak hareket edebilmesi şehir turizmini arttırmıştır. Coğrafi özellikler diğeri iklimsel özellikler daha sonra anıt yapılar kent meydanları ve sokakları folklorik ve sosyal kültürel özellikler şehir turizmini ön plana çıkartıyor. Alt yapının ve üst yapının durumuyla yiyecek içecek ve konaklamanın işletmenin durumu ulaştırma işletmelerinin durumu bizim için çok önemli ve bunun sonu olarak da şehir kalabalığı, sakin olup olmadığı bu noktada insanların seçimini etkiliyor" ifadelerini kullandı.

Kocaeli'deki turizmi değerlendiren Özkul, insanların kafasında "Turizm=Tatil" düşüncesinin olduğunu belirterek bu düşüncenin alternatif turizm ile değiştiğini kaydetti. Özkul, Kocaeli'nin sanayi kenti olmasına rağmen Karadeniz ve Marmara sahilleri üzerinde yer alması, tarihi İpek Yolu üzerindeki konumu, kış turizmi, doğa turizm gibi faktörlerle turizm açısından geliştiğini sağladığını ifade etti.

Doç. Dr. Özkul, Kocaeli'de turizm açısından potansiyeli yüksek yerler hakkında bilgiler verdi. Müzeler açısından bakıldığında, Arkeoloji ve Etnografya Müzesi, Kasrı Hümayun, Hızır Reis Müzesi, Osman Hamdi Bey Müzesi gibi birçok müze olduğunu belirten Özkul, Kocaeli'de müze bakımında çok farklı çekim yerleri olduğunu kaydetti.

Özkul, Ören yerleri olarak bakıldığında ise Üçtepeler Büyük Tümülüsü, Fatih Sultan Mehmet Otağı olduğunu, kaleler açısından düşünüldüğünde Eskihisar Kalesi, İzmit Saat Kulesi olduğunu, saraylar, köşkler konaklar açısından bakıldığında ise İzmit Sarayı, Pembe Köşk, Eski Vali Konağı, Sırrı Paşa Konağı gibi yerlerin olduğunu belirtti.

Özkul ayrıca, camiler ve külliyeler, hamamlar, köprü, mesire yerleri, plajlar, kaplıcalar ve açısından bakıldığında da Kocaeli'de birçok turistik yerin olduğunu belirtti.

Kerpe, Kumcağız, Kandıra, Seyrek gibi yerlerde su sporları olduğundan turizmin bu yerleri olumlu etkilediğini, Maşukiye ve Sapanca taraflarında balık tutma etkinliklerinin turizme katkı yaptığını ifade eden Özkul, dağcılık açısından Ballıkayalar'ın ön plana çıktığını ve kış turizmi açısından da Kartepe'nin turizmi etkilediğini ifade etti.

Turizmin gelişmesi için yapılması gerekenlerden bahseden Özkul, turizmin geliştirilmesinin önemli olduğunu ama sürdürülebilir geliştirilmesinin daha da önem arz ettiğini belirterek, turizm birliklerinin, turizm sektörünün içinde olması gerektiğini sözlerine ekledi.

Haber: Emre Atakoğlu (Radyo K.İ.), Fotoğraf: İsa Güner(Radyo K.İ.)