Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Deneysel ve Klinik Araştırmalar Merkezi tarafından 06-08 Kasım tarihleri arasında düzenlenen "I. Moleküler Klonlama ve Protein Ekspresyon Uygulamaları Kursu" yapılan açılış ile bugün başladı.
Kurs açılışına Rektörümüz Prof. Dr. Sadettin Hülagü, Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Hüsnü Efendi, Kurs Başkanı Prof. Dr. Murat Kasap, kurs düzenleme kurulu, eğitmenler ve kursiyerler katıldı.
Kursun açılışında konuşan Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Hüsnü Efendi, Tıp Fakültesi Deneysel ve Klinik Araştırmalar Merkezi ile ilgili bilgiler verdi. Merkezin hedeflerini ve çalışma alanlarını aktaran Prof. Dr. Efendi, "Araştırma yapabilmek için alt yapıya ihtiyaç vardır. Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi olarak iyi bir alt yapımız var" dedi.
Klinik Altyapılar Geliştiriliyor Sürekli büyüyen bir üniversite olduğumuzu belirterek sözlerine başlayan Rektörümüz Prof. Dr. Sadettin Hülagü ise, Tıp Fakültesi'nin üniversitemizin amiral gemilerinden bir tanesi olduğunu aktardı. Sadece İzmit'ten değil farklı iller ve bölgelerden hastaların da buraya geldiğini söyleyen Rektörümüz Prof. Dr. Hülagü, "Tıp dünyasına yönelik önemli çalışmaların üniversitemizde yapılmasını önemsiyoruz. Bu kapsamda, daha önemli çalışmaları yapmak ve klinik alt yapıların geliştirilmesi amacıyla yeniliklere başladık. Bunlardan bir tanesi DETAB için yapılan yeni bina. Bununla birlikte İyi Hekim Uygulama Merkezi, Gastroentroloji ve Eğitim Merkezi gibi önemli merkezleri bünyesinde bulunduracak yeni poliklinik binasının inşaatı da hızla devam ediyor" ifadesinde bulundu.
Kendi alanlarında çok belirgin hale gelişmiş olan Gastroenteroloji, Kardiyoloji, Beyin Cerrahisi gibi ana bilim dalları yanı sıra özellikle laboratuvarlarda önemli çalışmaların yapıldığını vurgulayan Prof. Dr. Hülagü, "Buradaki arkadaşların deneyimlerinden faydalanın. Burayı yuvanız gibi, kendi üniversiteniz gibi kabul edin. Bizlerle de irtibatınızı kesmeyin. Sizlere kapımız her zaman açık" diyerek kursiyerlere tavsiyelerde bulundu. Rektörümüz Prof. Dr. Hülagü son olarak kursun düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür ederek, kursun başarılı ve verimli geçmesini diledi.
Kursun Kapsamı Bu kursla, belirli bir gen bölgesinin çoğaltılması, farklı canlılara aktarılarak klonlanması ve bu gen bölgesinin ürününün saflaştırılarak eldesi konularındaki temel bilgi ve beceriler kursiyerlere kazandırılacak. Bu kapsamda katılımcıların bireysel olarak yapacakları pratik çalışmalar, teorik anlatımlar ile desteklenecek. Katılımcılara bu kurs süresince; belirli bir gen bölgesi için primer tasarımı, polimeraz zincir reaksiyonu (PZR), PZR ürününe ait örneklerin jel üzerinde yürütülerek izolasyonu, PZR ürünlerinin ve plazmitlerin kesilmesi ve ligasyonu, kompetent hücrelerin hazırlanması ve plazmitlerin transformasyonu, protein özütlerinin hazırlanması, protein izolasyonu ve saflaştırılması aşamaları uygulamalı olarak anlatılacak.