Kocaeli Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulunda bugün, Öğretim Üyesi Dr. Rüştü Taştan tarafından "Zoonotik Tehditlerden İklimsel Afetlere Tek Sağlık Yaklaşımı" adlı bir konferans düzenlendi.

Kocaeli Üniversitesinde gerçekleşen konferansa akademisyenler ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Konferansta konuşma yapan Dr. Rüştü Taştan, Zoonotik tehditlerden, iklimsel afetlere tek sağlık yaklaşımından bahsetti. Hayvandan insana geçen hastalıklardan bahseden Dr. Rüştü Taştan, "Hayvandan insana bakteriler geçer. Bulaşıcı hastalıkların çoğu yarasa, kedi köpek vb. hayvanlar yolu ile insanlara geçer. Bu da sağlık sorunlarının küreselleştirdiğini gösterir. Bu toplantının temeli küresel düzeydedir ve Türkiye'de sadece Kocaeli üniversitesinde bu konu hakkında konferans verilmektedir. Tek sağlık insan, hayvan ve çevreniz için yer hizmet eden veteriner hekimleri ortak noktası küresel değer taşıyor olmasıdır" dedi.

"Gerekli Önlemler Alınmazsa Gelecekte Sağlığı Tehdit Eden Bir Durum Olabilir"
Hastalıkların gerekli önlemler alınmadığı takdirde daha riskli başka hastalıklara dönüşebileceğini vurgulayan Taştan, "Bütün dünya için algı değişmiştir. Biz yeni mikro hastalıkların ortaya çıkmasından emin olabiliriz. Örneğin 2003 Çalıştay raporunda enfeksiyonların ortaya çıkışını yeni çıkan enfeksiyonların artmasını, küresel sağlık tehdidinin olmasının nedenlerini uzun başlıklar halinde sıralamaktadır. Konumuz itibarı ile iklim değişikliği hem 2003'te hem de 2009'da rapora girmiştir. Küresel insan hareketleri, dünyanın her yerine gidebilme olanağı olduğu için dolasıyla gerekli önlemler alınmazsa gelecekte sağlığı tehdit eden bir durum olabilir" diye belirtti. Her yıl farklı hastalıkların ortaya çıktığını dile getiren Taştan, "Bir yılda birden fazla hastalık da çıkmaktadır. Dünyada düşük, orta, yüksek riskli derecede yerler var. Türkiye'de orta derecede riskli sırasında kuş gribi çıktığı zamanlarda 2005-2006 yılında milli gelir ve o sektörde çalışanlar ciddi derecede etkilenmiştir. Kirliliğin en önemli patolojik etkileri son derece gecikmeli ve dolaylı olmasıdır. Bu çok önemlidir. Çünkü biz geleneksel sağlık anlayışı içerisinde hastalandıktan sonra, sorun topluluğa yayıldıktan sonra, sorun dünyaya yayıldıktan sonra ancak anlayabilmiş oluyoruz "diye konuştu.

Kocaeli Üniversitesi
basın ve halkla ilişkiler
iletişim
bilgi edinme birimi
fotoğraf
grafik/tasarım
halkla ilişkiler ve tanıtım
E-GAZETE
Haber Merkezi
Tek Sağlık ve Zoonotik Hastalıklara KOÜ Farkındalığı
13 Kasım 2019
"Dünyada en az 5 tane enfeksiyon hastalığı tanımlanıyor"
Zoonotik hastalığını dünya üzerinden rakamlar vererek anlatan Dr. Rüştü Taştan, "Bu hastalık 1975 yılında yarasalardan insanlara geçmesiyle başladı. Dünya Hayvan Hastalıkları Örgütü ve Gıda Tarım Örgütü uzmanları bir araya gelerek ortak raporlar, ortak çalışma planları hazırladılar. Her yıl dünyada en az 5 tane enfeksiyon hastalığı tanımlanıyor. Bunların 3'ü hayvanlardan insanlara bulaşan yani Zoonotik hastalıklardır. İnsan patojenlerinin %60'ı bu rakamlara göre zoonoz hastalığına sahiptir. Tespit edilen bu zoonozların 175 tanesi yeni çıkan özelliktedir. Yani yeni çıkan dönemde 175'ten sonra tanımlanan patojenlerdir" dedi. Uluslararası ölçekte düzenlenen Dünya Tıp Sağlık Günü etkinliklerine Kocaeli Üniversitesi Kocaeli Sağlık Hizmetleri Yüksek Okulu'nun üçüncü kez katıldığını vurgulayan Taştan, "3 kere bu alanda ülkemizi, üniversitemizi ve mesleğimizi temsil etmekten huzurlarınızda gurur duyduğumu ifade etmek istiyorum. Çünkü yolu düşenler bilecektir ki ben de fark olsun diye söylemek istiyorum. Sonuç olarak tek sağlık bilimsel olarak disiplinler arası hatta disiplinler ötesi oluyor bu anlamda. Ortak ve düşünce sistemidir. Potansiyel olarak iş birliği açık ve yenilikçidir. İşlevsel olarak öngörücü, koruyucu, sosyoekonomik ve kronolojik bir düşünce sistemidir. Bu bütün bu nedenlerden dolayı da Türk sağlık önemsenmeli, içselleştirilmeli, işlevselleştirilmesi ve kurumsallaşmalı hatta yaşama aktarılmalı ya da yaşamsallaştırılmalıdır. İklim değişikliği sağlığımızı etkilemektedir. İklim değişikliği kesinlikle bir halk sağlığı krizidir. Dünya iklim değişikliğine bu gözle bakmaktadır" ifadelerini kullandı.
Konuşmanın ardından konferans son buldu.

Haber-Foto: Salih Turan(KOÜHA)