İlimizin afet risklerinin belirlenmesi ve belirlenen afet risklerinin azaltılarak can ve mal kayıplarının asgari düzeye indirilmesi amacıyla gerçekleştirilen İl Afet Risk Azaltma Planı (İRAP)'nın ikinci çalıştayı, üniversitemiz ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

Kocaeli Üniversitesi Sosyal Tesisler Kardelen Salonu'nda düzenlenen çalıştayın açılışına Rektörümüz Prof. Dr. Sadettin Hülagü, Kocaeli Vali Yardımcısı Dursun Balaban, Gebze Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muhammed Hasan Aslan, AFAD İl Müdürü Mehmet Emin Koçan, Kocaeli Üniversitesi Genel Sekreteri Doç. Dr. Mustafa Eren, AFAD yetkilileri, akademisyenler ile kamu kurum ve kuruluş temsilcileri katıldı.

"Her Zaman Tetikte Olmalı ve Tedbirimizi Almalıyız"
Kocaeli Valiliği, Kocaeli Üniversitesi, Gebze Teknik Üniversitesi ve AFAD koordinasyonunda gerçekleştirilen İRAP 2. Çalıştayı'nın açılışında konuşan Rektörümüz Prof. Dr. Sadettin Hülagü, afet anında hazır olmanın son derece önemli olduğuna vurgu yaparak, "Ülkemizin doğal afet risklerine açık olduğu hepimizin malumu olmakla beraber, jeopolitik konumumuzdan itibariyle insan kaynaklı risklere karşı da her zaman tetikte olmamız, tedbirimizi almamız gerekmektedir. Kocaeli Üniversitesi olarak bu konuda yapılması gereken bilimsel çalışmalara her zaman önem vererek gündemde tuttuğumuzu gurur duyarak ifade etmek isterim." dedi.

Deprem başta olmak üzere, iklim değişikliği, çevresel değişiklikler, sel riskleri gibi doğa kaynaklı acil durumların yanı sıra, göç, nüfus artışı çevresel riskler gibi konularda da Kocaeli Üniversitesi olarak önemli bilimsel çalışmalara imza atıldığını aktaran Rektörümüz Prof. Dr. Sadettin Hülagü, "Aziz milletimizin ihtiyaçları doğrultusunda, Sayın Valimizin koordinasyonunda gerçekleştirilen; bilim, kamu kaynakları, toplumsal gereklilikleri bir araya getireceğine inanıyorum" diyerek çalıştayın hayırlara vesile olmasını temenni etti.

"Devlet Olarak Önceliğimiz Afetlere Hazır Olmak"
En kötü planın bile plansızlıktan daha iyi olduğunu ifade ederek sözlerine başlayan Vali Yardımcısı Dursun Balaban ise, "Afet bilincini yerleştirmek, tedbirleri önceden almak böylece olası bir afete hazırlıklı olmak devletimizin en büyük önceliklerinden bir tanesidir. Buradan hareketle de 81 ilimizde İRAP hayata geçiriliyor. Bizler de bugün ikincisini gerçekleştirdiğimiz çalıştay ile ilimizin gelecek 5 yılında olabilecek her türlü felakette; kim ne yapacak, hangi kurum neyi öncelikle ifa edecek bütün bunları bu toplantılar sonucunda kararlaştıracak ve bu planı oluşturacağız." dedi.

İl Afet Risk Azaltma Planı'nın bir paydaşı olmaktan üniversite olarak mutluluk duyduklarını söyleyen Gebze Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muhammed Hasan Aslan, "Kocaeli Üniversitesi ile birçok alanda ortak projeler geliştiriyoruz. Gerek bugünkü afet konusu olsun gerekse gündemdeki müsilaj konusu olsun birlikte çalışmalar yapıyoruz. Bilimsel ağırlığı yoğun olan iki üniversitenin, geçmişte olduğu gibi gelecekte de ilimize önemli katkılar sunacağına inanıyorum." açıklamasında bulundu.

Çalıştayın açılışında ise son olarak AFAD İl Müdürü Mehmet Emin Koçan, ilk çalıştay sonrası yapılan çalışmalar ile ikinci çalıştayın hedefleri ve tartışılacak konular ile ilgili bilgiler verdi. Açılış konuşmaların ardından ise AFAD yetkilileri akademisyenler ile kamu kurum ve kuruluş temsilcilerinin yer aldığı toplantılara geçildi. İRAP II. Çalıştayı'nda "Deprem", "Sel-Taşkın", "Kütle Hareketleri" ve "Endüstriyel Kazalar" adlı dört başlıkta; doğal, teknolojik ve insan kaynaklı afetlerin engellemesine yönelik hedefler belirlenecek.

İRAP Çalıştayı'nın İkincisi Üniversitemizde Yapıldı
15 Haziran 2021
Kocaeli Üniversitesi
basın ve halkla ilişkiler
iletişim
bilgi edinme birimi
fotoğraf
grafik/tasarım
halkla ilişkiler ve tanıtım
E-GAZETE
Haber Merkezi