Prof. Dr. Fığlalı, “Kocaeli Üniversitesi, birçok alanda işbirlikleri ve projeleri hayata geçiriyor”

Kocaeli Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nilgün Fığlalı, Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi radyosu Radyo K.İ.’nin Güne Bakış programına konuk olarak, üniversitemizin sanayi bölgesinde oluşunun üniversitemiz ve sanayi sektörü açısından önemine değindi.

 

“Bölgemizdeki firmaların çok büyük kısmı ilimizde yer alıyor”

Kocaeli’nin sanayi alanında zengin bir bölge olduğuna değinen Prof. Dr. Nilgün Fığlalı, bölgedeki firmaların büyük bir kısmının Türkiye’nin en büyük 500 sanayi firması içerisinde yer aldığını ve Türkiye dış ticaretine önemli katkılarda bulunduğunu belirtti. Bununla birlikte Kocaeli bölgesinde faaliyet gösteren birçok firmanın merkezinin İstanbul’da olduğuna değinen Prof. Dr. Fığlalı bu sebeple ihracat rakamlarının büyük çoğunlukla İstanbul istatistiklerine yansıdığını fakat bu firmaların sanayi ve AR-GE çalışmalarını çoğunlukla Kocaeli’de devam ettirdiğini söyledi. Prof. Dr. Nilgün Fığlalı bölgemizin sanayi yönünden yoğun bir bölge oluşunu üniversitemiz açısından değerlendirerek “Üniversitelerin yalnızca teorik bilgiye ağırlık vermesi doğru olmaz. Teorik bilgi ve uygulama birbirinden ayrılmamalı. Bu bağlamda sanayi ile iç içe olmak gerekiyor. Bizler de üniversite-sanayi ilişkilerimizi her gün biraz daha ileriye taşıyoruz.”dedi.

 

“İşbirliklerimiz artarak devam ediyor”

Üniversitemizin Teknoloji Transfer Ofisi’nin sanayi işbirliği adına önemli bir ara yüz oluşturduğuna değinen Prof. Dr. Fığlalı, Mühendislik ve Teknoloji fakültesi öğrencilerinin bu işbirlikleri doğrultusunda sanayi ile iç içe olma imkanı bularak derslerini uygulamalı olarak gerçekleştiğini belirtti. Prof. Dr. Fığlalı “İşbirliklerimizi çok geniş bir yelpazede her yıl artacak şekilde gerçekleştiriyoruz. Teknoloji Transfer Ofisi aracılığıyla üniversite-sanayi işbirliği kapsamında 47 firmayla protokolümüz var” dedi. Prof. Dr. Nilgün Fığlalı, sanayi haricinde de birçok alanda işbirlikleri ve projelerinin olduğunu belirtti.

 

“Mezun olmadan iş yerlerini ortamında deneyimlemek öğrencilerimiz için bir avantaj”

Üniversitemizin sanayi bölgesinde bulunmasının öğrencilere sağladığı avantajlardan bahseden Prof. Dr. Nilgün Fığlalı özellikle mühendislik eğitimi için çok sayıda işbirliği protokolünün olduğunu belirtti. Bu iş birlikleri doğrultusunda geniş burs ve staj imkanlarının sağlanmasının yanı sıra öğrenciler için henüz mezun olmadan çalışma ortamlarını deneyimleyerek gerçek problemleri tecrübe etme ve çözüme ulaştırma bağlamında mesleki yaşamları için önemli kazanımlar sağladığını vurguladı.

 

“Kamu Üniversite-Sanayi işbirliği faaliyetleri valiliklere devredildi”

Üniversitemizin sanayi işbirlikleri kapsamında gerçekleştirdiği önemli atılımlardan bahseden Prof. Dr. Nilgün Fığlalı, geçtiğimiz ay, Kocaeli Üniversitesi ile Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü İlhan Aydın’ın da katılım sağladığı ve önemli sanayicilerin de yer aldığı bir toplantı sonucu yeni işbirlikleri kurulduğunu aktardı. Bakanlık nezdinde yürütülen kamu, üniversite ve sanayi işbirliği faaliyetlerinin valiliklere devredildiğini ancak sürecin değişmeden aynı şekilde devam ettiğini belirtti.

 

“Teknoloji Transfer Ofisi beş ana başlıkta hizmet veriyor”

Üniversitemizin Teknoloji Transfer Ofisi’nin farkındalık, tanıtım, bilgilendirme, eğitim ve destek programlarından yararlanmaya yönelik beş ana başlıkta gerçekleştirdiği çalışmalar ve üniversite işbirliği faaliyetlerinin yanı sıra girişimcilik, şirketleşme gibi hizmetler sunması hakkında bilgi veren Prof. Dr. Nilgün Fığlalı; Teknoloji Transfer Ofisi’nin fikirleri projeye dönüştürmek için Teknoparkımızla birlikte Carbon Girişimcilik Programı gibi önemli faaliyetler gerçekleştirildiğini belirtti.

 

“Fuarlar girişimciler için fırsat”

Geçtiğimiz günlerde gerçekleşen Santek Dijital Sanayi ve Teknoloji Sanal Fuarı’nda ile Kocaeli Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi tarafından yürütülen VI. Patent ve Ar-Ge Proje Pazarı’nda sergilenen patent ve Ar-Ge projelerinin girişimci ve yatırımcı kapsamında sağladığı avantajlar hakkında konuşan Prof. Dr. Nilgün Fığlalı “Fuarlar bir hazırlık yapısı. Girişimciler fikirlerini, patent sahipleri ise patent özelliklerini yatırımcılara tanıtma fırsatı buluyor.” dedi. Fuarlarda yüz yüze görüşmelerin organize edildiği programlara da değinen Prof. Dr. Fığlalı girişimcilerin yatırımcılar ile buluşması kapsamında fuarların etkili alanlar olduğunu belirtti.

 

“Kalite komisyonumuz beş başlıklı alt çalışma grupları şeklinde çalışıyor”

Araştırma üniversitesi olma yolunda izlenen kalite yönetim süreci kapsamında sürecin ilerleyişine yönelik bilgi veren Prof. Dr. Nilgün Fığlalı “Kalite Komisyonumuzun içerisinde beş başlıklı alt çalışma gruplarımız var. Kalite geliştirme, eğitim öğretim, araştırma geliştirme, toplumsal katkı ve yönetim olmak üzere çalışıyoruz. Çalışmaların koordine ve takip edilmesiyle alakalı süreçlerin takibini sağlamak için kalite koordinasyon birimi kurduk. Amacımız sürdürülebilir ve kurumsal bir yapıya dönüşmek. Devamlı ileriye doğru gidebilmek şu anki hedefimiz.” dedi.

 

“Kurumsal Araştırma Ofisi stratejik planlar doğrultusunda destek sağlayacak”

Ar-Ge sürecinin sürdürülebilir olmasının önemine değinen Prof. Dr. Fığlalı, üniversitemizin sanayi ile işbirliğini arttıracak ve Ar-Ge süreçlerini destekleyecek olan “Kurumsal Araştırma Ofisi” adıyla rektörlüğe bağlı bir birim kurulmasının gündemde olduğunu belirtti. Kurumsal Araştırma Ofisi’nin üniversite-sanayi işbirliğinden çok, üniversitenin Ar-Ge ile ilgili stratejik kararları doğrultusunda kurulacağından bahseden Prof. Dr. Fığlalı veri toplama bağlamında da rektörlüğe bağlı kurulan Bilişim Sistemleri Koordinatörlüğü koordinasyonunda ve BAUM (Bilgisayar Araştırma ve Uygulama Merkezi) kapsamında üniversiteye ait olan yazılımların büyük oranda kurum içerisinde üretildiğini belirtti. Kurumsal Araştırma Ofisi’nin, verileri stratejik kararlara dönüştürülmesi hususunda önemine değinen Prof. Dr. Fığlalı, 2023 yılında devreye girecek yeni stratejik planlar için de önemli bir destek sağlayacağını belirtti. Çalışmaların yeni yapılanmalar eşliğinde tüm hızıyla devam edeceğini vurgulayan Prof. Dr. Nilgün Fığlalı, yeni yapılanma sürecinde çeşitli eğitimlerle idari personel ve öğrencilere ulaşacaklarını belirterek destek ve katkılarından dolayı kalite komisyon üyeleri ile tüm öğretim üyelerine teşekkür ederek konuşmasını sonlandırdı.

 

Haber: Melissa Öztürk (BHİ/RATAM)

3 Ocak 2022