Akıllı şehir uygulamaları şehirlere fırsat sunuyor

Teknolojik gelişmeler ve dijitalleşmenin beraberinde şehirlerin de dijitalleşmesiyle birlikte ortaya çıkan ve günümüzde sık sık adından söz ettiren "akıllı şehirler" kavramını; yaşanabilir bir toplum yaratmak için şehirciliğin önemini anımsatan ve öne çıkarmaya yardım eden bir gün olan 8 Kasım Dünya Şehircilik Günü kapsamında ele aldık. Akıllı şehir kavramı nedir, Kocaeli'nin Akıllı Şehir olma yolunda çalışmalarını büyük bir titizlikle sürdüren Kocaeli Büyük Şehir Belediyesi bu kapsamda hangi çalışmaları yürütüyor, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Bilgi İşlem Daire Başkanı Dr. İsmail Gülsoy anlattı…

 

Akıllı Şehir kavramını hizmetlerimize göre yeniden tanımlayarak başlayalım isterseniz. Akıllı şehir nedir ve neyi amaçlamaktadır?

Akıllı şehir kavramı son yıllarda gündeme gelen bir kavram olmakla birlikte birçok tanım yapılmaktadır. Yapılacak iş ve işlemlere göre farklı tanımlar kullanılmaktadır. Biz kendi alanımıza yani belediyeye göre akıllı şehirler kavramını, iç paydaş ve dış paydaşlarımızı yani “vatandaşlarımız ile çalışanlarımızın işini kolaylaştıran her türlü uygulama” olarak tanımlıyoruz. Bu uygulamalar mekanik bir uygulama olabilir, elektronik bir uygulama olabilir. Genel olarak vatandaşlarımızın ve çalışanlarımızın refahı artıran, kısa sürede bilgiye ve belgeye ulaşmasını sağlayan uygulamalardır.

 

İnsanlar 1960'larda genelde köy endeksli yaşıyorlardı ve şehirlerin nüfusu azdı. Göç sonucunda şehirlerin nüfusu çoğalmaya başladı. 1960'larda kırsal alanda yaşayan nüfus %60lardayken, bu oran %20'lere düştü. Kocaeli ilinde köyde yaşanan nüfus oranı % 10-% 5 oranına kadar azaldı. Şehirlerde nüfusun çoğalmasıyla birlikte ortaya çıkan alt yapı, elektrik ve su temini sorunlarına ilk başlarda belirli bir oranda çözüm bulundu. Ancak şehirlerin kapasitesinin dolmasıyla birlikte bu sorunların daha yüksek oranda çözülmesi ve vatandaşın problemlerini giderme, hizmetlere daha kolay ulaşımlarını sağlamak için gelişen teknolojiden faydalanmak gerekiyordu. Teknolojiden faydalanarak kişiye hizmet etme, refahını artırma amacıyla akıllı şehirler kavramı ortaya çıkmıştır.

 

Ülkemizde Akıllı Şehirler projesi kapsamında hangi projeler yürütülmektedir?

Projeleri tek tek saymak yerine ana başlıklar olarak değinelim isterseniz. Belediyeleri incelediğimizde ağırlıklı olarak ulaşım, bilgilendirme projeleri yer almaktadır. Her yerel yönetimin isteği ve problemi farklı olduğu için bu doğrultuda belediyelerde birçok uygulama yapıldı ve yapılmaya devam ediyor. Bu uygulamalar ile veriler toplanıyor, bu verilerden trafik, ulaşım gibi ana konularda bilgiler sunularak insanları konforu artırılıyor. Daha sonrasında toplanan verilerle yapay zekâ algoritmaları aracılığı ile sistemlerin kontrol edilmesi anlayışına yönelik akıllı şehir olma yolunda çalışmaların yürütülmesi amaçlanıyor.

 

2020-2023 Ulusal Akıllı Şehirler Stratejisi ve Eylem Planı hakkında bilgi verebilir misiniz?

Bizlerin hedefi akıllı şehirler kapsamında belediyemizin sunduğu hizmetleri öncelikle akıllandırmaktır. Daha sonrasında ise şehir paydaşlarımız ile vatandaşlarımıza sunduğumuz hizmetleri akıllandırmaktır. Bu çalışmaların şehir paydaşları ile doğru, verimli ve planlı bir şekilde yürütülmesi için hedeflerin olması gerekmektedir. Bu hedeflerin diğer iller ve belediyeler içinde ölçülebilir olması gerekmektedir. Bu kapsamda 2020-2023 Ulusal Akıllı Şehirler Stratejisi ve Eylem Planı hangi kurumun ne yapması gerektiğini hangi rolde olması gerektiğini adım adım belirlemektedir. 2020-2023 Ulusal Akıllı Şehirler Stratejisi ve Eylem Plan bir şehrin tüm paydaşlarının akıllı şehir olma yolunda detaylıca belirtilen görevleri ve sorumlulukları yer almaktadır.

 

Dünyada ve Türkiye’de akıllı şehirlerin görüntüsünü kıyaslarsak, ülkemiz bu konuda hangi konumda?

Dünyada özellikle Avrupa ve Amerika ekseninde belli başlı çalışmalar yer almaktadır. Bu eksende her şehrin de akıllı şehirler kapsamında ön plana çıktığı yönleri bulunmaktadır. Genel olarak akıllı şehirler kavramın içerisinde verinin kullanması, işlenmesi ve vatandaş ile paylaşılması aşamasında örnek çalışmalar yapılmaktadır. Ülkemizde belediyelerimiz yerel önceliklerine göre birçok alanda Akıllı uygulamalar geliştirmiş ve devreye almıştır. Akıllı Şehir çalışmaları devam etmektedir. Bu çalışmaların hepsini incelediğimizde çalışmaları; Çevre, Ulaşım, İnsan, Yönetişim, Ekonomi ve Yaşam ana başlıklarına göre sıralayabiliriz. Bu başlıklara göre uygulamaları aşağıdaki gibi sıralayabiliriz.

 

Çevre

*Çevre Kontrol Merkezi,

*Yenilenebilir Enerji Santrali,

*Atıktan Enerji Üretimi,

*Hava Kalitesi İzleme,

*Deniz Kirlilik Denetimi

Ulaşım

*Ulaşım Yönetim Merkezi

*Akıllı Kavşak

*Akıllı Toplu Ulaşım

*Akıllı Durak

*Bisiklet Paylaşımı

*EDS

*Akıllı Otopark Çözümü

*Mikromobilite Çözümleri

İnsan

*Ücretsiz Wi-Fi

*Bilim Merkezi

*STK Yönetim Platformu

*Erişilebilirlik Uygulamaları

*E-Kütüphane

*STEM Eğitimi

Verimlilik - Yönetişim

*Çağrı Merkezi ve Uygulamaları

*Veri Paylaşımı (Açık Veri)

*Yalın Belediyecilik

*Veriye Dayalı Yönetim(Big Data)

Ekonomi

*İstihdam Sağlayacak Kurslar

*Girişimcilik/Kuluçka/İnovasyon Merkezi

*E-Ticaret Uygulamaları

*Akıllı Tarım Uygulamaları

Yaşam

*Akıllı Şehir Rehberi

*Şehrin Mobil Uygulaması

*Akıllı Şehirler Web Sitesi

*Fikir Platformu

*Afetlerde Kullanılacak Sayısal Telsiz Sistemi

 

Akıllı şehirler kapsamında Kocaeli Büyükşehir Belediyesince şimdiye kadar ne gibi projeler gerçekleşti? Bu projelerden ne gibi sonuçlar elde edildi?

Kocaeli Büyükşehir Belediyemizin 2020 - 2024 stratejik planında Akıllı Şehirler başlığı altında yapacağımız projeleri ve faaliyetleri tanımladık. Şu ana kadar yaklaşık 60 akıllı şehir projesini gerçekleştirdik. Akıllı Şehir kapsamında akla ilk olarak dijital dönüşüm gelmektedir. Öncelikle iç müşterilerimizin kullandığı Elektronik Evrak Sistemi'ni hayata geçirdik. Şu an belediyemizde kanun gereği olanlar hariç, ödeme emirlerine kadar bütün evraklar elektronik olarak imzalanmaktadır. Bu bizlere işlerin daha hızlı halledilmesiyle ciddi bir zaman tasarrufu sağladı ve kâğıt israfı yapılmasına da engel oldu. Bu açıdan bu uygulamamızı çevreci bir uygulama olarak da nitelendirebiliriz. Dijital dönüşüm akıllı şehirler kapsamında bir nirengi noktası olarak görülmektedir.

 

Gerçekleştirdiğimiz çalışmalardan biri olarak Kocaeli Şehir Rehberi ile vatandaşlarımız adres bilgileri, kadastro bilgileri, yapı bilgileri, vergi dairesi bilgileri, plan bilgileri, nüfus bilgileri, okul bilgileri, nöbetçi eczaneler, AYKOME kazı çalışmaları, önemli noktalar, jeolojik zemin bilgileri, güncel trafik yoğunluğu gibi sorgulamalar yapılabilmekte, kartografik ve hibrit uydu görüntüleri üzerinden ölçü alma işlemleri gerçekleştirilebilmektedir.

 

Bunun haricinde bilgilendirme anlamında şu anda mobil uygulamalarımızda yolcu taşıma sisteminden yolcu bilgilendirme sistemine kadar her bilgiye vatandaşlarımız ulaşabilmekte. Hangi duraktan hangi otobüs ne zaman gelecek, nereye gidecek gibi bilgilere vatandaşlarımız ulaşabilmektedir. Akıllı otopark uygulamamızla, en yakın otopark bilgilerini, otoparkların doluluk oranlarını kullanıcılarımıza sunuyoruz.

 

Yaptığımız bir diğer uygulama olarak çağdaş belediyecilik anlayışıyla Kocaeli'nde yaşayan vatandaşlarımıza en kısa sürede en iyi hizmeti sunabilmek ve vatandaş ile belediye arasındaki bürokrasiyi ortadan kaldırmak için 153 Çağrı Merkezi uygulamamızla vatandaşlarımızın problemlerini bizlere bildirebilmesini sağlıyoruz. 153 numarası normalde ilçelere belediyelere aittir. Derince'den aranırsa Derince zabıta, İzmit'ten aranırsa İzmit zabıta çıkar. Bizim yaptığımız çalışma doğrultusunda Kocaeli'deki bütün 153'leri tek merkeze topladık. Böylece 153 arandığı zaman direkt Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Çağrı Merkezi vatandaşımıza sesli olarak cevap veriyor. Vatandaşımız ile birebir telefon ile görüşerek isteği kaydediyoruz Daha sonrasında bu istek yaptığımız otomasyon çalışmalarıyla ilgili birime ya da ilçe belediyesine aktarılıyor. Bu proje ile vatandaşımızın işini kolaylaştırmış oluyoruz. Çek-İlet Sistemi ile de vatandaşımız mobil uygulamadan taleplerini şikâyet, video ve resim olarak, konum bilgisi ile bize iletebilmekteler.

 

Farklılık anlamında yaptığımız çalışmalardan biri olarak Mezarlık Bilgi ve Yönlendirme Sistemi'ni devreye aldık. Bu sistemle dar bir alanda navigasyon hizmeti vererek vatandaşımızın gideceği mezarlık konumunu rahatça bulmasını ve bilgi almasını kolaylaştırmış olduk. Bu uygulamamız dar bir alanda CBS'nin geldiği noktayı bizlere gösteren güzel bir uygulama.

 

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nde yıllar önce kullanılan ilk uygulamalardan biri olan Hafriyat Yönetim Bilgi Sistemi ile insan ve çevre sağlığı için hafriyat işleri yönetim ve denetimi anlık olarak yapmaktayız.

 

Sosyal kurum olan belediyemiz özellikle ekonomik durumu dar olan vatandaşlarımıza yardım yapmaktayız. Sosyal Doku sistemimiz de Belediyemiz tarafından yapılan sosyal yardımlar, evde bakım hizmeti, annelere süt yardımı, barınma merkezi gibi hizmetlerin yönetilerek engelli ve yaşlı vatandaşlarımıza erişimi kolaylaştırıyoruz.

 

Deprem bölgesinde yer alan ve geçmişte yaşadığımız Marmara Depremi ile afet durumlarında iletişimin sağlanmasını ekstra önemsiyoruz. Bu nedenle Afet ve Acil Müdahale Sistemi'ni devreye alarak, "Deprem Erken Uyarı Sistemi" alt yapısını oluşturacağız. Bu kapsamda ilimizdeki bina risk incelemesi, alt yapı tesisleri, doğalgaz, su boruları ve baraj incelemeleri gerçekleştireceğiz.

 

Yangın önleme, yangına müdahale ve yangın risklerinin azaltılması ile yangın müdahalelerinin iyileştirilmesi amaçlayan harita tabanlı bir uygulama olan Yangın Bilgi Sistemi'ni hayata geçirdik. Böylece çıkmış yangınların incelenmesi ve paydaşlar ile paylaşılması, gelecekte aynı ya da benzer sebepler ile çıkabilecek yangınların önüne geçilmesini hedeflemekteyiz.

 

Akıllı Enerji projemizle, İZAYDAŞ'ın güneş enerjisi, çöp gazından elektrik üretimi, biyogaz entegre üretim tesisi, klinik ve tehlikeli atık yakma ve enerji üretimi, rüzgar türbini ve Yuvacık Barajı kanal tipi hidroelektrik santrali projesi ile yılda yaklaşık 80 milyon kilovatsaat elektrik üretimine ulaşırken ortalama 100 bin nüfus üzerindeki bir şehrin evsel elektrik ihtiyacını karşılıyoruz.

 

Engelli vatandaşlarımıza fırsat eşitliği sağlayarak toplu ulaşımdan faydalandırmak ve Kocaeli'yi engelli vatandaşlarımıza kolay erişebilir hale getirmek için “Engelsiz Toplu Ulaşım Asistanı” oluşturduk. Bu uygulamamızla görme engelli, bedensel engelli ve tekerlekli sandalye kullanan vatandaşlarımızın kimseye ihtiyaç duymadan kendi başlarına toplu ulaşım imkanlarından faydalanarak toplumsal hayata katılımlarını kolaylaştırmak amaçlanmaktayız.

 

E-anket Sistemi ile kurum içi ve kurum dışı paydaş anketlerimizi, mobil uygulama ile saha anketleri, SMS yoluyla vatandaş anketleri ve sektör bazlı anketleri kolaylıkla gerçekleştirip, raporlanabilmesini sağlıyoruz.

 

Kent içi erişimi kolaylaştırmak, toplu taşıma sistemlerini besleyici nitelikte ara imkânlar oluşturmak, çevresel ve sürdürülebilir bir ulaşım aracının kullanılmasını özendirmek için bisiklet kiralama Kocaeli Bisikletli Ulaşım Sistemi (KOBİS) kurduk. 2020 yılı itibari ile 74 istasyona ulaşan KOBİS, 864 akıllı park ünitesi ve 520 akıllı bisikletle hizmet vermektedir.

 

Kocaeli hep sanayi şehri olarak algılanır ama Kocaeli denizleri ve doğal güzellikleriyle aynı zamanda bir turizm şehridir. Toplam 106 adet, 2517 kilometrelik parkurları ile “ Türkiye’nin en uzun doğa turizmi parkurlarına sahip kenti ” unvanına sahip olmuş ilimizdeki yürüyüş parkurlarının hepsini akıllı şehirler kapsamında düzenledik. Yürüyüş Parkuru Uygulaması'nı indiren bir vatandaşımız parkurlardaki çeşme bilgisine kadar her detayı uygulamadan görebilmekte.

 

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi olarak Akıllı Şehir kapsamında yürütmekte olduğumuz diğer çalışmalarımız olarak E-Kütüphane, Enerji Bilgi Sistemi, Ulaşım Ruhsat Başvuru Sistemi, Mekansal Adres Kayıt Sistemi, E- Belediye, HES Doğrulama Sistemi, Enerji İzleme Sistemi, Mobil Zabıta, Akıllı Okul Kayıt Sistemi ve Trafik Kameraları Projesi'ni örnek gösterebiliriz.

 

Ayrıca dış paydaşlarımız olan ilçe belediyelerimiz ve ilimizde bulunan kamu kurumlarının bilgi işlem çalışanları ile bilgi alışverişini artırmak ve yeni teknolojiler hakkında bilgi almak için her ay farklı güncel bir konuda “Kocaeli Bilişim Günleri” ni düzenliyoruz.

 

Bu konu kapsamında Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve Kocaeli Üniversitesi işbirliğinden bahsedebilir misiniz?

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanımız Doç. Dr. Tahir Büyükakın'ın ve üniversite rektörlerimizin birlikteliği ile Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Kocaeli Üniversitesi ve Gebze Teknik Üniversitesi olarak Kocaeli akıllı şehir stratejisinin oluşturulması, oluşturulan yol haritasının izlenmesi anlamında bir protokol gerçekleştirilerek çalışmalara başlandı. Protokol kapsamında akıllı ulaşım, akıllı çevre, ekonomi, insan ve yaşam başlıklarında gruplar oluşturuldu. Gerçekleştirdiğimiz ilk toplantılarda daire başkanlarımız ve birimlerimiz kendi yaptıkları işleri ve beklentileri akademisyenlerle paylaşıldı. Bir sonraki gerçekleştireceğimiz toplantılarda ise akademisyenlerimiz bu doğrultuda yaptıkları çalışmaları bizlerle paylaştılar. İşbirliği kapsamında yapılan projeler aşağıdadır.

 

*Dijitalleşme Eğitimleri

*Sekaparkın akıllandırılması

*Açık Veri Platformu

*Bluetooth tabanlı trafik sensörleri

*Akıllı Otopark Yönlendirme Sistemi

*Yol üstü Meteorolojik ölçüm sistemi

*Karma Gerçeklik temelli Trafik Eğitim Oyunu

 

Son olarak Akıllı Şehir kapsamında okuyucularımıza neler söylemek istersiniz?

Akıllı şehir uygulamaları şehirlere yeni fırsatlar sunmaktadır. Biz de Kocaeli Büyükşehir Belediyesi olarak bu fırsatları değerlendirerek akıllı şehir uygulamaları ile vatandaşımızın refahı ve konforunu artırmayı hedefliyoruz. Akıllı şehir kapsamında gerçekleştireceğimiz çalışmalarla da vatandaşımız rahat edecek ve yaptığı işleri daha kolay gerçekleştirebilecektir.

8 Kasım 2021