Kadına yönelik şiddetin bir başka yüzü: Çocuk yaşta, erken ve zorla evlilikler

Kocaeli Üniversitesi Kadın Sorunlarını Araştırma Merkezi (KASAUM) tarafından 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü kapsamında “Kadına Yönelik Şiddetin Bir Başka Yüzü: Çocuk Yaşta, Erken ve Zorla Evlilikler” konulu çevrimiçi bir panel düzenlendi.

Panel, Kocaeli Üniversitesi Kadın Sorunlarını Araştırma Merkezi Müdür Yardımcısı ve Sağlık Bilimleri Fakültesi Ebelik Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ayla Ergin ile Kocaeli Üniversitesi Kadın Sorunlarını Araştırma Merkezi Müdür Yardımcılarından Dr. Öğretim Üyesi Ayşegül Gökalp Kutlu’nun başkanlığında gerçekleşti.

 

Panelin açılış konuşmasını yapan Doç. Dr. Ayla Ergin, “Kadına yönelik şiddet bir halk sorunudur. Bu hem insan hakları ihlali, hem de bir suçtur. Her üç kadından biri şiddet mağduru oluyor. Şiddet sadece fiziksel değil aynı zamanda psikolojik, cinsel, ekonomik ve dijital şiddet olarak da karşımıza çıkıyor” ifadelerini kullandı.

 

Konferansta konuşan, Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA) Türkiye Ulusal Sağlık Koordinatörü Dr. Gökhan Yıldırımkaya, Ankara Üniversitesi Öğretim Üyelerinden Prof. Dr. Çiler Dursun, Kocaeli Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyelerinden Prof. Dr. Zehra Gönül Balkır ve Kocaeli Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyelerinden Görevlisi Doç. Dr. Osman Nejat Akfırat Çocuk yaşta, erken ve zorla evlilikler konusunu farklı açılardan ele aldı.

 

18 yaşına kadar herkes çocuktur

Dr. Gökhan Yıldırımkaya, çocuk yaşta, erken ve zorla evliliklerin sağlık üzerine etkileri hakkında bilgiler vererek; erken evliliklerin kadın bedeni ve hayatı üzerindeki olumsuz etkileri göz önünde bulundurulduğunda, erken evliliğe neden olan faktörlerin ortadan kaldırılabilmesi için gerekli önlemlerin alınması gerektiğine vurgu yaptı.

 

Prof. Dr. Çiler Dursun, çocuk yaşta, erken ve zorla evliliklerin önlenmesinde medyanın etkisi hakkında konuşarak;  haberlerin başlıkları ve medyaya yansıtılan kısmında, olaya sebebiyet veren koşulların yansıtılmayıp, tümüyle ebeveynlerin suçlandığını ve haberin kurucu rolü olması nedeniyle nesnel olmayıp, yalnızca bir gerçeklik iddiası olduğunu ifade etti.

 

Prof. Dr. Zehra Gönül Balkır, Çocuk Hakları Sözleşmesi’nin “18 yaşına kadar herkes çocuktur” maddesine vurgu yaparak, erken yaştaki zorla evliliğin meşrulaşmasının yanlışlığını ve bu durumları bildiği halde susan herkesin cezai sorumluluğu olduğuna dikkati çekti. Aile içi cinsel istismarın üzerinin örtülmemesi gerektiğine değinen Prof. Dr. Balkır istenilmediği halde kişiye yapılan her şeyin şiddet olduğuna dikkati çekti.

 

Erkek çocukları da bu durumu yaşıyor

Doç. Dr. Osman Nejat Akfırat, erkek çocukların da erken yaşta evlendirildiğini, fakat bu durumun, kız çocuklarının daha fazla karşılaştığı bir durum olduğu ifadelerinde bulundu. Doç. Dr. Akfırat, erken yaştaki evliliklerin depresyona yatkınlık, toplumda kendini ifade edememe ve intihara meyilli olma gibi sorunlara sebebiyet verdiğini dile getirdi.

Panelistlerin konuşmalarının ardından etkinlik sona erdi.

26 Kasım 2021